Linux distro önerisi

İkisi de GNU/Linux tabanını paylaşıyor. Komutlardaki tek farklılık paket yöneticisini etkileyen komutlar olacaktır. Mesela Arch Linux'ta paket kurmak için apt install yerine pacman -S kullanacaksın. Bunun haricinde büyük değişiklik yok.

Hmm yani pacman -s move CD veya benzer komutları kullanabiliriz değil mi?
Pacman -s CD masaüstü gibi mi?
Bir de Arch saf Arch mi kurayim yoksa Arch tabanli bir Linux distrosu var mı?

Donanımınız son derece yeni, güncel bir dağıtım kullanmanız iyi olacaktır. openSUSE Tumbleweed veya openSUSE Slowroll kullanmanızı öneririm.
Aralarındaki farktan kısaca bahsetmem gerekirse slowroll adından da anlaşıldığı gibi güncellemeleri daha yavaş alır.
Arayüz olarak Plasma kullanmanı öneririm, son derece çağdaştır.

Oyunları kontrol etmek için siteler:
Platin, altın ve native oyun iyi bir şekilde çalışır demek.

Peki Arch'da şöyle bir şey yapiyor muyuz Debian'da alıştım hani sudo komutlarina Kali'den ve parrottan alıştigim için ayni şekilde terminali kullanabilmem mümkün mü peki. Yani Kali'deki gibi komutlari Arch'da da kullanabilir miyim demek istedigim.
Birçoğunu kullanabilirsiniz, dağıtımlar arasında en belirgin farklar paket yöneticisi güncelleme alma sıktığı/yöntemi gibi şeylerdir.
Ubuntu'da olan bir şeyi başka bir dağıtımda ihtiyaç duyarsan docker ve distrobox gibi yazılımlar ile erişebilirsin.

cd, mv, rm gibi şeyler GNU tarafından sağlanır tüm dağıtımlarda ortaktır yukarıda genel farklarını yazdım.

Yazılım ile ilgili biraz daha araştırmanı öneririm genelde yazılım konusunda Linux dağıtımları daha öndedir.

Sudo, mv, cd, cat, echo bunlar GNU'ya ait komutlar olduğu için evet. Bütün dağıtımlarda çalışacaktır. Bahsettiğim pacman -S, paket kurmak içindi sudo yerine değil. Kurulumu Arch ISO ile yapmayı düşünüyorsan ArchInstall scriptini kullanmanı tavsiye ederim. Bkz:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Arch tabanlı EndeavourOS'te güzel bir seçenek. Yeniysen daha iyi olacaktır.

Donanımınız son derece yeni, güncel bir dağıtım kullanmanız iyi olacaktır. openSUSE Tumbleweed veya openSUSE Slowroll kullanmanızı öneririm.
Aralarındaki farktan kısaca bahsetmem gerekirse slowroll adından da anlaşıldığı gibi güncellemeleri daha yavaş alır.
Arayüz olarak Plasma kullanmanı öneririm, son derece çağdaştır.

Oyunları kontrol etmek için siteler:
Platin, altın ve native oyun iyi bir şekilde çalışır demek.

Birçoğunu kullanabilirsiniz, dağıtımlar arasında en belirgin farklar paket yöneticisi güncelleme alma sıktığı/yöntemi gibi şeylerdir.
Ubuntu'da olan bir şeyi başka bir dağıtımda ihtiyaç duyarsan docker ve distrobox gibi yazılımlar ile erişebilirsin.

cd, mv, rm gibi şeyler GNU tarafından sağlanır tüm dağıtımlarda ortaktır yukarıda genel farklarını yazdım.

Yazılım ile ilgili biraz daha araştırmanı öneririm genelde yazılım konusunda Linux dağıtımları daha öndedir.

Evet bende bu sebepten ötürü zaten Linux'a geçiyorum Java derlemesi Linux'da daha iyimiş ve Windows'a bağımlılığımı azaltmak istiyorum. Dediklerinize de bakayım özellikle Android Studio kurulumu var mı ve düzgün çalışıyor mu araştırayım.

Sudo, mv, CD, CAT, echo bunlar GNU'ya ait komutlar olduğu için evet. Bütün dağıtımlarda çalışacaktır. Bahsettiğim pacman -s, paket kurmak içindi sudo yerine değil. Kurulumu Arch ISO ile yapmayı düşünüyorsan archınstall scriptini kullanmanı tavsiye ederim. Bkz:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Arch tabanlı EndeavourOS'te güzel bir seçenek. Yeniysen daha iyi olacaktır.

Teşekkürler araştırayım büyük ihtimalle birazdan kuracağım 350-400 GB yeterli olabilir diye düşünüyorum.

Evet bende bu sebepten ötürü zaten Linux'a geçiyorum Java derlemesi Linux'da daha iyimiş ve Windows'a bağımlılığımı azaltmak istiyorum. Dediklerinize de bakayım özellikle Android Studio kurulumu var mı ve düzgün çalışıyor mu araştırayım.

Teşekkürler araştırayım büyük ihtimalle birazdan kuracağım 350-400 GB yeterli olabilir diye düşünüyorum.

Alan için minimum 10GB yeterli.

Kitaptan Linux öğrenilmez. En iyi kaynak deneyimdir bu noktada. Oturun kendinizi kullanmaya zorlayın. Bir yerde bir şey yapmak zorunda kaldığınızda nasıl yapacağınızı araştırıp zaten öğrenmiş olacaksınız. Ayrıca kendiniz bulduğunuz için kalıcı olacak.

Dağıtım olarak Fedora, Linux Mint Debian Edition, Debian 12, EndeavourOS öneririm.

Kitaptan Linux öğrenilmez. En iyi kaynak deneyimdir bu noktada. Oturun kendinizi kullanmaya zorlayın. Bir yerde bir şey yapmak zorunda kaldığınızda nasıl yapacağınızı araştırıp zaten öğrenmiş olacaksınız. Ayrıca kendiniz bulduğunuz için kalıcı olacak.

Dağıtım olarak Fedora, Linux Mint Debian Edition, Debian 12, EndeavourOS öneririm.

Kitaptan öğrenmiyorum ön yargılı olmayın. Sadece kitap öğrenme konusunda beni daha çok geliştiriyor. Ama kullanacağım yazılım programları Linux da düzgün çalışıyor mu bu benim için önemli. O yüzden sordum biraz da.

Öncelikle merhaba herkese 1.5 TB bilgisayarim var 1 TB ve 500 GB olarak 2 ayri disk. Windows'tan sıkıldım halihazırda bilgisayar mühendisliği okuyorum. Ve kendimi mobil alaninda gelistiriyorum bu yüzden Android Studio ile geliştirme yapiyorum. Ve .net ede bakiyorum zaten .neti yani C# ve ASP.net MVC gibi islemleri Linux'da yapamayacagim için zaten dualboot yapacağım ve oyunlarimi(Valorant CS2 Detroit ve ETS 2 oynuyorum sadece) Windows'a kuracagim. Android Studio ve diger yazılım araclarimi Linux'a kuracagim 500 GB'lik diskimi de ortak alan yapacagim. Şimdi sormak istediğim şu soru.

Vakti zamaninda bu kitabi almıştım.

Bu kitapta Kali Linux üzerinden anlatiliyor ama Kali'nin stabil olmadığı ve daha cok pentest üzerinde kullanildigi için birçok kişi kurmamami istedi ve bende Debian kurmayi düşünüyorum. Hem kitap işime yarar hem de Debian kararli ve yazilim icin kullanildigini okudum Ubuntu ise GNOME arayüzü kötü ve Windows'tan düşük olsa da diger Linux'lara görede çok fazla güç harcadigi söyleniyor.

Sizin öneriniz nedir hangi Linux kurayim veya Debian benim için iyi midir?

Sistem özelliklerim şu şekilde Intel'i 7 14700HX NVIDIA 4060 32 GB RAM HP laptop.
Debian stabildir tavsiye ederim.
Pentesting ilginiz varsa Kali linux Reposunu Debian üzerinde kullanabilirsin.
Debian üzerinde KDE Masaüstü kullanabilirsin.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı