Linux kurarken dosya sistemi ne olmalı?

Sunny

Hectopat
Daha fazla  
Linux'u merak ettim. Öğrenmek istiyorum. Hiç bilmiyorum. Bazı videolardan Linux Mint Cinnamon'un yeni kullanıcılar için iyi olduğunu öğrendim.
Siz hangi Linux'u tavsiye ederseniz benim PC özelliklerine göre.
2 harddiskim var. Biri ana harddisk onda Dual Boot var zaten. Buna da Linux kurmak istiyorum.

Dosya sistemi exFAT olursa daha iyi olur diye okudum sizce ne olmalı?

- Bir de bir kez flash bellekten Boot ederek bakmak istedim bayağı geç açıldı 5 dk. Falan sürdü açılması. Ayrıca 7 yıllık PC de ilk defa bu kadar yüksek fan sesi duydum. Korktum resmen bir şey oldu diye. Fazla sürmeden kapattım hemen. Bu genel bir sorunmuş ve tam olarak anlayamadım çünkü hiç bilmiyorum bunu daha sistemi kurmadan engelleme yolu var mı yoksa Linux kurduktan sonra nasıl düzeltirim yardımcı olursanız sevinirim.

Fan sesi videosu:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

İlk 10 saniye Linux açılınca olan fan sesi.
diğer 10 saniyedeki fan sesi ise Windows kullanırken her zaman olan fan sesi.

Donanımım: Intel Pentium Dual Core E6500 2.93 GHz -- 64 Bit işletim sistemi.
4 GB DDR 3 1066 MHz RAM.
NVIDIA GeForce GT 730 ekran kartı.
Pegatron IPX41-D3 anakart.
Seagate 500 GB harddisk.
Western Digital 320 GB harddisk => Linux kuracağım harddisk.
Hexa 500W PSU.

Son düzenleyen: Moderatör:
ExFat veya ext4. Dağıtım zaten otomatik biçimlendirip ayarlıyor. Karışmanıza gerek yok.
Dosya sistemi ile alakalı bir durum değil. Fan kontrolcüsü indirip tekrar deneyebilirsin.

ExFAT iyi olur diye düşünüyorum. Fan sesi için herkes de böyledir. Cinammon iyi olur sizin sisteme.
Ama bu fan sesi cidden normal değil. Maximum da filan çalışıyor herhalde. Elektrik süpürgesine yakın ses çıkarıyordu. Bakalım bu sorunu yaşayan çok olmuş o videolardan bakarak yapmaya çalışayım ama o fan sesi varken bakasım gelmemişti bir de endişelendim pc için. Çünkü eski, sıkıntı çıkmasın diye durduk yere.

Son düzenleme:
Ama bu fan sesi cidden normal değil. Maximum da filan çalışıyor herhalde. Elektrik süpürgesine yakın ses çıkarıyordu. Bakalım bu sorunu yaşayan çok olmuş o videolardan bakarak yapmaya çalışayım ama o fan sesi varken bakasım gelmemişti bir de endişelendim pc için çünkü eski sıkıntı çıkmasın diye durduk yere.
Bende de öyleydi. Çözüm bulamamıştım. Ama varsa eğer BIOS'dan bakabilirsiniz.

Bir de bir kez flash bellekten Boot ederek bakmak istedim bayağı geç açıldı 5 dk. Falan sürdü açılması.

Kurulum medyası ile açarken uzun sürebilir, çünkü koca sistem sıkıştırılmış olarak bulunuyor, bunun açılması ve RAM'a taşınması bir süre alıyor. Kurulumdan sonra bunu yaşamazsınız.

Ayrıca 7 yıllık PC de ilk defa bu kadar yüksek fan sesi duydum. Korktum resmen bir şey oldu diye. Fazla sürmeden kapattım hemen. Bu genel bir sorunmuş

Genel bir sorun değil, nedeni genellikle bazı BIOS'lar ile gelen standart dışı ACPI tablosu. Şu an için sistemi compatibility mode (uyumluluk seçeneği) ile açmayı deneyin. Bu seneçekte ACPI'yi pasifleştirecek değişkenler otomatik ekli, böylece sorunun acpi ile ilgili olup olmadığı hakkında bir ipucu da elde edilebilir. Açılış seçenekleri — Linux Mint Installation Guide belgelendirme çalışması

Dosya sistemi olarak Ext4 kullanmanız en uygunu.

Fan sesini nasıl eski haline döndü onun cevabını yazıyorum:
1. önce compatibility modu bir denedim ve evet normal sesi ile çalışıyordu ancak ekran çözünürlüğü bayağı düşüktü. Ve ekran kartını görüyordu driverını değiştirebilirdim.
2. start Linux Mint ile başlattım ve yine çok yüksekte çalışmaya başladı fanlar. Çözünürlük bu sefer olması gerektiği gibiydi.
3.OEM ınstall denedim yine ses çok yüksekti.
4. normal bir şekilde açtım yine 1. seçenekten ve bu sefer temelli yükleme yaptım.
5. sistem yine aynı ses ile çalışıyordu bu sefer sürücü yöneticisini çalıştırdım. Biraz bekledim. Tabi yine ekran kartını gösterdi. 3 seçenek vardı driver olarak. Birinicisi NVIDIA'nındı. Ve önerilen oydu.
İkincisi halihazırda çalışan açık kaynak kodlu driverdı. Üçüncü bir tane daha vardı onu bilmiyorum.
6. NVIDIA olan driverı yükledim. Biraz uzun sürüyor. Yeniden başlattım ve düzeldi. Yani ekran kartı driverını yükleyince fanlar normal hızlarından çalışmaya başladı. İlginç taraf ise sesin çoğu işlemci fanından geliyordu. Ekran kartı driverını düzelttince nasıl CPU fanına etki ediyor bilmiyorum ama bu şekilde çözümü.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı