Linux Mint donuyor

Beratkocum16

Hectopat
Katılım
11 Eylül 2020
Mesajlar
364
İsletim sistemini başlattığımda sorunsuz şekilde açılıyor tarayıcıda sorunsuz geziniyorum fakat bir süre sonra donuyor. Bu genelde tarayıcı dışı bir iş yapmaya çalıştığımda daha çok oluyor. Başka dağıtıma geçemem hepsinde bir sorun oluyor en az hatalı olanı bu sistem (Linux Mint) bana sistemi nomodeset olarak başlatmayı gösterirseniz belki olur. Çünkü kurulumdada donmuştu internette bir şey bulamayınca ben açılışta Tab A bastıktan sonra "--" yazan yeri silip "nomodeset" yazmıştım ve olmuştu ama şimdi kurulu iken donuyor.

Şimdiden teşekkürler.
 
kodları tam olarak nereye yazacağım söylermisiniz.
sanırım uç birime yazacağım başlangıca eke falan diyince herhalde açılırken biryere yazacam zanlettim ama önce bir deniyeyim uç birimde.
Dediginiz kodlarıcalıştırıp yeniden başlattım ama güncelleme yapamıyorum güncelle tuşuna basınca program donuyor 2 kere denedim bir fark olmadı ve önemli olmasada firefox u da açamıyorum açtığımda ingilizce olarak firefox arka planda çalışıyor önce onu kapatmanız gerek veya yeniden başlatmanız gerek... gibi birşey diyor.
yeniden başlatıp denedim şuan yükleme devam etmekte ve baktım o dediğiniz değişkende doğru çıkıyor yani şuan nsorun yok inşallahta böyle devam eder.
Mağlesef yeniden dondu ve yükleme kapandı ne yapmam gerek?
Birde yanlışlıkla bilgisayarı yeniden başlatırken güvenli modu açmayı unuttum ve sistem açılmayıp yazılar çıktı ki bunlar hata galiba (fotoğrafı koyacağım).
20210513_142706.jpg
 
Son düzenleme:
Birde yanlışlıkla bilgisayarı yeniden başlatırken güvenli modu açmayı unuttum ve sistem açılmayıp yazılar çıktı ki bunlar hata galiba (fotoğrafı koyacağım).

Önemli bir şey değil bu (sorunla alakası da yok zaten), ISO dosyası yazılı USB bellek sebebiyle çıkıyor. USB belleği çıkartırsan ya da biçimlendirirsen bunu çözersin.




Core 2 Duo için clocksource=hpet değişkeni önerilmiş. Aşağıdaki komutlarla bunu başlangıca eklemeyi dene bakalım.

Kod:
echo 'GRUB_CMDLINE_LINUX="$GRUB_CMDLINE_LINUX clocksource=hpet"' | sudo tee /etc/default/grub.d/hpet.cfg
Kod:
sudo update-grub

Bunlardan sonra sistemini yeniden başlat. Yeniden başlatınca aşağıdaki komutu çalıştır, çıktılarda
Kod:
clocksource=hpet
değişkenini görüyorsan işlemi uygulayabilmişsin demektir.

Kod:
cat /proc/cmdline
 
Grub menüsünde gelişmiş seçenekleri açtım şimdi ne yapacağım? Ne yapacağıma dair hiçbir fikrim yok.
Bu linuxta çok uğraştırıcı bir şeymiş windows yükleyemediğim için bunu yükledim buradanda windows yükleyecektim wine indirip ama sürekli dondu rufus benzeri bir program vardı onu indirdim oda ".bin" dosyası olarak indi onuda linuxta açamayacağım için beceremedim o yüzden bukadar uğraşıyorum donmayı engellemeye.
 
Bu linuxta çok uğraştırıcı bir şeymiş windows yükleyemediğim için bunu yükledim buradanda windows yükleyecektim

Amacını anlamadım, bir şekilde Linux üstünden Windows kurmak ve sonunda Linux'u kaldırmak mı?

Gelişmiş seçenekler Linux çekirdekleri listelenir, buradan ilk sırada olmayan çekirdeğin kurtarma kipi ile sistemi açacaksın. Şöyle görünecek.

01-check-boot-kernel2-2.png
 
Evet amacım öyleydi biraz kullanacaktım (internette 1 2 gün takılacaktım) sonra usb ye windows isosu yazıp windows kuracaktım ama linux için iso yazma uygulamasının dosyası .bin dosyası olarak iindidolayısıyla linuxta açılmadı sonra bende işletim sisteminin üzerinden kurmaya yöneldim bunun içinde wine programını indirmeye çalıştım ama buseferde linux komple dondu ve yapamadım bende şuanda donma sorununu ortadan kaldırmaya çalışıyorum ama bukadar uğrâşþığım için daha uzun süre kullanırım diye düşünüyorum bu işletim sistemini.

(-) bende o gösterdiğiniz fotoğraftaki yerde (gelişmiş seçenekler) 2 seçenek var.
 
Core 2 Duo işlemcilerdeki donma sorunları çekirdeğin 4.18 sürümü sonrası ortaya çıkmış. Çekirdeğin 4.15 sürümü ile gelen Linux Mint 19 serisinin şu sürümünü kurmayı denersen, büyük ihtimalle bu sorunu yaşamazsın. Eğer Linux'ta kalıcı olmaya karar verirsen, daha yeni sürümler için yardımcı olmaya çalışırız. Şu an için en uygunu bu gibi görünüyor. Xfce sürümün bağlantısını paylaştım, senin sistem için daha uygun olacağını düşünüyorum. Linux Mint 19 "Tara" - Xfce (64-bit) - Linux Mint
 

Geri
Yukarı