Linux için NVIDIA mı AMD GPU mu?

burakac

Centipat
Daha fazla  
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri öğrencisiyim, bilgisayar alacağım. Zaten AMD işlemcili alacağım ama ekran kartını da AMD mi yoksa NVIDIA mı tercih etmeliyim? Ayrıca ileriki senelerde Linux'a geçmeyi düşünüyorum. Yazılımla uğraşacağım için hangi markayı tercih etmeliyim?

Hızlı cevabınız için teşekkür ederim hocam.

Henüz hiçbir bilgim olmadığı için ileriye dönük doğru karar almak istiyorum. Ama zaten piyasada AMD GPU laptop zor bulunduğu için NVIDIA daha mantıklı sanki.

AI toollari ezici olarak Nvidia ile cok daha uyumlu calisiyor, tensor, spark vs.

Troubleshooting de daha kolay olur.

Eger o topa girmem diyorsan AMD, cunku open-source destegi daha iyi.

Mint cinnamon ile gtx 1060 kullanıyordum driver yüklemesi çok kolaydı ve stabil çalışıyordu.

Sattım gt 630 geçti elime pc ye bağladım ve sonuç hüsran. Eski kartlar için Driver yok Linuxun yeni sürümlerinde.
Driveri olmayan ekran kartının nasıl kasılarak çalıştığını biliyorsunuz sanırım. Masaüstünde bile 30 fps altında çalışıyor.

Gerçi Linux'u eski donanımlara destek veren sistem gibi biliyordum. Ama hayal kırıklığı yaşadım.

Mint Cinnamondan başkasını denemedim hiç heves olmadı driver bulamadığımdan sonra.

Eski kartlar için Driver yok Linux'un yeni sürümlerinde.

Distrodan distroya göre değişiyor bu, Ubuntu da eski kartlar için NVIDIA 384 sürücüsü var. Kullandığım çoğu dağıtımda da eski kartlar için sürücü bulundurduklarını gördüm. Mint'in reposu Ubuntu'dan küçük olduğı için bulamamışsınızdır.

Ekran kartını da AMD mi yoksa NVIDIA mı tercih etmeliyim?

NVIDIA tercih edin. Linux'ta hala AMD kadar olamasa da artık çok daha iyi durumda. Hem Linux'a alışamasanız bile Windows'ta verim almaya devam edersiniz.

Öncelikle,
Kişisel gelişiminiz esnasında doğal olarak sorunsuz driver yüklü bir sistem ile gelişim sağlamanız güzel olur.
Zaman içerisinde bir arkadaşınız ile kısa süreliğine de olsa kart değişimi yaparak, sistemsel olarak deneyimlemek - ayarlarını öğrenmek açısından NVIDIA da kullanmanız daha faydalı olacaktır.
Maddi imkanınız oldukça, sistem yönetimi açısından piyasadaki farklı cihazları da deneyimlemeniz faydalı olur.
Bunun için teknik servis işi yapan firmalardan faydalanabilirsiniz. Linux de barcode yazıcı deneyimi - tanklı yazıcı desteği - dn yazıcı deteği - TV kartı - capture kartı vs. gibi farklı cihazları deneyimlemek ve çıkabilecek sorunlara hazır olmanız - çözümlerini bulmanız güzel olacaktır.
Bir kısım arkadaşlar bunu teknik servis için düşünebilir ama yazılımcı için daha çok faydası olacak. Tatil dönemlerinde teknik servislerde part time da olsa çalışmanız size çok faydalı olacaktır.

Ufak bir öneri:
Coder'lar her şeyi kendi ekrana koydukları iş akışı veya veri girişine göre yapılacağını veya yapıldığını sanmaktadır.
Maalesef iki farklı noktada aynı işi yapan kişilerin farklı kullanım ve anlayışı bulunur.
Bazıları için 1 damla suyu görünce yüzme bilmem der. Bazıları okyanusda sorunsuz yüzebilir.

Öncelikle,
Kişisel gelişiminiz esnasında doğal olarak sorunsuz driver yüklü bir sistem ile gelişim sağlamanız güzel olur.
Zaman içerisinde bir arkadaşınız ile kısa süreliğine de olsa kart değişimi yaparak, sistemsel olarak deneyimlemek - ayarlarını öğrenmek açısından NVIDIA da kullanmanız daha faydalı olacaktır.
Maddi imkanınız oldukça, sistem yönetimi açısından piyasadaki farklı cihazları da deneyimlemeniz faydalı olur.
Bunun için teknik servis işi yapan firmalardan faydalanabilirsiniz. Linux de barcode yazıcı deneyimi - tanklı yazıcı desteği - dn yazıcı deteği - TV kartı - capture kartı vs. gibi farklı cihazları deneyimlemek ve çıkabilecek sorunlara hazır olmanız - çözümlerini bulmanız güzel olacaktır.
Bir kısım arkadaşlar bunu teknik servis için düşünebilir ama yazılımcı için daha çok faydası olacak. Tatil dönemlerinde teknik servislerde part time da olsa çalışmanız size çok faydalı olacaktır.

Ufak bir öneri:
Coder'lar her şeyi kendi ekrana koydukları iş akışı veya veri girişine göre yapılacağını veya yapıldığını sanmaktadır.
Maalesef iki farklı noktada aynı işi yapan kişilerin farklı kullanım ve anlayışı bulunur.
Bazıları için 1 damla suyu görünce yüzme bilmem der. Bazıları okyanusda sorunsuz yüzebilir.

Çok teşekkürler hocam.
Cevabınız benim için çok değerli.

AI ile uğraşmayacaksan AMD ekran kartlı laptop öneririm. Ayrıca oyun oynamıyorsan veya grafik ağırlıklı başka işlemler yapmayacaksan bence direkt enterge grafikli laptoplara yönel. Hem batarya olarak hem de hafiflik ve taşınılabilirlik olarak çok daha işlevsel oluyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı