Linux kullanmak için hangi programlama dili öğrenilmeli?

• Konuyu başlatan Urayn
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 21
  • Görüntüleme 574
Öğrenmek amacıyla diyorsanız evet onu da deneyebilirsiniz. Sanal ortamda güçsüz gelecektir ancak Linux güçsüz falan değil sakın öyle yanılgılara düşmeyin. Sanal ortam da öğrenmek için iyi olur. İstediğiniz distroları kurup denersiniz. Ayrıca kurulum aşamalarını da öğrenmiş olursunuz. 👍

Hangi Linux kullancağımı bilmiyorum Kali kullansam çok mu zor olur ubuntumu iyi bilmiyorum bazı videolara baktım ama bir suru Linux var herkes Mint veya Ubuntu veya bazılrı Kali başla falan diyor benim kafam yandı hangi Linux bağlı kalabilirim? Yani mesela 1tane Linux tam öğrendikden sonra başka Linux geçmeyi düşünüyordum.

Linux hakkında gerçekten hiçbir şey bilmiyorum YouTube'da sadece kod falan yazıyoalr bunu yazın falan diyorlar bende yeni dil keşfetmişler gibi bakıyorum ama anlamıyor ne yazıyorla bu diyorum 30 dk video izledim 5dk sını anladım.

Kali biraz değil baya bir siber güvenlik distro abartısı. İçinde hazır gelen toollar haricinde bir olayı yok. Bu toolları kullanmayacak biri için çok gereksiz bir distro. Sevenleri de çok tabi bizim ülkede böyle hacker falan rollerini çok severler, sevene birşey diyemem açıkçası. Tavsiyem "mint cinnamon edition" kullanmanız. Distroların farklılıkları yanında farklı arayüz dağıtımları da var. Ya da KDE Kubuntu kullanabilirsiniz. Kubuntu da Ubuntu tabanlıdır ancak arayüzü daha windows'a yakın. Debian cinnamon edition da bakabilirsiniz. Hepsi ücretsiz zaten. İndirin deneyin sanal makineninzde. Youtube'dan arayüz kişiselleştirmelerine de bakıp fikir sahibi olabilirsiniz. Benim arayüzüm şu şekilde. Kubuntu 24.04
1737900825019.png
Screenshot_20250126_171316.png

Kali biraz değil bayağı bir siber güvenlik distro abartısı. İçinde hazır gelen toollar haricinde bir olayı yok. Bu toolları kullanmayacak biri için çok gereksiz bir distro. Sevenleri de çok tabii bizim ülkede böyle hacker falan rollerini çok severler, sevene bir şey diyemem açıkçası. Tavsiyem "Mint Cinnamon Edition" kullanmanız. Distroların farklılıkları yanında farklı arayüz dağıtımları da var. Ya da KDE Kubuntu kullanabilirsiniz. Kubuntu da Ubuntu tabanlıdır ancak arayüzü daha Windows'a yakın. Debian Cinnamon Edition da bakabilirsiniz. Hepsi ücretsiz zaten. İndirin deneyin sanal makineninzde. YouTube'dan arayüz kişiselleştirmelerine de bakıp fikir sahibi olabilirsiniz. Benim arayüzüm şu şekilde. Kubuntu 24.04 Eki Görüntüle 2407799Eki Görüntüle 2407800

Teşekkür ederim söylediğiniz Linux'ları denerim mesela yazılımcı falan olmak istersem Linux kullanmak zorunlu mu yoksa windowsdanda olur mu? Bir şey soracağım Linux'da neler yapabilirim? Sadece kod yazmak için mı?

Windows'ta yapıp Linux'ta yapamayacağınız, Linux'ta yapıp Windows'ta yapamayacağınız birşey yok denecek kadar azlar. Yazılıma yönelmek için Linux kullanmak zorunda değilsiniz. Genelde yazılımcılar Windows ve MAC kullanıyor zaten. Ama bu biraz tercih meselesi. Yazılımcı olmak için belirli bir distroya bağlı olmak zorunda değilsiniz.

Bayağıdır Windows kullanıyorum ve bayağı sıkıldım ama hiç kod falan bilmiyorum yani Linux'su bilgisayara indirsem hata falan alsam onu nasıl düzeltceğimi de bilmiyorum.

Dostum bende bilmeden başladım hiçbir şey bilmiyordum Linux'da hata alırsan her türlü yardım ederler arkadaşın üstüne 50 kere bastığı gibi ChatGPT çok yardımcı olur ben onunla başladım yardım aldım şu an yıllar oldu archlinux vesaire 50 60 kere kurmuşumdur bir zamandan sonra profesyoneli oluyorsun zatetn yavaş yavaş.

Hicbirini ogrenmene gerek yok. Isletim sistemi kullanmak ile programlama yapmak alakasiz seyler.
Terminal komutlari yazmak ile karistiriliyor heralde, onlar programlama degil, GUI yerin CLI kullaniyorsun o kadar.

Bu dediklerimin yanisira; eger istersen, basit shell programlama yaparak isletim sisteminde belli basli seyleri otomatize edebilirsin. Ancak bunlari belirli bir oranda Windows'da da yaparsin; Mac'de de. Linux spesifik bir ozellik degil.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı