Linux kurduktan sonra neler yapılmalı?

• Konuyu başlatan 815867
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 16
  • Görüntüleme 505
Performans'tan önce stabilite önemli. Her dağıtım istediğinizi veremez. Mint Cinnamon tatmin etmezse linux kötüdür demek saçma. Dağıtımlara düz linux çekirdeği yerine düzenlenmiş çekirdekler kurabilirsin. Sadece güvenlik odaklı Hardned kernel; oyun ve genel kullanım için xanmod; güvenlik ve oyun için zen kernel vs alternatifler varl ama performanstan önce stabiliteyi göz önünde bulundurun.

Popüler, ortalama, herkesin kullanabileceği linux distroları zaten en optimize halleriyle kurulur hocam. Performans için, güvenlik için ekstra bir şey gerekiyorsa onlar önceden ayarlayıp öyle dağıtıyorlar zaten.

Yeni başlayan biri olarak, diğer yapabileceğin şeyler;

1- Kurulu paketlerin ne işe yaradığını öğrenip, kullanmayacaklarını silebilirsin. Örneğin Thunderbird kullanmayacak mısın? Kaldır gitsin. Timeshift'le yedek almıyor musun? Kaldır gitsin.

2- ZRam'i araştırıp kullanarak ram'inin performansını artırabilirsin.

3- Kernel güncellemelerini yapabilirsin.

4- Desktop Environment'inde değişiklikler yaparak performansı artırabilirsin. Animasyonları kapatma, açık duran workspace sayısını azaltma gibi.

Laptop icin guc yonetimi yazilimlari kullanmalisin;

Eger ki EXT4 disk formati kullaniyorsan, buradaki sanal ram ayarlarini yap, daha iyi performans veriyor;
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Sanal Ram miktarini cok yuksek ayarlamamalisin.

Dosya indirme yazilimlari;
QBittorent,
JDowoader2.

Ofis yazilimlari;
LibreOffice
Evince
Calibre

Resim editoru yazilimlari;
Krita
Gimp

Video duzenleme yazilimi;
KdenLive

@815867 Gidip Ubuntu(Debian) ya da Fedora gibi kağnı arabası kurarsan performansın uçmaz. GNOME kullanan bazı dağıtımlarda Windows NT den bile kötü sonuçlar aldım pratik kullanımda. Her şey sentetik sonuçlardan ibaret değil. Performans konusunda makinen neyse onu verir. Külüstür Core 2 Duo ya da Pentium makinelere XFCE ya da LXQT DE'li dağıtım kurup bomboş dağıtımla görülen über başarım oranları boş sistemden kaynaklı. Orada grafiğe dökülen şey başarım değil, hiçbir şeyin çalışmamasından kaynaklanıyor. Mozilla Firefox ya Chromium tabanlı bir tarayıcıya girince yine tokat gibi yüzüne vuracak sisteminin ne olduğunu Linux. Linux üreticin tarafından benimsenmemişse kim ne derse desin saç baş yolarak garip gurup ömrü hayatında duymadığın ve ne olduğundan aslında emin olamadığın şeyleri akşama kadar terminale yazıp sonuç bekleyeceksin. Sonra başta başta yazdığım iki tabandan birini kullanan bir dağıtımın evladı bir dağıtım kullanıyorsan bir sistem güncellemesi ile sistem patlayacak ve yine Windows da olduğu gibi Anaconda setup ekranıyla aşk yaşayacaksın.

Performans konusunda makinen neyse onu verir. Külüstür Core 2 Duo ya da Pentium makinelere XFCE ya da LXQT DE'li dağıtım kurup bomboş dağıtımla görülen über başarım oranları boş sistemden kaynaklı. Orada grafiğe dökülen şey başarım değil, hiçbir şeyin çalışmamasından kaynaklanıyor. Mozilla Firefox ya Chromium tabanlı bir tarayıcıya girince yine tokat gibi yüzüne vuracak sisteminin ne olduğunu Linux.
Hocam çokkk eski bilgisayarlara Linux kurunca arayüz akıcı olsa bile YouTube girince 5 FPS olur ama benim kuracağım bilgisayar 2015 yılının giriş seviyesi dizüstü bilgisayarı ve TPM 2.0 bile destekliyor. Benimle aynı grupta olan kişiler Windows'tan Linux'a geçince iyi performans farkı hisseder ve Linux'un en çok hitap ettiği kullanıcı grubu budur.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Kadir Çelik'in anlatımında eski bilgisayarlar kategorisinde benim bilgisayarım "64 bit orta" sınıfınde yer alıyor ve tamamen bundan bahsetmiş. Çok eski bilgisayarlar için sizin dediğinizden bahsetmiş.

Son düzenleme:
  • 10 yıllık HP UEFI destekleyen dizüstü bilgisayar.
  • AMD A8 7410 işlemci.
  • AMD R5 M330 ekran kartı.
  • 4 GB RAM.
  • 256 GB SATA SSD.
Merhaba. Bu konuda verilen tavsiyeler üzerine yukarıda özellikleri yazılı dizüstü bilgisayara Linux Mint Cinnamon kurmaya karar verdim.
Madem Linux kuracağız meyvelerini alalım. Linux kurduktan sonra hangi komutlar kullanılmalı? Performansı uçurur, mahremiyeti korur vb. dediğiniz var mı?
@hutaobtw @Rona @Lejant @Tuxic

Ubuntu kurabilirsin başlangıç için kolay.

İlk mesaj atan arkadaşın attığı 2 videoyu izle ve dediklerini yap.

Örnek olarak benim masaüstüm bu şekilde ancak tek kısayol ile başka temalara yani sanki başka bir özelleştirmeye geçebiliyorum.

Video'da bahsedilmeyen şeylerden biride kısayollar.

Örneğin terminal için Win+enter

Tarayıcı için Win+b

Rofi için Win + s

Dosya yöneticisi için Win+e

Gibi kısayollar var bende bunları keyfine göre özelleştirebilirsin.

Ayrıca rofi demişken rofi kısaca uygulama başlatıcıdır sen kısayol ile rofiyi çağırırsın sonra ekrana gelen yere istedğin uygulama adını yazarsın ve uygulama açılır Windows da olan arama çubuğu gibi ama daha iyisi.

@815867 Şu çakma Michael MJD özenitisini izlemeyin ne olur. Adam Linux'u adam akıllı kuramayıp saçma sapan şeyler çekip zayıf bilgisi ile kendini rezil ediyordu. En azından Michael basit bir şifre değişimini yapamayınca izleyenlerine hakaret vari videolar çekmek yerine kendi hatasını kabul ediyor.

Kullandığın işlemci maalesef Intel tarafındaki bir önceki nesil i5 mobile yakın başarım açısından. Linux'dan ne istediğini bilmiyorsan ve makinenin sınırlarını görmek istiyorsan evet bu donanımla herşeyi deneyebilirsin. Buna en ağır kişiselleştirmeler de dahil.

Bunun yanında yine yazıyorum. Bilgisayarının donanımı neyse ve ne kadarını yazılımsal açıdan destekliyorsa Linux'da onun kadar başarım alırsın hacım.

Şimdi ilk adım olarak Linux'dan ne istediğine karar ver ve yıllardır bu işin içinde olan ve gerçekten bu konuda uzmanlaşmış kişilerden videolar izle. Bir yıl önce sırf kuramadığı için Arch Linux'dan kaçan "Kesinlikle Medya Editörü" olmayan birinden ya da yurt dışındaki haber sitelerinden okuduğunu kırıntı bilgilerle çevirenlerden değil. Linux'u Türkçeleştiremedik. Olamadı. Tad alarak kullanabilmek için yabancı kaynaklara bağımlısın.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı