Linux Mint makyajlanmış Ubuntu değil mi?

Sigmund Freud

Hectopat
Makaleler
29
Daha fazla  
Herkes Pardus'a makyajlanmış Debian diyor. Kendi aracı falan yokmuş. Hiçbir geliştirmesi falan yokmuş.
E Mint'in de yok. ZorinOS'un da yok. Kendine has aracı. Hatta ZorinOS kendi mağazası yerine Gnome Yazılımlar'ı kullanıyor.
ZorinOS için de rahatça söylenebilir makyajlanmış Ubuntu diye.
sudo apt install yapınca ubuntu'nun repo linklerini görüyorum.

Her ne kadar bireysel kullanıcı için bir önemi olmasa da Pardus'un Mint ve Zorin'e kıyasla kendi araçları var. EnGerek, Ahtapot, LiderAhenk, ETAP.
Bunları unutmayalım. Dahası TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi yazılımlarını Pardus üzerinden geliştiriyor ve kullanıyor.

Yani Pardus'a makyajlanmış Debian demek sizce de haksızlık değil mi? Bakın ben burada Türk milliyetçiliği yapmıyorum yanlış anlamayın. Özgür bir dünya olan Linux dünyasında Pardus da bizim Mint de bizim Zorin de bizim Arch da bizim Manjaro da bizim hepsi bizim.
Ama Pardus'a gereksiz ve haksız yere bir yerme var. Bence buna hiç gerek yok.
İsteyen istediğini kullansın buna lafım yok. Ama Pardus kötü bir dağıtım değil. ÇÜnkü Pardus'u yıllardır kullanan bir ekip var forum.pardus.org.tr'de.
Onlar kullanabiliyorsa normal bir kullanıcı niye kullanamasın.
Sözümü şununla bitirmek istiyorum: Pardus şu anda kullanılabilir, son kullanıcıya kesinlikle hitap eden Mint'den Zorin'den farkı olmayan bir dağıtımdır. Gerek yok yani yermeye. Kullanılabilir gayet de. Kullanmak için hiçbir amaç yok diyorsunuz da sanki Mint'in var mı? Mint niye kullanılır? Güçlü bir dağıtım. Kolay bir dağıtım. Pardus ney? Gentoo mu? Hayır değil. Pardus'da son derece kolay ve kullanılabilir bir dağıtım.

Pardus Forum'dan bana anlatılan bir fikri de paylaşarak bitireyim gerçekten:
Pardus oradan buradan almış geliştirilmiş bir dağıtım. Pardus Forum'dakiler buna hak veriyorlar biliyor musunuz? Evet öyle diyorlar. Ama özgür yazılım olduğu için bunlar kimse sahiplenemez. Yani Yunan'ın malı, Alman'ın malı, Amerika'nın malı yoktur özgür yazılımda. Özgür yazılımda bizim hepimizin yazılımı vardır. Pardus tamamen yerli olmasa da kesinlikle milli bir dağıtımdır. Sahip çıkılmalıdır.

Pardus PR'lığı yapmıyorum bu arada. Sadece Pardus'u da bizden kabul etmenizi algılarınızı kırmanızı istiyorum.

Okudum çok haklısınız ama
Linux Mint Debian değil miydi?
Pardus gayet hoşuma gidiyor hiç Debian, Ubuntu benzemiyor

Mint bence Ubuntu'dan daha temiz ve kullanımı görünüşü kullanıcı dostu bir dağıtım. Snap denen saçmalık (siz tercih edebilirsiniz ben etmiyorum.) Falan yok. Cinnamon, Mate, Xfce arayüzleri ile geliyor yeni kullanıcılar için çok daha fazla avantaj sağlıyor. Ubuntu tabanı sayesinde daha çok yazılım için destek bulabilir. Windows'dan yeni gelen birisi GNOME arayüzünü beğenmeyebilir veya tam olarak anlayamayabilir. Mint bu konuda çok yardımcı bir dağıtım. Hem arayüz Xfce veya Mate tercih ederseniz daha az kaynak kullanımı sağlıyorsunuz. Ubuntu GNOME ile gelen ve biraz buglu bir dağıtım bana göre ilk kurduğumda NVIDIA sürücüsü kurma yerinde içinde mesaj bile olmayan bir hata mesajı alıyordum. Sadece bir çarpı ikonu mevcuttu sonradan terminal üzerinden kurdum ve benim için olumlu bir deneyim vermedi. Mint'in Debian tabanlı sürümü de mevcut ve o da gayet güzel olmuş. Yeni başlayanlar için cidden çok kolaylık sağlıyor. Pardus ise bana göre bir avantajı cidden yok. Belki devlet kurumlarında kullanılabilir ama onun yerine daha iyi bir topluluğu ve stabil olan dağıtımlar var. Ben bunları tercih ederdim. Bana göre Pardus'dan daha iyi Pisi Linux'da en azından bir şeyler deniyor. Kendine ait bir yapısı var. Pardus kullanılmaz bir sistem değil ama topluluk ve özellikleri bakımından diğer dağıtımların çok altında olduğunu düşünüyorum. Yani her dağıtım bir şeyin tabanından yapılınca kötü olacak diye bir şey yok. O zaman zaten sadece işte Debian, Arch, Fedora gibi olan dağıtımlar olurdu. Pardus kötü değil ama yeterli de değil. Herkes taban sistemi kullansa zaten bu kadar dağıtım olmazdı. Misal daha önce İlledelinux vardı o da tam bu sebeplerden olmasa da sadece Debian'dı işte düz birkaç bir şey eklenmiş haliydi. Sonunda bazı onun olayı biraz farklı iptal oldu. Burada neden Pardus'u tercih edelim ki? Bir hata da Mint kadar geniş bir topluluğu olmayacak. Bir tanıdığıma Linux bir dağıtım kuracağım zaman neden Pardus kurayım. Mint için internette bir sürü açılmış konu ve forum var. Debian anlatımlarınında çoğu Pardus'a uyacaktır ama bir hata olsa dağıtım kaynaklı, uğraşıp duracaksınız ve yeni bir kullanıcıysa ekstra uğraşacak.

Mint çok hoş bir OS. Özellikle Windows'tan yeni geçenler için büyük kolaylık. Çoğu Linux dağıtımı birbirine fazlasıyla benzer, bence normal. Tails gibi özel amaçlara hizmet edenler dışında çoğu sıradan OS zaten.

Dostum sen artık tüm dağıtımları biliyorsun ve Linux'u baya bi öğrenmişsin. Artık bizim gibi, uzman linux kullanıcıları gibi, Arch, Gentoo ve Void gibi gelişmiş dağıtımlara geçmeni öneririm. Pardus Linux Mint falan yeni kullanıcılar için.

@XuaQL Hocam merhaba. Zaten Mint'i seviyorum. Güçlü bir dağıtım ama Pardus'un farkı yok ki. Yazdıklarınızdan sadece şunu çıkardım. Mint'in geniş topluluğu var. Evet haklısınız. Ama o kullanmaz ben kullanmam şu kullanmaz. O zaman bu topluluk oluşmaz ki.
Üstelik Pardus Forum ve Mint Forum kullanmış biri olarak söylüyorum Pardus Forum'da cevaplar daha hızlı geliyor.
Ben Mint'i gömmedim bu arada. Sadece Mint ile Pardus'un aynı kefede olduğunu ikisinin de eşit derece kullanılabilirlik seviyesinde olduğunu söyledim.

Bu arada başta yazdığınız şey zaten Mint'i kurtarıyor. Ubuntu'nun dayatmalarından arındırılmış bir dağıtım Mint. Bu özelliğini seviyorum. Siz Mint kurun sorun yok. Ama Pardus kullanılmaz demeyin.

@dombilis Hocam ben sadece basit bir kullanıcıyım.

Pardus'un ETAP sürümü bence çok hoş, akıllı tahtalarda Windows'tan daha iyi çalışıyor bence. Bizim akıllı tahtalara ETAP kurmuşlardı şahlandı bence.
Buradan ETAP projesine bakabilirsiniz:Etap

Hayır, değil. Mint'in kendine has aracı yok demen beni benden aldı doğrusu, Mint dediğin distro zaten toolları için kullanılacak bir distro. Ve hepsini de Mint ekibi geliştiriyor.

@Bsd Kaymak Hocam öğrenmek için soruyorum Mint'in nasıl tool'ları var? Kendim görmedim hiç. Yani hiç ihtiyacım olmadı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…