Merhaba tekrar. Manjaro kurmaya karar verdim.
Disk bölümlemede sorun yaşıyorum. Araştırdım biraz ama ya eski ya da benim istediğim kısım olmayan rehberler var.
120 GB ayırdım.
8 GB Swap alanına ayırdım.
Kalan 112 GB ile yeni bir alan oluşturup 2 seçenek seçtim; boot ve root.
İki bölüm de EXT4 biçiminde.
İleri dediğimde "EFI sistem bölümü yapılandırılmamış" mesajı geliyor. Resmini ekleyeceğim aşağıya.
Bu noktada ne yapmam gerekiyor?
Ben bu uyarıdaki seçenekleri bulamadım.
Sistemde Windows 10 Pro yüklü. Manjaro'yu Dual-Boot yaparak kurmak istiyorum.
Bir de 120 GB az mı? Artırmalı mıydım? Fark eder mi EXT4 alanının az olması? Windows'u çok kullanmayacağım.
UEFI kuruyorum. İki sistem de UEFI olacak.
EFI bölümünü ayarlamadım çünkü Dual-Boot olması lazım. Windows'taki EFI bölümü kullanılacak. Uyarı mesajına rağmen yüklemeye devam ettim. Bir sorun olursa baştan yükleriz.
EFI bölümüne /boot/efi, ext4 (sistem) bölümüne / bağlanır. Eğer önceden kullandığın UEFI bir işletim sistemi varsa aynı EFI bölümünü kullanabilirsin. Bir EFI bölümünde birden çok önyükleyici kullanılabilir (multiboot). Hangisini başa alırsan o açılır.
Şu anda benim Manjaro sistemimde de / ve /boot/efi bulunuyor mesela. Aynı EFI dizinine Windows da bağlı.
EFI bölümüne /boot/efi, ext4 (sistem) bölümüne / bağlanır. Eğer önceden kullandığın UEFI bir işletim sistemi varsa aynı EFI bölümünü kullanabilirsin. Bir EFI bölümünde birden çok önyükleyici kullanılabilir (multiboot). Hangisini başa alırsan o açılır.
Şu anda benim Manjaro sistemimde de / ve /boot/efi bulunuyor mesela. Aynı EFI dizinine Windows da bağlı.
İki EFI bölümü ile iki sistemi de açabilir miyim? Yoksa Manjaro'yu da mı Windows'u EFI bölümüne bağlamalıyım?
@292941, @Dengesiz Kokarca, @Zurnadürüm, @deleted
MacXP'nin dediği gibi UEFI sistemimde ikinci EFI bölümü oluşturup kurdum. Birinde Windows; diğerinde Manjaro bağlı.
Şu an iki sistemi de kullanabiliyorum.
Sorun çözüldü yani. Teşekkür ederim ilgilenen herkese.
@Lord Raiden Buna çok sevindim ama bir ara Arco'yu da dener misin? Sadece Arco değil. Gentoo tabanlı istersen "Calculate Linux" de öneririm. @gen2 hocam önermişti. Fiziksel makine olmak zorunda değil. Sanal makine de olur.
@Lord Raiden Buna çok sevindim ama bir ara Arco'yu da dener misin? Sadece Arco değil. Gentoo tabanlı istersen "Calculate Linux" de öneririm. @gen2 hocam önermişti. Fiziksel makine olmak zorunda değil. Sanal makine de olur.