Linux Mint'ten Windows'a geri dönülemiyor

Asedd

Decapat
Katılım
15 Temmuz 2021
Mesajlar
73
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba, ben Linux kullanmaya başlayacağım. Bilgisayarımda 2. SSD'ye Linux Mint kurdum, 1. SSD ise Windows var. Linux sorunsuz kurdum fakat önceki isletim sistemime geri dönemiyorum. Linux'tan kaynakli bir sorun mu bu?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS ayarlarından switchlediniz mi? Eğer /efi bağlamında bir yanlışlık yaptıysanız Windows'un temel dosyalarını silmiş olabilirsiniz.
 
İşletim sistemi seçme ekranı önceden geliyor şimdi gelmiyor ise bunu deneyebilirsin:

Boot-Repair, Linux'u ilk kez kullanırken, özellikle de Linux'u Microsoft Windows ile çift önyükleme yapılandırmasında çalıştırırken gerekli olan yardımcı programlardan biridir. Yardımcı program, önyükleme sorunlarını gidermeye yardımcı olur.

Özellikle Linux'u ilk kez deniyorsanız ve bilgisayarınızı Ubuntu, Linux Mint, temel işletim sistemi vb. gibi bir Linux dağıtımının yanı sıra Windows işletim sistemi ile çift önyükleme için yapılandırırken, önyükleme sorunlarıyla karşılaşmak çok kolaydır. Bu gibi durumlarda, Önyükleme Onarım yardımcı programı, önyükleme sorunlarını düzeltmenize yardımcı olur.

Boot Repair yardımcı programı, önyüklenebilir olmayan bir bölümü düzeltmek için kullanılabilir; örneğin, PC'nizde Windows 10'unuz var ve Ubuntu'yu çift önyükleme olarak yüklediniz. Bazı nedenlerden dolayı, genellikle GRUB önyükleyici yanlış yapılandırması nedeniyle, PC'niz Windows 10'a önyükleme yapamıyor, ancak Ubuntu gayet iyi çalışıyor veya tam tersi. Bu senaryoda, çalışan bir işletim sistemine önyükleme yapın ve ardından önyükleme sorunlarını gidermek için Boot Repair programını kullanın. Yardımcı program Windows, Ubuntu ve türevleri için kullanılabilir.

Hiçbir işletim sisteminin önyükleme yapamadığı en olası durumda, bir Ubuntu veya Linux Mint Live USB sürücüsü kullanabilir ve önyükleyebilirsiniz. Ardından Boot-Repair'i canlı bir ortama kurun ve önyükleme sorunlarını gidermek için çalıştırın.

Boot Repair Kurulumu​


Ubuntu tabanlı dağıtımların ISO dosyasını kullanıyorsanız, Boot Repair uygulamasını aşağıdaki komutlarla kurabilirsiniz.

Kod:
sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y boot-repair && boot-repair

Eğer Elementary OS ISO dosyasını kullanıyorsanız, PPA deposu ekleyebilmek için software-properties-common paketini kurmalısınız. Ardından yukarıdaki komutlar ile Boot Repair kurulabilir.

Kod:
sudo apt update ; sudo apt install software-properties-common

Eğer Linux Mint ISO dosyasını kullanıyorsanız Boot Repair'i yüklemenize gerek yok, bu dağıtımın ISO dosyalarında Boot Repair kurulu olarak geliyor.

Önyükleme Sorunlarını Düzeltin​

Yardımcı program, tek bir tıklamayla GRUB ve GRUB2 önyükleyicisini yeniden yükler. Programla çalışmak çok basit. Boot Repair aracını başlatmanız ve ardından “Recommended repair” düğmesine tıklamanız ve ekrandaki talimatlara devam etmeniz yeterlidir. İlk adımda pastebin sunucusuna yüklenip yüklenmeyeceğini soracaktır. Bunu kabul edebilirsiniz. Bu seçeneğin yaptığı tek şey sizin için hazır bir URL oluşturmaktır, böylece bunu destek forumlarında yayınlayabilir ve yardımcı programın bilgisayarınızı düzeltememesi durumunda Technopat Sosyal üyelerinden yardım alabilirsiniz.

Eki Görüntüle 1290490


Eki Görüntüle 1290491



Deneyimli Linux kullanıcıları için, Gelişmiş Seçenekler'e tıklayarak ve ardından "Diğer Seçenekler" sekmesini seçerek erişilebilen gelişmiş ayarlar vardır. “Raporu bir Pastebin'e yükle” seçeneğinin işaretini kaldırabilir ve kendiniz manuel olarak sorunu giderebilirsiniz. Yeni başlayanlar için Gelişmiş Seçenekler ile oynamayı önermiyoruz çünkü burada yapılacak herhangi bir yanlışlık PC'nizin sorunlarını daha da kötüleştirebilir.

Eki Görüntüle 1290494

Kaynak: FossLinux
 

Yeni konular

Geri
Yukarı