Çözüldü Linux Dual boot nasıl yapılır?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Daha fazla  
Windows 11 kullanıyorum ve bilgisayarıma Dual boot yapmak istiyorum. 500 GB'lık SSD ve 1TB'lık HDD'im var. SSD'de Windows yüklü ve HDD'ye Linux yüklemeyi düşünüyorum. Windows 11 yüklü bilgisayarlarda artık Dual Boot'un sorun çıkardığını duydum. Bu doğru mu? Nasıl güvenle Dual boot yaparım?

Çözüm
Çoğu dağıtım kurulum sırasında "Windows'un yanına kur" seçeneği sunar.

HDD'ye kurman durumunda çok yavaş çalışır. Disk yapılandırma adımlarını manuel yap.

1- SSD'den 40-50 GB alan böl. / (root) dizini olarak ayarla. Ext4 dosya sistemi öneririm.

2- HDD'nin tamamını veya istediğin kadar kısmını /home (kullanıcı) dizini olarak ayarla. Ext4 öneririm yine.

3- En fazla 1 GB'lik bir EFI dizini oluştur. Bağlama noktası /boot/EFI.

Bu şekilde kurduğunda sistem ve uygulamalar SSD'ye kurulacak ancak resimler, videolar, indirilenler HDD'de olacak.
Çoğu dağıtım kurulum sırasında "Windows'un yanına kur" seçeneği sunar.

HDD'ye kurman durumunda çok yavaş çalışır. Disk yapılandırma adımlarını manuel yap.

1- SSD'den 40-50 GB alan böl. / (root) dizini olarak ayarla. Ext4 dosya sistemi öneririm.

2- HDD'nin tamamını veya istediğin kadar kısmını /home (kullanıcı) dizini olarak ayarla. Ext4 öneririm yine.

3- En fazla 1 GB'lik bir EFI dizini oluştur. Bağlama noktası /boot/EFI.

Bu şekilde kurduğunda sistem ve uygulamalar SSD'ye kurulacak ancak resimler, videolar, indirilenler HDD'de olacak.

Çözüm
Günümüz teknolojileri için HDD çok yavaş. Ubuntu, Fedora, Linux Mint gibi popüler ve modern dağıtımlar can sıkıcı seviyede yavaş çalışacaktır.

Günümüz teknolojileri için HDD çok yavaş. Ubuntu, Fedora, Linux Mint gibi popüler ve modern dağıtımlar can sıkıcı seviyede yavaş çalışacaktır.

SSD'deki depolama biraz sınırlı olduğundan alternatif ne yapabilirim? Eski bilgisayarımda da Linux yüklüydü ama o bilgisayarda KDE gibi DE'ler yavaş çalıştığından Xfce kullanıyordum.

Windows 11 kullanıyorum ve bilgisayarıma Dual boot yapmak istiyorum. 500 GB'lık SSD ve 1TB'lık HDD'im var. SSD'de Windows yüklü ve HDD'ye Linux yüklemeyi düşünüyorum. Windows 11 yüklü bilgisayarlarda artık Dual Boot'un sorun çıkardığını duydum. Bu doğru mu? Nasıl güvenle Dual boot yaparım?

HDD kurma.
500GB olana Dual kur.
Örnek:
Windows kurulumda 240GB ayır, 2'ye bol 120GB biçimlendir Windows kur.
250GB de yedek vs kullan.
Diger 120GB'ye dokunma. Boş olarak kalsın.
Windows kurulum bitince Linux kurulum basla.
Disk ekranı gelince bos olan yere kok olarak “/“ seç ve Linux kur.
Acemiler için en kolay ve en basit yol.

SSD'deki depolama biraz sınırlı olduğundan alternatif ne yapabilirim? Eski bilgisayarımda da Linux yüklüydü ama o bilgisayarda KDE gibi DE'ler yavaş çalıştığından Xfce kullanıyordum.
Yukarıdaki mesajımda anlattım. SSD'nin 40-50 GB'lik kısmına sistemi kurup HDD'yi kullanıcı dizini yapabilirsiniz. Uygulamalar SSD'den çalışacak ama resim, video gibi dosyalar HDD'de olacak.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı