Linux ile istenilen cihaz kontrol edilebilir mi?

482376

Hectopat
Hocalarım selamlar, belli düzeyde Linux bilgisi olan bir kişi WhatsApp, Instagram gibi uygulamalardan mesajlaştığı kişilerin bile IP adresi sayesinde cihazlarını kontrol edebilir mi? Örneğin sırf WhatsApp'ta konuştuğumuz için karşı taraftaki kişi bizim cihazımıza erişebilir mi yoksa erişmek için başka şeylerde mi lazım? Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bunu sıradan birinin yapmasının imkanı yok. Öbür yandan 2021-22 yılı olması gerek. İsraile ait "Pegasus" virüsü söylentileri vardı. İddiaya göre bu virüs cihazınıza bulaşması için sizi aramaları yeterli. Aramayı kabul etmenize dahi gerek yok. Bazı ülkelere satıldığı anlatılıyordu. 3.taraf yardımıyla bunun Türkiye'ye satıldığı iddiası da oldu.

Hocalarım selamlar, belli düzeyde Linux bilgisi olan bir kişi WhatsApp, Instagram gibi uygulamalardan mesajlaştığı kişilerin bile IP adresi sayesinde cihazlarını kontrol edebilir mi? Örneğin sırf WhatsApp'ta konuştuğumuz için karşı taraftaki kişi bizim cihazımıza erişebilir mi yoksa erişmek için başka şeylerde mi lazım? Şimdiden teşekkürler.

Linux'un genel olarak yazılımcılar tarafından kullanılması ve kullanıcıyı özgür bırakan bir işletim sistemi olması, bahsettiğiniz gibi bir şey yapmaya yardımcı olmaz. Olay kişide. Dediğiniz gibi şeyler yapabilecek müthiş siber saldırı bilgisine sahip olan birisi her cihazda bir şekilde yapar bunu. Yani özetle dediğinizi çok az insan yapabilir. Ve konunun da Linux ile alakası olmaz.

Linux bu tarz şeylerde gizliliğin açısından daha iyi olacaktır. Benzer bir şeyi Windows'ta yapmak "Alın beni mahkemeye teslim edin." demek gibi bir şey. Onun dışında bir artısı olmaz. Belki Kali veya Black Arch'ın toollarının faydası olur ama kötüye kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum. İstediğiniz şey yasal değil ve burada bunu desteklemiyoruz.

Teknolojinin olduğu her yerde açık olduğu kanaatindeyim. İmkansız değil.
Elbette öyle. Linux'un daha güvenli olduğunu belirtme sebebim açık kaynak kodlu olması. Bir açık gördüğümüzde düzelterek destek oluyoruz. Windows'ta ise kodlara dokunamayız. Milyonlarca bilinen açık olsa da Microsoft'un düzeltmesini beklemekten başka çaremiz kalmaz. Telemetri ile takip edilme de var işin içinde. Linux bu kısımlarda daha rahatlatıcı olur. Tabii Linux'a güvenip pat diye de yapmamak lazım. IP gizleme, MAC adresi değiştirme vb. işlemler de önemli.

IP yeterli değil bu arada ama sosyal mühendislik yöntemleriyle mümkün. Anlatmam doğru olmaz.

Daha doğrusu bu tarz şeyleri sormak için doğru yerde değilsiniz. Yasa dışı öneride bulunamayız, bulunmamalıyız.

Son düzenleme:
Hocalarım cevaplar için teşekkürler. Ben yapacağım için değil bir kuzenimle konuştuk bu konuyu “Yapılabilir, WhatsApp’tan konuştuğun kişinin IP’si sistemine düşer sende onun telefonuna erişebilirsin.” Dedi de pek inanmadım o yüzden soruyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı