Linux geçilmeli mi?

AliEgemen

Hectopat
Katılım
26 Ocak 2020
Mesajlar
2.825
Çözümler
7
Yer
İstanbul
Windows kullanmaya cok alışığım küçüklüğümden beri 1 ay macOS disinda baska isletim sistemi kullanmadim. Windows hem cok ağır geliyor bazi islerde hem de fazla sistemi yoruyor bosta. Kotu bir sistemim yok fakat yine de hosuma gitmiyor. Ek olarak Linux'da farkli mi bilmiyorum ama Windows'ta kaldirdigim hiçbir uygulama kalkmiyor. Ekim'de kaldirdigim uygulamanın dosyalarini buluyorum C diskinde.

Firefox, IntelliJ, PyCharm, Jupyter, Office programlari indirebiliyor mu kolaylikla?

Oyun cok oynuyorum. Linux uyumsuz diyorlardı. Oyun icin ayrı bir Windows boot oluşturmali miyim?

Ve daha önce CMD'ya da PowerShell gibi seylerle cok deneyimim yok (ismi ne bilmiyorum). Sadece 1 2 Java dosyasi calistirdim CMD'den o kadar. Ogrenmek yorar mı beni?

Eğer gecilmeli diyorsaniz Windows ile aşırı farkli olmasa da Linux'un övülen ozelliklerini barındıran bir dagitim onerebilir misiniz? Ben Ubuntu'ya da Mint düşünüyorum.
 
Ubuntu ile başlayın bence de.
Evet kolaylıkla çoğu programı indirirsiniz. Ya Linux Windows'tan kolay arkadaşlar. Alışıklık meselesi yoksa cidden ben Linux'ta kendimi daha rahat hissediyorum.

Windows bootu oluşturabilirsiniz ama Linux'ta da çoğu oyunu daha performanslı oynarsınız. (Bazı şeylerle daha performanslı oluyor.)

Daha dün Windows'ta ağ bağdaştırıcısı bozuldu bir anda alakasız. Hala çalışmıyor. Olay Görüntüleyicisi'nden bile baktım. Problem başladı diyor. Çalışmıyor.
 
1. Dediğiniz uygulamalar kolayca kuruluyor. Firefox zaten ana tarayıcı. Office yok ama, LibreOffice var o da pek sevilesi çalışmıyor.


2. Wine ve Lutris var. Bu uygulamalar emülatör olmadan Windows kodlarını Linux'a portluyor. Bir de Proton vardı Steam entegreli.

3. Linux'ta bir sorun yaşarsanız insanlar size bazı çıktıları terminal üzerinden isteyebilir. Neredeyse komutlar ile yapılan her şey grafik olarak sunuluyor.
Örneğin: whoami komutunu yazıp çıktısını atar mısınız?
Ve gittikçe öğreniyorsunuz.

4.Görünüm için Ubuntu tercih ederim. Mint çok fazla gereksiz uygulama ile geliyor Ubuntu çok daha güzel.
 
Bende Ubuntu denemiştim ama nedense Windows'da ki o akıcılığı bir türlü bulamadım. Forumlarda gezindim sanırım ekran kartı driverları ile alakalı bir konuymuş. Bir sürü şey çalıştırmamı, bir sürü şey değiştirmemi isteyen çok uzun yazıları okurken buldum kendimi. Ya sadece mouse acceleration açmak/kapamak için bile internette arama yapıp bir uygulama yüklemem gerekti. Bilmeyince böyle oluyor işte. Öğrenmek zaman alır bence. Hiç uğraşmaya değmez.
 
Guncelleme nasil yapılıyor hocam? Otomatik mi?
#Ubuntu/Debian tabanı için:
sudo apt full-upgrade
#Arch tabanı için:
sudo pacman -Syu veya yay/paru -Syu
#Fedora tabanı için:
sudo dnf update

Guncelleme nasil yapılıyor hocam? Otomatik mi?
Canımı çektirdin Windows'ta sinir krizi geçiriyorken Linux konusu görünce çok canım çekti. Keşke ses aygıtlarım Linux'ta çalışsaydı. Geçerdim şu an tam.
 

Geri
Yukarı