Linux için sürücü yükleyici

Barisbozkurt

Hectopat
Makaleler
2
Daha fazla  
Arkadaşlar, Linux ortamında yeniyim ve "Manjaro" kurdum. Şu an sorunsuz olarak Bluetooth Wi-Fi USB girişler vb. çalışıyor fakat hiç driver güncellemesi yapmadım. Manjaro'nun "hardware Configuration" diye bir bölümü ve saymaya üşendiğim kadar farklı seçenekte Driver'ı bulunuyor. Çok karışık geldiği için hiç dokunmadım ve bilgisayarı en optimum şekilde kullanmak istiyorum. Otomatik olarak optimum driverleri indirip kurabilecek bir uygulama bulamadım.

İşlemcim: Intel i3 4010U 1.7GHz.
Ekran kartım: NVIDIA 820M (ama şöyle yazıp geniş bir laptop işlemcisi grubunu tanımlıyor: GF117M )

Ek olarak;

Şu an kullanılan driver "video-Linux" olarak geçiyor ve grafik kartı Intel (mesa drı 4400) olarak gözüküyor.

Dosya Ekleri

• 2020-11-30_23-18.png
    2020-11-30_23-18.png
    57,7 KB · Görüntüleme: 119
Intel için sürücü kurmanıza gerek yok, Nvidia için kurmanız iyi olur. Açık kaynak Nouveau (Nvidia) sürücülerinin performansı yetersiz.

Çift ekran kartı olan sistemlerde nasıl geçiş yapılır bilmiyorum. Manjaro wiki sayfasına bakmanızı tavsiye ederim.

Intel için sürücü kurmanıza gerek yok, Nvidia için kurmanız iyi olur. Açık kaynak Nouveau (Nvidia) sürücülerinin performansı yetersiz.

Çift ekran kartı olan sistemlerde nasıl geçiş yapılır bilmiyorum. Manjaro wiki sayfasına bakmanızı tavsiye ederim.
Nvidia linuxla pek ilgilenmiyor diye şeyler okuyunca freedriver seçeneğini seçmiştim önerdiğiniz gibi wiki sayfasını şimdi inceliycem teşekkürler.

Ekran kartınız kurulu olarak gelmiştir, eğer Intel ekran kartınızı kullanmak istemiyorsanız,
Kod:
 sudo pacman -S optimus-manager
bu şekilde optimus manager'ı yükleyin. Bu sayede ekran kartınız arasında değişim yapabilirsiniz. Örnek olarak şöyle;
Kod:
 optimus-manager --switch nvidia

Manjaro'nun "hardware Configuration" diye bir bölümü ve saymaya üşendiğim kadar farklı seçenekte Driver'ı bulunuyor.
Bu ayara gelip yukarıdaki "Auto Install Open-Source Driver" seçeneğine tıklarsan Nvidia'nın kapalı kaynak sürücüleri hariç tüm sürücüler yüklenecektir. Nvidia sürücülerini yüklemek için yine aynı ayardan en güncel olanı yükleyebilirsin. En güncel olanı bulmak için Nvidia'nın web sitesine ekran kartını girebilirsin.

Ekran kartınız kurulu olarak gelmiştir, eğer Intel ekran kartınızı kullanmak istemiyorsanız,
Kod:
 sudo pacman -S optimus-manager
bu şekilde optimus manager'ı yükleyin. Bu sayede ekran kartınız arasında değişim yapabilirsiniz. Örnek olarak şöyle;
Kod:
 optimus-manager --switch nvidia
Hocam son sürüm nvidia sürücüyü yükledim optimus manageri de indirdim hem arayüzünden hem de konsoldan sizin söylediğiniz komutla nvidia çevirme işlemi olmuyor şu sonucu veriyor :

[barisbozkurt@BB ~]$ optimus-manager --switch nvidia ERROR: the latest GPU setup attempt failed at Xorg pre-start hook. Log at /var/log/optimus-manager/switch/switch-20201201T180532.log Cannot execute command because of previous errors. [barisbozkurt@BB ~]$

Ek olarak da bir video izleyim oradaki adımları da yaptım yine nvidia'ya veya hybrid kullanıma geçemedim.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Aşağıdaki bağlantıda anlatıldığı KDE ve SDDM ile ilgili olarak optimus-manager yapılandırmasını uygulamanız gerekiyor. Yoksa görüntü yöneticisi sebebiyle geçiş yapmanız engellenecektir.

Bence bunlarla uğraşmaya gerek yok. Linux Mint harici GPU olan sistemler için oldukça iyi destek sunuyor. Eğer oyun oynayacaksanız, performans olarak da fark olmaz.

Bununla birlikte Nvidia 820M çok güçsüz bir GPU, bu GPU sadece Vulkan desteği için kullanılabilir. Eğer oyun oynamıyorsanız, Nvidia GPU kullanmanıza bile gerek kalmayacaktır, dahili Intel GPU genel kullanım için yeterli olacaktır. Dipnot olarak şunu da ekleyim, bu GPU fermi serisidir, yani daha yeni nesil GPU'lar için sağlanan on-demand kipi desteğini sağlamaz. On-demand kipi sistem Intel GPU ile çalışırken, istenen uygulamaların harici GPU ile çalıştırılmasını sağlıyor. Bu GPU ile Nvidia-390 serisi sürücü kullanılabilir. Şu an için fazla ayrıntıya gerek yok, sadece bilgi olması için paylaştım.

Aşağıdaki bağlantıda anlatıldığı KDE ve SDDM ile ilgili olarak optimus-manager yapılandırmasını uygulamanız gerekiyor. Yoksa görüntü yöneticisi sebebiyle geçiş yapmanız engellenecektir.

Bence bunlarla uğraşmaya gerek yok. Linux Mint harici GPU olan sistemler için oldukça iyi destek sunuyor. Eğer oyun oynayacaksanız, performans olarak da fark olmaz.

Bununla birlikte Nvidia 820M çok güçsüz bir GPU, bu GPU sadece Vulkan desteği için kullanılabilir. Eğer oyun oynamıyorsanız, Nvidia GPU kullanmanıza bile gerek kalmayacaktır, dahili Intel GPU genel kullanım için yeterli olacaktır. Dipnot olarak şunu da ekleyim, bu GPU fermi serisidir, yani daha yeni nesil GPU'lar için sağlanan on-demand kipi desteğini sağlamaz. On-demand kipi sistem Intel GPU ile çalışırken, istenen uygulamaların harici GPU ile çalıştırılmasını sağlıyor. Bu GPU ile Nvidia-390 serisi sürücü kullanılabilir. Şu an için fazla ayrıntıya gerek yok, sadece bilgi olması için paylaştım.
İlgilendiğiniz için teşekkür ederim.

Hocam bir de şöyle bir sorum olacak intel işlemcisi ile Da Vinci Resolve'da video editleme yapılabilir mi?

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı