Linux Mint (cinnamon) en doğru şekilde tlp nasıl kurulur?

Kod:
battery
    state:               discharging
    energy-rate:         5.079 W
    voltage:             7.743 V
    charge-cycles:       179
    time to empty:       4.1 hours
    percentage:          59%
    capacity:            91.3421%
    technology:          lithium-polymer

Pil ve kullanımınde bir sorun görünmüyor. Tabii, eğer pil doğru bilgi veriyorsa. Aygıtın yapılandırmasında da kesin bir sıkıntı göremedim. CPU'nun Turbo frekansıyla belki bir sorun yaşanabilir, ama o konuya hakim değilim.

Bu güç tüketimiyle %60'lık şarjın 4 saat gitmesi gerekiyormuş sisteme göre. Bir de 3-5 dakika yük altında tutup upower -d çalıştırabilir misiniz?

Güç tüketen bileşenleri de görüntülemek lazım. Aşağıdaki komutu çalıştırıp birkaç dakika bekleyin.

Kod:
sudo apt-get install powertop
sudo powertop

@EminAZE Powertop'da her sekmeden ekran görüntüsü paylaşın. Grafiğin yenilenmesi biraz zaman alabilir.

Bilgisayarım Windows 10 da 9-11.5 saat pil süreleri vardı ancak Linux'e geçtikte maalesef Windows 10'dan daha fazla ısınma ile beraber 3-4 saatleri görüyorum.
Bilgisayarım Thinkpad yani tlpde falan farklı ekstra yollarla kurulum yapılıyor (bildiğim kadarıyla). Tlp kurulumunun nasıl olmasını bilmemekle beraber onun nasıl ayarlanması gerektiğini de bilmiyorum. Doğru tlp kurulumu ve ayarlanması nasıldır? Nasıl daha uzun pil ömrü elde edebilirim? Bilgisayarımın Windows 10'dan daha fazla ısınması normal mi? Cevaplarınızı bekliyorum.

Şu komutların çıktılarını paylaşın.

Kod:
cat /sys/devices/system/cpu/cpu*/cpufreq/scaling_{driver,governor,cur_freq}

inxi -SGCxxz

Son düzenleme:
Kod:
battery
 state: discharging.
 energy-rate: 5.079 W
 voltage: 7.743 V
 charge-cycles: 179.
 time to empty: 4.1 hours.
 percentage: 59%
 capacity: 91.3421%
 technology: lithium-polymer

Pil ve kullanımınde bir sorun görünmüyor. Tabii, eğer pil doğru bilgi veriyorsa. Aygıtın yapılandırmasında da kesin bir sıkıntı göremedim. CPU'nun Turbo frekansıyla belki bir sorun yaşanabilir, ama o konuya hakim değilim.

Bu güç tüketimiyle %60'lık şarjın 4 saat gitmesi gerekiyormuş sisteme göre. Bir de 3-5 dakika yük altında tutup upower -d çalıştırabilir misiniz?

Güç tüketen bileşenleri de görüntülemek lazım. Aşağıdaki komutu çalıştırıp birkaç dakika bekleyin.

Kod:
sudo apt-get install powertop.
sudo powertop

@EminAZE Powertop'da her sekmeden ekran görüntüsü paylaşın. Grafiğin yenilenmesi biraz zaman alabilir.

Hocam umarım sizi sıkmıyorumdur. Dün yazacaktım size telefondaki başka hesapla size cevap yazdım (güncelleme paketleri yüklenirken firfox a girip indirme hızını düşürmek istemedim) sonra o hesap kaldırıldı cevabım silindi, emaili bloklandı ve benim hesabımda 24 saatlik ban yedi yazamadım (çoklu üyelik banı yedim)

Açıkçası sizi sıktığımı düşündüğümden tüm yazacaklarımı tekte yazacağım ne de olsa bura WhatsApp gibi bir platform değil.

Aslında hw-prop doğru (kafanız karışabilir) ancak bir şey fark ettim size durumu tam anlatmamışım o yüzden şimdi anlatayım:

Ben forumda sorunumu yazdığımda boş durmak istemedim (çok sabırsız olmam sağ olsun) ve yeni Mint kurulu olan bilgisayarda denemeler yapmak ve sorunu kendim de çözmeye çalıştım (hata yapmışım) önüme gelen her pil ömrü için optimizasyon kodları falan hepsini Thinkpad'e uygun olsun olmasın yapıştırdım böylelikle 4 saatden 7 saat civarı pil ömrünü çıkara bildim ancak kodların ne işe yaradığını bilmiyordum o zaman olabilecek kodların birbiryle çakışması, Thinkpad'ler için uyumluluk, performans sorunları, sistemin boş yere yüklenmesi gibi düşünceler beni yiyip bitiriyordu acaba sistemin stabilitesinimi bozmuştum gibi düşüncelerden sonra beklemek istemedim (sabırsızlık) ve şimdi de bilgisayara format attım sadece güncelleme ve sürücüleri araçlarla kurdum bilmediğim hiçbir şeyi ellemedim.

Şimdi tek istediğim Windows 10'daki (pil tasarrufu ile) 10 11 saati görmesem bile 8 9 saat civarları pil ömrüm olması. (ısınma sorunu formattan sonra Windows 10 civarlarına düştü bu arada) belki pil tasarrufu modu açarsam Linux'de (eğer ki varsa) ısınma Windows 10'dan bile aşağı düşebilir.

Kısaca şimdi Thinkpad'lere göre tlpnin kurulum ve en çok da ayarlanmasını yaparsam ve pil tasarrufu gibi bir modda varsa onu da eklersem (sanırım sizin söylediğiniz CPU Turbo frekansı ile ilgili bir şey) her şeyin hallolacağını ümit ediyorum.

Hocam Thinkpad'lar için tlp kurulumu ve ayarlanmasını (en önemlisini) yapmak için ne yapmam gerek bunun hakkında bilgili olan birini tanıyor musunuz?

Yine de hw-prop'a bakmak isterseniz: HW probe of Lenovo IdeaPad 3 15ALC6 82K... #a724d32006

Belki pil tasarrufu modu açarsam Linux'de (eğer ki varsa)
Güç tasarruf governor'u var. Yine de sizin frekanslar düzgün görünüyor. Ekran parlaklığından şüpheleniyorum sadece. Yine de powertop --auto-tune komutuyla genel bir iyileştirme yapabilirsiniz.

Ayrıca dünden bu yana sadece 1 kez şarj ettiğiniz görünüyor. Şarj süresi yetiyor sanırım.

Şu komutların çıktılarını paylaşın.

Kod:
cat /sys/devices/system/cpu/cpu*/cpufreq/scaling_{driver,governor,cur_freq}

inxi -SGCxxz
hocam üzgünüm size cevapta yazamadım. yukardaki mesajı okuduysanız formattan sonra neden yazamadığımı ve sizin yanıtınızı yazdığım anda bilgisayarın yeni format atıldığını anlaya bilirsiniz. şimdi bilgisayarım %10 ekran parlaklığında şaşırtıcı bir şekilde hiçbir optimizasyon olmadan 6 7 saat civarları pil ömrü tahmini gözüküyor ve ısınmada windows 10 civarlarında (sanırım format cidden işe yaradı)

Bundan sonra doğru bir şekilde thinkpad laptoplar için tlp kurulumu ve ayarlanmasını yapa bilirsem herşeyin daha iyi olacağını düşünüyorum.

unutmadan yorumunuz ve sabrınız için teşekkürler.

Güç tasarruf Governor'u var. Yine de sizin frekanslar düzgün görünüyor. Ekran parlaklığından şüpheleniyorum sadece. Yine de powertop --auto-tune komutuyla genel bir iyileştirme yapabilirsiniz.

Ayrıca dünden bu yana sadece 1 kez şarj ettiğiniz görünüyor. Şarj süresi yetiyor sanırım.

Belki de doğru tahmin yapabilmek için zaman tanımadım 😂 23 saat bile gösterdi ama şimdi 6-7 saat arada 8 saat bile gözüküyor hem de optimizasyon olmadan.

Güç tasarruf Governor'u var. Yine de sizin frekanslar düzgün görünüyor. Ekran parlaklığından şüpheleniyorum sadece. Yine de powertop --auto-tune komutuyla genel bir iyileştirme yapabilirsiniz.

Tamam deneyelim o zaman.
hocam power topu yüklemek içinsudo apt install powertop şu komutu mu yazmalıyım?

Son düzenleme:
1693755150642.png

Power top da böyle bir şey çıktı.

1693755517596.png

şu hw-prop u da buraya koyayım yukarda mesaj aralarında kaybolmasın.

Şimdi mesajı fark ediyorum.
Şarjda kullandığım için öyle gözüküyor ancak şu an kendi evimdeyim benim için şimdilik pil süreleri önemli değil çünkü evde şarjda kullanabiliyorum ama Bakü'ye gittiğim zaman cidden it okuduğum için sürekli kendimi geliştirmem gerek + Bakü'de ders odasında ortalam 50 kişi oluyor ve 4 priz uzadıcılarla bile yetmiyor ki prizlerde hepsi bir yerde ve benim masamdan bayağı uzak o yüzden benim için hayati önem taşıyor. İnanın bana normal laptop için 8 9 saat fazla ama bana bazen 11 saat batarya koruması ışığıda 10 20% düşüğe koyarsam anca yettiği zamanlar oluyor.

.....

Son düzenleme:
Cihazın Type-C ile şarj destekliyorsa powerbank ile de şarj edebilirsin.

Evet mantıklı. Trendyol'dan sifariş ederimde sadece böyle bir şeye neredeyse hiç gerek duymadım. Neden Linux'e geçtikte böyle oldu, orası garip geldi ben sanıyordum ki pil ve ısınma Linux'da daha iyi. Sanırım yanılmışım.

Cihazın Type-C ile şarj destekliyorsa powerbank ile de şarj edebilirsin.

Neyse hocam o zaman Thinkpad için tlp kuracağım (sanırım tlp ayarlanması diye bir şey yok)
Oda yetmezse powerbank sifariş ederim.
Zaten 1 buçuk haftaya Bakü'ye gidiyorum 1 haftada da teslimat gelirse zamanlamada mükemmel olur.

Her şey için teşekkürler çok zamanınızı harcadınız bu konu için.

Artık size ümit olamam sanırım. Kendimde bir şeyler deneyeceğim. Sonuçta herkes deneyerek öğrenir değil mi bana öğrettiğiniz analiz komutlarını da kayd ettim çok faydalılar. Umarım yeni başladığım Linux konularında bir gün sizin kadar bilgiye ulaşır ve bende başkalarınada yardım ede bilecek seviyeye gelirim.

Benden şu anda daha çok yardıma ihtiyacı olanların da olduğunu düşünüyorum ve sizinde değerli zamanınızı aldığım için özürlerimi bildiriyorum. Aregato sensei ❤️

Son düzenleme:
ben sanıyordum ki pil ve ısınma Linux'da daha iyi. Sanırım yanılmışım.
Windows 10 kurulu gelen Laptopuma üşendiğimden Linux kurmadığım zamanlar 2 saati görmüyordu şarj sürem. Linux'da 6 saate yakın kullanıyordum. Şimdi pilin ömrü bitti iyice, 3-4 saat dayanıyor.

Sistem yapılandırması önemli. powertop'un sekmelerinde Tab ile dolaşabilirsiniz. Tuneables sayfasına pil gücü tüketimini iyileştirebileceğiniz içerikler bulunur. Bu değişimler cihaza reset atınca eski haline dönerler. Bir kere deneyin, eğer pil ömrünü uzatırsa sistem başlarken de ayarları uygulayacak şekilde yapılandırabilirsiniz sistemi.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı