Linux Laptop'a Windows 10 Kurma

TylerDurden25

Centipat
Katılım
4 Temmuz 2019
Mesajlar
25
Arkadaşlar Acer Nitro 5 Ryzen 5 laptop siparişi verdim dün. Ürün yarın ya da Cumartesi elimde olur. Linux yüklü olarak gelecek ve kendim Windows 10 kurmak istiyorum gelince. Sanırım USB belleğe hazırlamam gerekiyor. Youtube Technopat rehberine baktım ama o FreeDOS. Linux'ta nasıl yapacağımı basit bir şekilde anlatabilir misiniz?

Bir de Technopat rehberinde kurarken bir key istiyor. O esnada internetten alacağım keyi kullanabilir miyim?

Maalesef daha önce böyle bir tecrübem olmadı o yüzden yardım alma ihtiyacı duydum, şimdiden herkese teşekkürler.
 
Technopat Sosyal'e hoş geldin. Dizüstü bilgisayarın güzel günlerde kullan dostum, hayırlı olsun.

Yardımcı olmaya çalışayım;
USB belleği hazırladıktan sonra bilgisayarı USB bellekten başlatın. Bölümlerin hepsini ayrılmamış alan kalana kadar silin. Daha sonra ayrılmamış alana tıklayıp ileri diyeceksiniz. Ürün anahtarını Windows üzerinden girebilirsiniz kurulum ekranında girmeye gerek yok.

Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Etkinleştirme > Ürün anahtarını değiştir yolunu izleyip satın aldığınız anahtarı girerseniz. Windows 10 kurulmuş ve etkinleştirilmiş olacak.
 
Linux da olsa aynı şekilde yapabilirsiniz. Sadece disk biçimlendirme kısmında takılırsanız bizden yardım alabilirsiniz. Bu kısımda tüm disklerdeki verileri silin ve kendi kullanımınıza göre diski istediğiniz şekilde bölün. Örneğin ikiye bölersiniz, C ve D şeklinde olur. Format için bellek oluşturun ve bilgisayar başlangıcını bu bellek ile yapın yeterli. Rehberde ayrıntılı anlatılıyor zaten.
 
İşletim sisteminin Freedos veya Linux olmasının bir önemi yok. Rehberdeki işlemi uygulayın. Sadece bilgisayar linux olduğundan disk ext4 formatı için ve takas alanı için parçalanmış durumda olacaktır. Bütün diski ayrılmamış alan yapana kadar silin. İsterseniz bu bölümde disk bölme işlemini yapabilirsiniz. Ardından windowsun kurulması gereken alan ayrılmamış alanlardan biri olacaktır. Ayrılmamış alanı seçip kuruluma devam edebilirsiniz.
 
Herkese teşekkür ederim. Erdem hocam arkadaşlar doğru anlamış windows pc de hazırlayacağım yeni linux laptop a kuracağım. Aldığım modelde sadece 512 gb ssd var. O yüzden ayırmama gerek yok diye düşündüm. Pc elime geldiğinde daha detaylı olur ama depolama alanları ekranı geldiğinde hepsini silince küçük boyutlu(windowsun kullandıkları) alanlar hariç 1 alan olacak ve ona kuracağım değil mi ?
 
O zaman :)
Windows 10'u Ä°ndirin bu sisteden windowsun orijinal iso dosyasını sisteminize göre indirin.
İSO'yu USB ye yazdırmak için Woeusb aracını kullanacağız, terminale sırayla:
sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt update
sudo apt install woeusb

İşe yaramazsa winusb aracı:

wget https://launchpad.net/~colingille/+archive/freshlight/+files/winusb_1.0.11+saucy1_i386.deb
sudo add-apt-repository ppa:colingille/freshlight && sudo apt-get update
sudo dpkg -i winusb_1.0.11+saucy1*
sudo apt-get -f install

komutlarını yazıyoruz ve woeusb/winusb yazılımı ile kurulum USB si oluşturuyoruz.
EK: Linux dağıtımlarına göre farklılık gösterebilir. Konu açarsanız yardımcı oluruz.
 
Son düzenleme:
Herkese teşekkür ederim. Erdem hocam arkadaşlar doğru anlamış windows pc de hazırlayacağım yeni linux laptop a kuracağım. Aldığım modelde sadece 512 gb ssd var. O yüzden ayırmama gerek yok diye düşündüm. Pc elime geldiğinde daha detaylı olur ama depolama alanları ekranı geldiğinde hepsini silince küçük boyutlu(windowsun kullandıkları) alanlar hariç 1 alan olacak ve ona kuracağım değil mi ?

Doğrudur hocam. Tahmini 480-490 GB civarı alan görürsünüz onu seçip kurulum yaparsınız lâkin ben olsam ikiye bölerdim. İlerde format atacak olursanız bu diski komple biçimlendirmeniz gerekecek ve tüm verileriniz silinecek. Ben ayrı bir diske yedek alırım derseniz o ayrı.
 
Sağ olun tekrardan. Format olayı öyle olursa o zaman en mantıklısı 2 ye bölmek sanırım videodaki gibi. Ürün teslim edilince konu açarım dediğiniz gibi, teşekkürler.
 

Dosya Ekleri

  • 15623998247401304597404253635315.jpg
    15623998247401304597404253635315.jpg
    1,1 MB · Görüntüleme: 255
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı