Linux neden stabilleştirilmiyor?

Yok hocam kontrol ettim. Fark vardı fakat beklentimin çok çok altındaydı çoğu yoluda denemiştim acaba tam gücü kulllanamıyor mu vesairede ne ettiysem bir şey değişmedi. HDD de Windows'tan çok hızlı çalışıyordu SSD olunca uçar gibi bir beklenti ile kurduğum için yüksek ihtimal. Fakat gerçekten yavaş kalıyor.

İlginç hocam, bende Windows devamlı %10-15 işlemci kullanrıken Linux çoğu zaman %1-15 arası, RAM genelde %10 oluyor. Windows ise RAM'de %30-50 daima.

Bunu kurulum sırasında açmayı neden koymuyor da kendiliğinden getiriyor? Madem son kullanıcı odaklı, herkesin kullanabileceği bir işletim sistemi o zaman bunun ne olduğunu bile bilmeyen kişilerin haberi bile olmadan bunu yapmasın. Microsoft'un verilerimizi sattığını kimse inkar edemez, açık kaynaklı olmadığı için istediğini yapıyor. Her halükarda güvenli bir işletim sistemi değil.

Terminali niye gözlerinde büyütüyorlar anlamıyorum. Kullanmaya alışınca 3. bir uzvumuz gibi oluyor resmen.

Microsoft bunu kurulumda değil kurulumdan sonra sihirbazda göstermesi gerekiyor. Boot ekranında neyi göstersin disk var anahtar var yani.

Terminal tarafına bakarsak abi herkes bizim gibi işin tekniğine bakmıyor ki mesela sorunları terminalden bulmak daha kolay direkt rapor geliyor eline, hani Windows'ta hata bulma sistemi deseler arka planda yaptığını biz yapıyoruz mesela farkı o. Terminal cidden çok iş yapan bir araç Linux yeni geçip Arch ile başlanacaksa insan hemen soğur çünkü tüm işleri kodla halletmen gerek.

Linux berbat bir işletim sistemi. Böyle bir sorun bilmem kaç yıllardır devam ediyor. Fanboyluk yapan kesim zaten sürekli Terminalden çıkan sorunları çözerek devam ediyorlar. Bir de sorsan Linux son kullanıcı için uygun bir işletim sistemidir.

Ben, işletim sistemi uzmanı olmak istemiyorum. Her seferinde de "chmod +x programadi" ve "./programadi" şeklinde çalıştırmak da istemiyorum. Windows'ta çift tıklıyorsun açılıyor yazılım.
Günlük kullanıcıyı hedefleyen dağıtımlarda mağaza bulunuyor ve bu mağazalar Microsoft Store'dan daha gelişmiş durumda. Windows'ta internette EXE dosyası aramak zorundasın ama Linux'ta mağaza uygulamalarından tüm paketleri kurabilirsin. Mesela uygulama kurmaksa Linux daha kolay ve daha hızlı.

Daha güvenli olmasa, hackerlar için farklı zorluklar çıkarmak zorunda olmasam hayatta yüzüne bile bakmam. Güvenli olmasının sebebi de daha az kullanılması ve bilinirliğinin, Linux için yazılan malwarelerin sayısının az olması.
Linux çekirdeğinde bile güvenliği artırabilir, daha güvenli çekirdeklere geçebilirsin. Bunu yapmak sistem kullanımını da artırır çünkü her güvenlik amaçlı işlem bilgisayarı daha çok yormaya başlar. Windows sana benzer seçenek sunmaz, kendisi ne derse o. Az kullanılması da virüs azlığı için sebeptir ama tek güvenli olma sebebi o değildir. Linux açık kaynaklı olma sebbeiyle bir güvenlik açığı oluşursa dünya üzerindeki herkes düzeltebilir. O nedenle Linux güvenli kalabiliyor. Açıkları hepimiz kapatamasaydık güvenlik falan olmazdı. Dünya üzerinde neredeyse tüm şirketler sunucu amaçlı Linux kullanıyor. Sunucu çökertmek isteyenler Linux için virüs yazıyor. Linux için hazırlanan virüsler hiç de az değil, sen denk gelmiyorsun.

CapsLock tuşu sorunundan gına geldi artık. Madem bir kaç satır kodla çözülebiliyor; neden Linux Kernel'ine bu kodları eklemiyorlar?
Sorun göremiyorum. Bunu fanboy olarak söylemiyorum, gerçekten sorun göremiyorum. Capslock basınca değil, elini tuştan çekince pasifleşir. Bu bir sorun değil, düzeltilmesi gereken bir şey değil.

Bir kaç yazılımcıda bu Linux kullanma olayını görüp özeniyorlar. Bir de yeni bilişimci gençler arasında ne kadar zor bir dağıtım kullanabilirsen o kadar havalı oluyormuşsun. O yüzden bir sürü kişi Arch Linux'e -hatta Arch Linux kolay kurulum ekledi diye daha zorlarına- yöneliyormuş.
Havalı diye görenler Kali'ye geçer, Arch'a değil.

Anlayın işte bir şeyden fayda sağlıyorsan, senin için önemliyse parasını verirsin. Firmalar da yazılımcı tutar, ortaya sağlam bir yazılım koyarlar. Hayatta ne ücretsiz ki yazılımlar ücretsiz olsun. Gönüllü yapılan işin kalitesi, seviyesi ortada arkasında şirket olmayan hiç bir Open Source yazılım ücretli olanlar kadar kullanım kolaylığı ve özellik çeşitliliği sunmuyor. Bütün arkasında şirket olmayan, kar amacı gütmeyen yazılımlardan daha iyi freemium ya da paid alternatifler var.
Açık kaynaklı yazılımlar daha fazla özellik çeşitliliği sunar çünkü birkaç şirket çalışanının aksine herkes istediği özelliği ekleyebilir. GNU araçları için ise durum farklıdır. GNU araçları "Bir iş yap ama mükemmel yap." mantığıyla çalışır. Bir araca, uygulamaya birden fazla yetenek yüklemek yerine tek işi yapması ama sorunsuz yapması istenir. Gönüllü yapılan işin kalitesinin daha iyi olduğuna inanıyorum. Bir uygulamayı gönüllü geliştiriyorsan kendi amaçların doğrultusunda yaparsın. Ücretli işte ise patron ne derse odur o nedenle aynı özeni gösteremezsin.

Bence olay ücretsiz yazılım değil, ucuz yazılım olmalı. Eskiden 100 kişiye 1000 dolardan satılan yazılımlar yerini ucuzlayan ama daha çok kişiye satılan 1-2 dolarlık yazılımlara bırakıyor ve bırakacak. Developerlar/Yazılımcılar da bu kapitalist dünyada geçinmek ve hayatından tatmin olmak için paraya ihtiyaç duyuyor. Gönüllülükle bu iş yürümez.
Açık kaynak, ücretsiz demek değil ki. Açık kaynak yazılımları araştırdığınızı sanmıyorum. Gazetecilik öğrencisi ve yazarım. Roman yazmak için kullandığım açık kaynaklı bir yazılım var ve 3.x sürümüne Türkiye özel fiyatlandırmasıyla 30 dolar yerine 14 dolar vermiştim. 4.x sürümlerine geçildiğinde adamlar mail atarak kod gönderdi. Kodu girince 72 dolarlık 4.x sürümü bedava oluyordu. Bak bunu bir şirkette kolay kolay göremezsin. Sadede gelelim açık kaynaklı yazılım ücretsiz olmak zorunda değil.

İdealistlik -açık kaynak, ücretsiz yazılım savunuculuğu gibi- en saçma ve en zararlı şeydir. Hep kendi görüşlerini üstün tutmak için cinayet bile işlerler. İdealist olacağınıza sorgulayın ve görüşünüz sabit olmasın. Bkz: Fanboyluk

Sadece kendi çevrenizde havalı görünmek için Linux kullanıyorsunuz. Serverlardan bahsetmiyorum; masaüstü, dizüstü kullanımdan bahsediyorum.
Mesajı Linux'tan yazman garip geldi, sevmiyorsan Windows'a geçebilirsin hocam. Konuda bahsettiğin gibi bir dünya yok. Linux'u gayet de günlük kullanıma uygun olduğu için kullanıyoruz. Bilgisayarın ve sen Windows'ta daha çok rahat ediyorsanız Windows kullanabilirsiniz ancak insanları bu şekilde aşağılamanız hiç doğru değil.

Bir de başlıkta olup konuda bahsedilmeyen stabilite mevzusuna gelelim. Arch sistemim Windows'tan daha stabil. Her güncellemede kendini bozmuyor.

@Bayram Tempest Linux'un kullanımı, Windows'tan güzel zaten. Ömrün boyunca oynayamayacağın kadar oyunu da oynatıyor. Ondan Linux'a laf atmaya gerek yok.
Bir masaüstünün kullanımını sevmezsen diğerini kurabilirsin. Hiçbirini sevmezsen WM ile diğer araçları birleştirip kendi masaüstünü yaparsın. Sınır yok.

Yani program ve oyun desteği dışında Windows'un başka iyi yanı yok zaten. Bu konuda hak vermemek elde değil, zamanında benim eleştirdiğim noktalardı zaten ama bundan ötesi yok Windows'ta.

Niye derseniz, arayüz bir kere Windows'un çok kötü, fena laglı çalışıyor, başlat menüsü tasarımı, dock tasarımı falan o kadar iyi değil. Çift sağ tık menüsü yani saçma sapan bir taşarım. Yerel arama yapıyorsun, internet sonuçları çıkıyor. Hadi bu özellikleri kapatayım diyorsun doğru düzgün dock çalışmıyor. Telemetri, istenmeyen uygulama aşırı fazla. RAM kullanımı aşırı çok.

NVIDIA sürücü yükleyeceksin, NVIDIA App gibi istemediğim bir şey mecburi geliyor. O da bilgisayar silkiyor. Onu kaldırsan arka planda NVIDIA container, o da silkiyor. Windows Update durur mu? O da...

O konularda haklısın. Windows'ta özelleştirme az. Kafana göre her şeyi yapamıyorsun bu konuda sana hak veriyorum. Edge kaldıramıyorsun bilgisayarı kuracaksın tonla uygulama kendiliğinden yüklü geliyor başlatta arama yapıyorsun Bing sonuçları çıkıyor sol altta kimsenin kullanmadığı haber yeri var mesela ve aşırı kaynak tüketiyor fakat rakibi olmadığı için çoğu insan mecbur Windows kullanıyor bu konuda sana hak veriyorum.

Linux berbat bir işletim sistemi. Böyle bir sorun bilmem kaç yıllardır devam ediyor. Fanboyluk yapan kesim zaten sürekli terminalden çıkan sorunları çözerek devam ediyorlar. Bir de sorsan Linux son kullanıcı için uygun bir işletim sistemidir.

Kişiden kişiye değişir. Bu forumda koyu Linux fanları bulunmuyor eskisi kadar. Koyu Linux kullanıcıları da muhtemelen Windows'tan kurtulup yeni kullanıcı olanlardır.

Ben, işletim sistemi uzmanı olmak istemiyorum. Her seferinde de "chmod +X programadi" ve "./programadi" şeklinde çalıştırmak da istemiyorum. Windows'ta çift tıklıyorsun açılıyor yazılım.

Dışarıdan yüklenen çoğu yazılımda bunun olması normal. Çünkü kendi sunucularından gelmeyen paketlerin güvenliği tartışılır.

Güvenli olmasının sebebi de daha az kullanılması ve bilinirliğinin, Linux için yazılan malwarelerin sayısının az olması.

Aslında Linux, Windows ve MacOS'a göre daha tehlikede. Çünkü yazılan virüsler diğer sistemlere göre daha çok uğraşılmış ve genelde kurtulması daha zor.

Bir de yeni bilişimci gençler arasında ne kadar zor bir dağıtım kullanabilirsen o kadar havalı oluyormuşsun.

Linux'a yeni geçenler Kali denen end user için iyi olmayan distro ile tanışıp onu kullanıyor, ki haliyle zorluk çekip "havalı" sanmaları normal.

O yüzden bir sürü kişi Arch Linux'e -hatta Arch Linux kolay kurulum ekledi diye daha zorlarına- yöneliyormuş.

Arch Linux'un eskisi kadar zor olmadığını, hatta yeri geldiğinde diğer dağıtımlardan daha rahat kurulduğnu söyleyebilirim. Ancak her kullanıcı bu kurulum aşamasıni gerçekleştiremiyor. Kaldı ki saf Arch kullanmaya da gerek yok, sonuçta endeavour gibi çok iyi bir alternatifi var.

Bence olay ücretsiz yazılım değil, ucuz yazılım olmalı.

Ücretli yazılımlardan çok daha iyi çalışan alternatif araçlar vardır. Mesela yurt dışından bir YouTuber yakın zamana kadar Bandicam kullanıyormuş. Halbuki OBS açık kaynaklı ve Bandicam'dan çok daha iyi çalışıyor, bu sana verebileceğim en bariz örnek.

Sadece kendi çevrenizde havalı görünmek için Linux kullanıyorsunuz.

Aynen, Linux kullanırken havalı gözükmeye çalıştığım, sonra da yapamıyorum diye bıraktığım oldu. Peki elime sadece havalı gözükmek mi geçti? Hayır. Birçok insana yardım etme fırsatı kazandım ve kendime ileride rahat bir kullanım ortamı bıraktım.

Başlığınıza göre cevap vereyim. Zorin OS ve bunun gibi çöp distrolarla başlarsanız tabii ki performans sorunları yaşarsınız. Her donanımın huyuna giden işletim sistemi aynı değildir. Örnek vereyim hemen. Fedora, Mint, saf Arch, Ubuntu gibi çok rağbet gören distrolar benim sistemimde hantal çalışıyorlar, kaldı ki sadece bende değil başka kullanıcılarda da yavaşlar. Bu en çok rağbet görenlerin bazıları bazı sistemlerde Windows'tan daha yavaş, bazıları daha hızlı.
Kendi deneyimime göre söylersem en özgür, yönetimi elimde olan ve kullanış açısından bana en az sorunu çektiren NixOS'tir. Herkes kullanabilir demiyorum. İnsanlar kendisine en rahat geleni kullanmalı. Paket yüklemekten aciz kişiler gelip "Windows daha iyi" diyerek karşısındakine saygısızlık ediyor. Windows'ta EXE ne ise Debian'da .deb, Fedora ve OpenSUSE'de .RPM odur. Kaldı ki her EXE dosyası da kurulmuyor. Kalk .MSI ve .appx uzantılı dosya ara sonra da.

Bahsettiğim gibi popüler dağıtımlar yerine denetimin gerçekten de elinizde olduğunu hissettiren dağıtımlarda var, saf Arch denetimin tamamını size bıraksa da forumlarda gördüğüm kadarıyla cli ekranında işlem yapamayanlar da var, bu yüzden hem denetim konusunda rahat, topluluğu geniş ve en önemlisi sisteminizde en iyisi hangisi çalışıyorsa onu kullanmanız gerek.

Microsoft bunu kurulumda değil kurulumdan sonra sihirbazda göstermesi gerekiyor. Boot ekranında neyi göstersin disk var anahtar var yani.

Tamam bende bunu demek istedim zaten. Konum erişimi vs istiyor orada bunu istiyor musun diye sormalı. Zaten arka planda ne döndüğünü bilmediğimizden izin vermesek bile neler dönüyor orası ayrı da.

İlginç hocam, bende Windows devamlı %10-15 işlemci kullanrıken Linux çoğu zaman %1-15 arası, RAM genelde %10 oluyor. Windows ise RAM'de %30-50 daima.

Terminal tarafına bakarsak abi herkes bizim gibi işin tekniğine bakmıyor ki mesela sorunları terminalden bulmak daha kolay direkt rapor geliyor eline, hani Windows'ta hata bulma sistemi deseler arka planda yaptığını biz yapıyoruz mesela farkı o. Terminal cidden çok iş yapan bir araç Linux yeni geçip Arch ile başlanacaksa insan hemen soğur çünkü tüm işleri kodla halletmen gerek.

Hocam kullanımlarda sorun yok zaten RAM falan Windows Linux'un önüne geçemez fakat uygulama optimizasyonları daha sıkıtnı tarayıcı RAM konusu olsun vesaire Windows'taki akıcılık RAM optimizasyonu maalesef yok. Bende yıllarca kullanıcısıyım kaç kere kurdum sildim onu denedim bunu denedim. Zram falan için 10 20 kere sistem gitmiştir böyle şeyler haliyle bir yerden sonra dayanılamaz oluyor. Bir film izlyiim dediğinde örnek veriyorum archlinux keyringler patlıyor. Veya o bir tane bile düzgün çalışan bulamadığım adını unuttum fakat kwin, muffin gibi şeylerin çökmesi farklı ortam denerken sürekli LightDM de olsa SDDM de olsa hepsi belli şeylerde çöküyor veya düzgün performans vermiyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı