battery
state: discharging
energy-rate: 5.079 W
voltage: 7.743 V
charge-cycles: 179
time to empty: 4.1 hours
percentage: 59%
capacity: 91.3421%
technology: lithium-polymer
upower -d
çalıştırabilir misiniz?sudo apt-get install powertop
sudo powertop
Bilgisayarım Windows 10 da 9-11.5 saat pil süreleri vardı ancak Linux'e geçtikte maalesef Windows 10'dan daha fazla ısınma ile beraber 3-4 saatleri görüyorum.
Bilgisayarım Thinkpad yani tlpde falan farklı ekstra yollarla kurulum yapılıyor (bildiğim kadarıyla). Tlp kurulumunun nasıl olmasını bilmemekle beraber onun nasıl ayarlanması gerektiğini de bilmiyorum. Doğru tlp kurulumu ve ayarlanması nasıldır? Nasıl daha uzun pil ömrü elde edebilirim? Bilgisayarımın Windows 10'dan daha fazla ısınması normal mi? Cevaplarınızı bekliyorum.
cat /sys/devices/system/cpu/cpu*/cpufreq/scaling_{driver,governor,cur_freq}
inxi -SGCxxz
Kod:battery state: discharging. energy-rate: 5.079 W voltage: 7.743 V charge-cycles: 179. time to empty: 4.1 hours. percentage: 59% capacity: 91.3421% technology: lithium-polymer
Pil ve kullanımınde bir sorun görünmüyor. Tabii, eğer pil doğru bilgi veriyorsa. Aygıtın yapılandırmasında da kesin bir sıkıntı göremedim. CPU'nun Turbo frekansıyla belki bir sorun yaşanabilir, ama o konuya hakim değilim.
Bu güç tüketimiyle %60'lık şarjın 4 saat gitmesi gerekiyormuş sisteme göre. Bir de 3-5 dakika yük altında tutupupower -d
çalıştırabilir misiniz?
Güç tüketen bileşenleri de görüntülemek lazım. Aşağıdaki komutu çalıştırıp birkaç dakika bekleyin.
Kod:sudo apt-get install powertop. sudo powertop
@EminAZE Powertop'da her sekmeden ekran görüntüsü paylaşın. Grafiğin yenilenmesi biraz zaman alabilir.
Güç tasarruf governor'u var. Yine de sizin frekanslar düzgün görünüyor. Ekran parlaklığından şüpheleniyorum sadece. Yine deBelki pil tasarrufu modu açarsam Linux'de (eğer ki varsa)
powertop --auto-tune
komutuyla genel bir iyileştirme yapabilirsiniz.hocam üzgünüm size cevapta yazamadım. yukardaki mesajı okuduysanız formattan sonra neden yazamadığımı ve sizin yanıtınızı yazdığım anda bilgisayarın yeni format atıldığını anlaya bilirsiniz. şimdi bilgisayarım %10 ekran parlaklığında şaşırtıcı bir şekilde hiçbir optimizasyon olmadan 6 7 saat civarları pil ömrü tahmini gözüküyor ve ısınmada windows 10 civarlarında (sanırım format cidden işe yaradı)Şu komutların çıktılarını paylaşın.
Kod:cat /sys/devices/system/cpu/cpu*/cpufreq/scaling_{driver,governor,cur_freq} inxi -SGCxxz
Güç tasarruf Governor'u var. Yine de sizin frekanslar düzgün görünüyor. Ekran parlaklığından şüpheleniyorum sadece. Yine depowertop --auto-tune
komutuyla genel bir iyileştirme yapabilirsiniz.
Ayrıca dünden bu yana sadece 1 kez şarj ettiğiniz görünüyor. Şarj süresi yetiyor sanırım.
Güç tasarruf Governor'u var. Yine de sizin frekanslar düzgün görünüyor. Ekran parlaklığından şüpheleniyorum sadece. Yine depowertop --auto-tune
komutuyla genel bir iyileştirme yapabilirsiniz.
Ayrıca dünden bu yana sadece 1 kez şarj ettiğiniz görünüyor. Şarj süresi yetiyor sanırım.
Şu komutların çıktılarını paylaşın.
Kod:cat /sys/devices/system/cpu/cpu*/cpufreq/scaling_{driver,governor,cur_freq} inxi -SGCxxz
Cihazın Type-C ile şarj destekliyorsa powerbank ile de şarj edebilirsin.
Cihazın Type-C ile şarj destekliyorsa powerbank ile de şarj edebilirsin.
Windows 10 kurulu gelen Laptopuma üşendiğimden Linux kurmadığım zamanlar 2 saati görmüyordu şarj sürem. Linux'da 6 saate yakın kullanıyordum. Şimdi pilin ömrü bitti iyice, 3-4 saat dayanıyor.ben sanıyordum ki pil ve ısınma Linux'da daha iyi. Sanırım yanılmışım.