Terminal tarafına bakarsak abi herkes bizim gibi işin tekniğine bakmıyor ki mesela sorunları terminalden bulmak daha kolay direkt rapor geliyor eline, hani Windows'ta hata bulma sistemi deseler arka planda yaptığını biz yapıyoruz mesela farkı o. Terminal cidden çok iş yapan bir araç Linux yeni geçip Arch ile başlanacaksa insan hemen soğur çünkü tüm işleri kodla halletmen gerek.
Şu "Linux'ta herşey terminalden yapılıyor" saçmalığına ve o düşüncedekilere iki çift laf da ben edeyim.
Linux akılcı bir işletim sistemi organizasyonu içerir.
İşletim sistemi ile GUI
ayrıdır.
(Ek: Burada sorun şundan kaynaklanıyor galiba. Bilgisayara gözünü, GUI'li işletim sistemi ile açanların akılları almıyor, konsol ile desktop'ın farklı olabileceğini, olması gerektiğini.)
Windows Server'da da salt konsol sürüm var demeyin, o sunucu.
Üstelik... neredeyse istediğin GUI/desktop'ı hatta istediğin pencere yöneticisi ve mesajlaşma aabirimi ile yüklersin.
Windows'ta tıkladığıız ayarlar nasıl işletiliyor sanıyorsunuz?!? Komut+parametrelere dönüştürülüyor.
Neredeyse tüm can alıcı ayarları kayıt defterinden, yığın dosya ile, script ile, terminalden komut ile yapıyorsunuz Windows'ta. Hayret bir şey!
Linux'ta (systemd olmayanlar) ise .conf dosyaları var. Tadından yenmez.
Windows'ta administrator grubu mu?!? Hiç gücü yok. root ise root'tur, işletim sisteminin tanrısıdır! Her şeyi yapar.