Sunucu sürümü olmayan Windows'larda, zamanında yapamayacağınız şeyleri, Linux'ta yapabiliyordunuz, o zamanlar. Gateway, firewall, internet paylaşımı, çok kullanıcılık, RT-kernel...
Bir de yazılım yok deniyor.
Ford mesela. Dünya çapında fabrika. 3B tasarım için I-DEAS kullanırdı. I-DEAS'ın Önce Windows sürümü yoktu, ardından ilk çıkan Windows sürümleri ise eXceed adlı X11 kabuğunu kullanıyordu. Ne zaman ki UNIGRAPHICS, SDRC'yi satın aldı... yerel (native) Windowslaşması başladı.
Neden Ford örneği verdim? Bu gibi firmalar, zamanında XP'nin desteğinin kesilmesine engel olan güçlü firmalardır. Adamlar Linux kullanıyordu.
Sonra SPICE. UNIX temelli olduğu için Wİndows'tan önce Linux'ta geniş kullanıcı yelpazaesssi buldu.
TEX, LaTEX, vb., Ghostscript, PS...
Windows'tan önce UNIX/MAC/Linux'ta olgunlaştılar.
XP 64-bit, Microsoft dünyasındaki tek 64 bit işletim sistemi iken(, hem de uzunc bir süre boyunca, hem de yalan yanlış çalışmasına rağmen)... 32 bit Linuxlar (kernel yani) 4 GB üzerini adresleyebiliyordu... 64 bit Linuxlar vardı, DDR2 dünyasında 8 GB olabiliyordu galiba. Ver 8 GB bellek, oh rahatlasın işletim sistemi. Windows'ta bu yoktu.
DOS'ta Windows'ta ftp ve telnet komutları olmasına bile şaşıyorum (Tamam tedavülden kaldırıldı ikisi de, hoş, kullananlar var hâlâ).
Bir dd'nin işi için bin tane program var, Rufus, PassMark, Balena Etcher, vs.
Doğuştan wget, rsync, curl var Linux'ta. Windows'a anca curl eklediler.
Yauv, tail
yapamıyorsun Windows'ta, uğraşmadan.
DOS, komut istemi, PowerShell, Terminal... bir türlü oturtturamadılar kabuğu, konsol terminalini.
İlk bir kaç (TCP/)IP stack'i feci hatalıydı Windows'un.
ssh
... galiba 11'de native var, merak bile etmiyorum.
O bunu, bu onu döver kafasında değilim. Ha keza, CATIA, NX... Linux'ta yok epeydir, mesela.
Sosyal'e bakınca görüyorum, e nteresan ve fantazi sorunlar büyük çoğunlukla Windows'lu kullanıcıların başına geliyor.
"Linux'ta oturup terminalle uğraşıcağıma..." yergisi de şundan kaynaklı. Linux size acayip geniş olanaklar sunuyor. Onu da, bunu da, ekleyeyim hevesi ile terminal kaçınılmaz oluyor. Windows'ta çift tıkla geç. Çoğu kullanıcı ihtiyaç duymuyor, atıyorum... dosya uzantısını görmek, otomatikleştrilmiş hayat kolaylaştırıcı görevler hazırlamak, Windows'un zorladığını değil kendi istediğimizi almak...
Eh, Linux ideal bunlar için. Sadece çift tık sörf, lisansı okuldan/işten gelme Office varken makale yazmak vs ise... Windows yeter.
Ek:
Konu, sunucular dışındaki ev, iş gibi son tüketici bilgisayarlarının işletim sistemi diye anladığım için...
Gömülü (embedded), endüstriyel, sanallaştırma (donanım, işletim sistemi, yazılım, ağ, vs. tabanlı), emulasyon gibi mevzulara girmedim. Girersek, Windows, iki gözü iki çeşme kaçar.