Linux neden stabilleştirilmiyor?

Optimizede sorun var hocam uygulamalar Windows ve Mac cihazlara üretildiği için Linux daima uyumluluk aracı kullanıyor bu da onu geriye atıyor.

Daima demek yanlış olacaktır. Eğer kullanılan açık kaynaklı ise büyük oranda Linux için de verilmiş bir paketi vardır. Kaldı ki kullandığım bazı kapalı kaynaklı yazılımlarda Linux için AppImage veya .deb dosyası sunmakta. Hem onun geriye atılmasının sebebi geliştirici olduğundan Linux geliştiricilerinin yapabileceği bir şey kalmıyor.

Optimizasyon konusuna gelirsek kimi zaman Linux, kimi zaman da Windows önde. Hakkını yiyemem.

Daima demek yanlış olacaktır. Eğer kullanılan açık kaynaklı ise büyük oranda Linux için de verilmiş bir paketi vardır. Kaldı ki kullandığım bazı kapalı kaynaklı yazılımlarda Linux için AppImage veya. Deb dosyası sunmakta. Hem onun geriye atılmasının sebebi geliştirici olduğundan Linux geliştiricilerinin yapabileceği bir şey kalmıyor.

Optimizasyon konusuna gelirsek kimi zaman Linux, kimi zaman da Windows önde. Hakkını yiyemem.

Önde olduğu konularda hocam ya Vulkan sürümü daha iyi ve DirectX düşük diye veya native olarak Linux için de yapıp Linux daha az kaynak tükettiği için dahar rahat çalıştırmasından dolayı. Açık kaynak tarafında ise devamlı bug oluyor ve düzelmesi aylar sürebilir bile o yüzden Linux hep geri kalacak çünkü pazar payı çok düşük ve genel amlamda sunucu işine hitap etmesi dolayısıyla kolay kolay Windows veya Mac'i geçemez.

Zaten bu nedenle Windows'tan önde ya. Bilgisayar kullanırken amacınız sadece oyun oynamaktan ibaretse Linux konusunda kaygılarınız olmasını anlıyorum ancak.

Şöyle bir şey var hocam genel anlamda uygulama üretirken de Linux'a pek bakılmıyor çünkü pazar düşük ve genel Linux kullanımı belli yani. Hani eskiden Linux native olsa yine sevilmezdi. Şu an olsa insanlar farkı anlamaz çünkü gerek yok ki abi webde takılma ve oyun işi Linux'ta bazı Online oyunlar hariç neredeyse tamamen aynı o yüzden problem yok. Olay adamların yapmaması ve Linux'un uyumluluk aracına ihtiyacı olması. Zaten oyunlarda Vulkan var, yoksa da uyarlamak için Wine ve Proton servisleri var. Bu sayede işi çözüyorsunuz. Sadece Linux artık kolay kolay lider falan olamaz. Böyle büyük bir şey falan yaşanması lazım geçmek için.

Dediğiniz sorunların aynısını Mac tarafı da yaşıyordu. Apple ve Steve Jobs etmeni olmasaydı bugün Mac OS de ortada olmazdı. Hatta Quick Time zamanında bu kadar etkili olmasaydı Apple'ın yazılım tarafi zaman içinde çökebilirdi bile.

Bugün Linux tarafında dev şirketler var ancak hepsi profesyonel çalışıyorlar. Son kullanıcı için atılım yapacak durumda değiller ya da gereken önemi veremiyorlar. Eğer Linux tarafında da bu kadar reklam ve tanıtım yapılabilseydi bilgisayar çağının dönem noktalarında bugün Windows NT değil Linux çekirdeğinden bahsederdik.

İnsanların yapmama sebebi de tamamen bu anlattıklarımdan kaynaklanıyor. İnsanlar bir zamanlar Internet Explorer'ı internetin kendisi sanıyordu ülkemizde ve Dünya'daki muhtelif yerlerde. Düşünün artık.

Terminal tarafına bakarsak abi herkes bizim gibi işin tekniğine bakmıyor ki mesela sorunları terminalden bulmak daha kolay direkt rapor geliyor eline, hani Windows'ta hata bulma sistemi deseler arka planda yaptığını biz yapıyoruz mesela farkı o. Terminal cidden çok iş yapan bir araç Linux yeni geçip Arch ile başlanacaksa insan hemen soğur çünkü tüm işleri kodla halletmen gerek.

Şu "Linux'ta herşey terminalden yapılıyor" saçmalığına ve o düşüncedekilere iki çift laf da ben edeyim.
Linux akılcı bir işletim sistemi organizasyonu içerir.
İşletim sistemi ile GUI ayrıdır.
(Ek: Burada sorun şundan kaynaklanıyor galiba. Bilgisayara gözünü, GUI'li işletim sistemi ile açanların akılları almıyor, konsol ile desktop'ın farklı olabileceğini, olması gerektiğini.)
Windows Server'da da salt konsol sürüm var demeyin, o sunucu.
Üstelik... neredeyse istediğin GUI/desktop'ı hatta istediğin pencere yöneticisi ve mesajlaşma aabirimi ile yüklersin.
Windows'ta tıkladığıız ayarlar nasıl işletiliyor sanıyorsunuz?!? Komut+parametrelere dönüştürülüyor.
Neredeyse tüm can alıcı ayarları kayıt defterinden, yığın dosya ile, script ile, terminalden komut ile yapıyorsunuz Windows'ta. Hayret bir şey!
Linux'ta (systemd olmayanlar) ise .conf dosyaları var. Tadından yenmez.
Windows'ta administrator grubu mu?!? Hiç gücü yok. root ise root'tur, işletim sisteminin tanrısıdır! Her şeyi yapar.

Son düzenleme:
@cafyon terminal çok iyi bir şey yani. Tek komut sistemi güncelliyorsun. sudo pacman -Syuu bitti.

Diğer birsürü ama birsürü artısı var, kullanmayan 3 saat Windows'un işletim sistemini, güncellemesi bekler :D.

@cafyon terminal çok iyi bir şey yani. Tek komut sistemi güncelliyorsun. sudo pacman -Syuu bitti.

Diğer birsürü ama birsürü artısı var, kullanmayan 3 saat Windows'un işletim sistemini, güncellemesi bekler :D.
Ne yalan söyleyeyim...
Ben o u'dan korkarım. Korktum, korkuyorum, korkacağım. ;)

Windows Update de gelişti epey. Başarır, başaramaz o hariç... Güvenli kipte açıp, askıda kalan güncellemeleri bulmak, geri almak mümkün artık. Bir alkış Windows'a...

Ne yalan söyleyeyim...
Ben o u'dan korkarım. Korktum, korkuyorum, korkacağım. ;)
Ben bugüne kadar hiç sorun yaşamadım ama burada mesele bu değil. Yani Windows'ta bir güncelleme yapıyorsun, uzun sürüyor. Yapmıyorsun, pop-up'a boğuyor ve en son kendi yapıyor :D. Linux'ta canın ne zaman isterse yap ve hızlı yapıyor.

Riskliyse BTRFS ile 1 sn. yedek aldıktan sonra da yaparsın güncellemeyi.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı