Çözüldü Linux Manjaro disk bölümleme nasıl yapılır?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
14
Merhaba tekrar. Manjaro kurmaya karar verdim.
Disk bölümlemede sorun yaşıyorum. Araştırdım biraz ama ya eski ya da benim istediğim kısım olmayan rehberler var.

• 120 GB ayırdım.
  • 8 GB Swap alanına ayırdım.
  • Kalan 112 GB ile yeni bir alan oluşturup 2 seçenek seçtim; boot ve root.
  • İki bölüm de EXT4 biçiminde.
İleri dediğimde "EFI sistem bölümü yapılandırılmamış" mesajı geliyor. Resmini ekleyeceğim aşağıya.

Bu noktada ne yapmam gerekiyor?

Ben bu uyarıdaki seçenekleri bulamadım.
Sistemde Windows 10 Pro yüklü. Manjaro'yu Dual-Boot yaparak kurmak istiyorum.

Bir de 120 GB az mı? Artırmalı mıydım? Fark eder mi EXT4 alanının az olması? Windows'u çok kullanmayacağım.

Bu, devam ettiğimde aldığım mesaj:
EFI-hata-mesaji.jpg

Bu da 8GB olan swap alanı:
swap-alani.jpg

Bunlar da 112 GB sistemi kuracağım alan:
ana-disk.jpg ana-disk-2.jpg

@Dengesiz Kokarca @292941
Teşekkür ederim.

Son düzenleme:
EFI oluşturmaman lazım diye biliyorum, Dual Boot yapıyorsan.
Evet. Dual-Boot olması lazım. İlk mesajda belirttim. :D
Legacy sistemler için gerekli ama UEFI için gerekli.
UEFI kuruyorum. İki sistem de UEFI olacak.
EFI bölümünü ayarlamadım çünkü Dual-Boot olması lazım. Windows'taki EFI bölümü kullanılacak. Uyarı mesajına rağmen yüklemeye devam ettim. Bir sorun olursa baştan yükleriz.

Son düzenleme:
EFI, swap, ESP gibi alanlarla uğraşmadım hiç.

EFI hatası vermemesinin nedeni Manjaro'da Windows EFI bölümünü kullanıyordu sanırım.

Mesela ben de GhostBSD ve Debian aynı EFI bölümünü kullanıyorlar.
Legacy sistemler için gerekli değil ama UEFI için gerekli.
Bende niyese hep ayrı EFI oluşturunca sistemler çakışıyor :D.
Ben de boş bırakıyorum o bölümü.

EFI hatası vermemesinin nedeni Manjaro'da Windows EFI bölümünü kullanıyordu sanırım.

Mesela ben de GhostBSD ve Debian aynı EFI bölümünü kullanıyorlar.

Bende niyese hep ayrı EFI oluşturunca sistemler çakışıyor :D.
Ben de boş bırakıyorum o bölümü.
Hocam EFI oluşturmadan yükledim ama sistem Windows ile açıldı. Bilgisayarım'da da Linux ile ilgili açtığım diskler gözükmüyor.

Şimdi EFI konusunda ne yapmalıyım?
Windows'un EFI bölümüne Linux'u bağlasan ne olur?
Yoksa Linux için de mi EFI bölümü açayım?
Dual-Boot olacak hocam.

EFI bölümüne /boot/efi, ext4 (sistem) bölümüne / bağlanır. Eğer önceden kullandığın UEFI bir işletim sistemi varsa aynı EFI bölümünü kullanabilirsin. Bir EFI bölümünde birden çok önyükleyici kullanılabilir (multiboot). Hangisini başa alırsan o açılır.

Şu anda benim Manjaro sistemimde de / ve /boot/efi bulunuyor mesela. Aynı EFI dizinine Windows da bağlı.

EFI bölümüne /boot/efi, ext4 (sistem) bölümüne / bağlanır. Eğer önceden kullandığın UEFI bir işletim sistemi varsa aynı EFI bölümünü kullanabilirsin. Bir EFI bölümünde birden çok önyükleyici kullanılabilir (multiboot). Hangisini başa alırsan o açılır.

Şu anda benim Manjaro sistemimde de / ve /boot/efi bulunuyor mesela. Aynı EFI dizinine Windows da bağlı.
Ben şu mesaja göre yeni EFI bölümü oluşturup oraya bağladım Manjaro'yu:
Legacy sistemler için gerekli değil ama UEFI için gerekli.
İki EFI bölümü ile iki sistemi de açabilir miyim? Yoksa Manjaro'yu da mı Windows'u EFI bölümüne bağlamalıyım?

@292941, @Dengesiz Kokarca, @Zurnadürüm, @deleted
MacXP'nin dediği gibi UEFI sistemimde ikinci EFI bölümü oluşturup kurdum. Birinde Windows; diğerinde Manjaro bağlı.
Şu an iki sistemi de kullanabiliyorum.
Sorun çözüldü yani. Teşekkür ederim ilgilenen herkese.

Son düzenleme:
@Lord Raiden Buna çok sevindim ama bir ara Arco'yu da dener misin? Sadece Arco değil. Gentoo tabanlı istersen "Calculate Linux" de öneririm. @gen2 hocam önermişti. Fiziksel makine olmak zorunda değil. Sanal makine de olur.
Tabii ki denerim. Bir yerden başlamak lazım.

Bu arada sistem açıldı ama nedense parolamı kabul etmedi. Yeniden yüklüyorum o yüzden. :D

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı