Linux Kernel'i performansı ne kadar etkiler?

LastEmperor

Hectopat
Makaleler
2
Normalde Arch kullanirken zen kullaniyordum fakat degisiklik olsun diye Pop!_OS Fedora denemeye başladım. Su anda tekrar Arch'a donmek istiyorum ama bir sorum olacak. Linux-Zen ve Linux-LTS kerneli arasinda performans farki var mi? Cunku LTS kullanmak biraz daha mantikli gibi gelmeye basladi.

Oyun performansından tut, web sayfasında scrolling yaparken bile etkiliyor.

Debian ve Ubuntu tarafından en iyileri Ubuntu'nun son çıkardığı kernel sürümleri ve Xanmod kerneldir.
Oyunları bu aralar test ettiğim kadarıyla Ubuntu kernel gerçekten fark atıyor ama sistem performansı olarak da Xanmod iyi.

Normalde Arch kullanirken zen kullaniyordum fakat degisiklik olsun diye Pop!_OS Fedora denemeye başladım. Su anda tekrar Arch'a donmek istiyorum ama bir sorum olacak. Linux-Zen ve Linux-LTS kerneli arasinda performans farki var mi? Cunku LTS kullanmak biraz daha mantikli gibi gelmeye basladi.

Farki gozle kolayca anlayabilecegini sanmiyorum, hata marjini icinde genellikle. Belki zen kernelin ustun geldigi workloadlar olabilir ama tam tersinin oldugu durumlar da var.

Tek başına kernel etkili olmayabilir. Fakat @gen2'nin söylediğinin aksine iyi konfigüre edilmiş kernellerde gözle görülür farklar oluşabiliyor.
Kernel performansını daha çok loadda anlarsınız. Bu, o performanslı kernelin her loadda daha iyi olacağını belirtmez fakat genel anlamda daha yüksek sonuçlar alırsınız. Eğer kernel konfigürasyonlarıyla alakanız yoksa ve performans istiyorsanız en iyi seçenek xanmod. Günlük kullanıcıysanız ve oyun oynamıyorsanız da en iyisi zen.
Ben elle konfigüre etmekten yanayım doğrusu, güncellemesi uğraştırıcı olur fakat en azından tamamen kendi donanımınıza ve isteklerinize göre bir kernel konfigüre etmiş olursunuz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı