Linux neden stabilleştirilmiyor?

Havalı olduğu için değil kontrolü biz sağlamak için kullanıyoruz. Ayrıca her 2 saniyede bir ekran görüntümüzü alıp kendi serverlarına gönderen bir Microsoft yok ve bu benim gibi veri mahremiyetine önem veren kişiler için daha cazip geliyor. Siz problemlerle uğraşmayı sevmiyorsanız size göre değildir herkes kullanacak diye bir şey yok.

Bilgileriniz hatalı, recall sunucu gönderimi yapmaz bari onu bilin. Bende iki işletim sistemi de var ve recall sistemi lokal çalışacak bir sistemdir, endişenin sebebi hackerlar eğer sisteme sızarsa o lokal dosyaları kendi sunucularına çekebilirler. Telemetrileri kapatıp lokal kurulum yapınca Linux ile Windows arasında fark kalmıyor (özelleştirmeyi saymazsak)

Yıllarca Arch Linux kullandım. SSD aldığım an direkt Windows'a geçtim. Gerçekten Linux'ta çoğu şey stabil olmuyor. Ne kadar sevsem de, her zaman uğraşacak vaktim de halim de olmuyor. Sürekli kernel çökmeleri, sürekli hatalar… Açık kaynak olması, her şeyi kendin yapman, özgürlük falan güzel hissettiriyor ama uygulamalarda akıcılık, stabilite, uyumluluk konusunda gerçekten berbat. Hâlâ bu konuların üzerine adam gibi gidildiği söylenemez.

SSD'de bile fena bir yavaşlık hissetmiştim. Bence düşük sistem varsa Linux bayağı iş çıkarır. Ama iyi bir bilgisayarın varsa ve “uğraşamam ben bununla şunla” diyorsan, hiç bulaşmamak en iyisi.
ssd için trim açık mı kontrol edin hocam eğer disk şifreleme açıksa native olarak linux trim özelliğini açmıyor onu kontrol edin yavaşlığın nedeni o olabilir

Bilgileriniz hatalı, recall sunucu gönderimi yapmaz bari onu bilin. Bende iki işletim sistemi de var ve recall sistemi lokal çalışacak bir sistemdir, endişenin sebebi hackerlar eğer sisteme sızarsa o lokal dosyaları kendi sunucularına çekebilirler. Telemetrileri kapatıp lokal kurulum yapınca Linux ile Windows arasında fark kalmıyor (özelleştirmeyi saymazsak)
Ekran okuyacak ya, ondan yüzde 1 milyon resimleri Microsoft sunucularına gönderir.

SSD için TRIM açık mı kontrol edin hocam eğer disk şifreleme açıksa native olarak Linux TRIM özelliğini açmıyor onu kontrol edin yavaşlığın nedeni o olabilir.

Yok hocam kontrol ettim. Fark vardı fakat beklentimin çok çok altındaydı çoğu yoluda denemiştim acaba tam gücü kulllanamıyor mu vesairede ne ettiysem bir şey değişmedi. HDD de Windows'tan çok hızlı çalışıyordu SSD olunca uçar gibi bir beklenti ile kurduğum için yüksek ihtimal. Fakat gerçekten yavaş kalıyor.

Linux fanboyu değilim, Microsoft'un Windows 11 daraltması ve Windows 10'nun neredeyse berbat çalışması nedeniyle Linux Mint'e geçtim. Bazı dağıtımlarda terminal kullanmanız gerekebiliyor ama bazılarında neredeyse hiç gerekmiyor. @Bayram Tempest hocamın 1 ay terminal kullanmadan Linux kullandığı blog serisi var. Stabillik noktasında Windows'tan katbekat stabil.
Güvenlik noktasında da verinizi kullanacak birisi yok. Windows'ta Lisans'a para ödeyip hem de istemediğim reklamlar görerek çift tıkla program çalıştır kullanmaktansa; açık kaynaklı, daha güvenli, birilerinin "sürümünü güncelleyeceksin" daraltması yapmadığı, daha hızlı ve stabil bir işletim sistemi kullanırım.

@Bayram Tempest hocamın blog serisi:1 ay terminalsiz GNU/Linux kullanımı

SSD için TRIM açık mı kontrol edin hocam eğer disk şifreleme açıksa native olarak Linux TRIM özelliğini açmıyor onu kontrol edin yavaşlığın nedeni o olabilir.

Bunu kurulum sırasında açmayı neden koymuyor da kendiliğinden getiriyor? Madem son kullanıcı odaklı, herkesin kullanabileceği bir işletim sistemi o zaman bunun ne olduğunu bile bilmeyen kişilerin haberi bile olmadan bunu yapmasın. Microsoft'un verilerimizi sattığını kimse inkar edemez, açık kaynaklı olmadığı için istediğini yapıyor. Her halükarda güvenli bir işletim sistemi değil.

Linux fanboyu değilim, Microsoft'un Windows 11 daraltması ve Windows 10'nun neredeyse berbat çalışması nedeniyle Linux Mint'e geçtim. Bazı dağıtımlarda terminal kullanmanız gerekebiliyor ama bazılarında neredeyse hiç gerekmiyor. @Bayram Tempest hocamın 1 ay terminal kullanmadan Linux kullandığı blog serisi var. Stabillik noktasında Windows'tan katbekat stabil.
Güvenlik noktasında da verinizi kullanacak birisi yok. Windows'ta Lisans'a para ödeyip hem de istemediğim reklamlar görerek çift tıkla program çalıştır kullanmaktansa; açık kaynaklı, daha güvenli, birilerinin "sürümünü güncelleyeceksin" daraltması yapmadığı, daha hızlı ve stabil bir işletim sistemi kullanırım.

@Bayram Tempest hocamın blog serisi:1 ay terminalsiz GNU/Linux kullanımı

Terminali niye gözlerinde büyütüyorlar anlamıyorum. Kullanmaya alışınca 3. bir uzvumuz gibi oluyor resmen.

Sunucu sürümü olmayan Windows'larda, zamanında yapamayacağınız şeyleri, Linux'ta yapabiliyordunuz, o zamanlar. Gateway, firewall, internet paylaşımı, çok kullanıcılık, RT-kernel...

Bir de yazılım yok deniyor.
Ford mesela. Dünya çapında fabrika. 3B tasarım için I-DEAS kullanırdı. I-DEAS'ın Önce Windows sürümü yoktu, ardından ilk çıkan Windows sürümleri ise eXceed adlı X11 kabuğunu kullanıyordu. Ne zaman ki UNIGRAPHICS, SDRC'yi satın aldı... yerel (native) Windowslaşması başladı.
Neden Ford örneği verdim? Bu gibi firmalar, zamanında XP'nin desteğinin kesilmesine engel olan güçlü firmalardır. Adamlar Linux kullanıyordu.

Sonra SPICE. UNIX temelli olduğu için Wİndows'tan önce Linux'ta geniş kullanıcı yelpazaesssi buldu.

TEX, LaTEX, vb., Ghostscript, PS...
Windows'tan önce UNIX/MAC/Linux'ta olgunlaştılar.

XP 64-bit, Microsoft dünyasındaki tek 64 bit işletim sistemi iken(, hem de uzunc bir süre boyunca, hem de yalan yanlış çalışmasına rağmen)... 32 bit Linuxlar (kernel yani) 4 GB üzerini adresleyebiliyordu... 64 bit Linuxlar vardı, DDR2 dünyasında 8 GB olabiliyordu galiba. Ver 8 GB bellek, oh rahatlasın işletim sistemi. Windows'ta bu yoktu.

DOS'ta Windows'ta ftp ve telnet komutları olmasına bile şaşıyorum (Tamam tedavülden kaldırıldı ikisi de, hoş, kullananlar var hâlâ).
Bir dd'nin işi için bin tane program var, Rufus, PassMark, Balena Etcher, vs.
Doğuştan wget, rsync, curl var Linux'ta. Windows'a anca curl eklediler.
Yauv, tail yapamıyorsun Windows'ta, uğraşmadan.
DOS, komut istemi, PowerShell, Terminal... bir türlü oturtturamadılar kabuğu, konsol terminalini.
İlk bir kaç (TCP/)IP stack'i feci hatalıydı Windows'un.
ssh... galiba 11'de native var, merak bile etmiyorum.

O bunu, bu onu döver kafasında değilim. Ha keza, CATIA, NX... Linux'ta yok epeydir, mesela.
Sosyal'e bakınca görüyorum, e nteresan ve fantazi sorunlar büyük çoğunlukla Windows'lu kullanıcıların başına geliyor.

"Linux'ta oturup terminalle uğraşıcağıma..." yergisi de şundan kaynaklı. Linux size acayip geniş olanaklar sunuyor. Onu da, bunu da, ekleyeyim hevesi ile terminal kaçınılmaz oluyor. Windows'ta çift tıkla geç. Çoğu kullanıcı ihtiyaç duymuyor, atıyorum... dosya uzantısını görmek, otomatikleştrilmiş hayat kolaylaştırıcı görevler hazırlamak, Windows'un zorladığını değil kendi istediğimizi almak...

Eh, Linux ideal bunlar için. Sadece çift tık sörf, lisansı okuldan/işten gelme Office varken makale yazmak vs ise... Windows yeter.

Ek:
Konu, sunucular dışındaki ev, iş gibi son tüketici bilgisayarlarının işletim sistemi diye anladığım için...
Gömülü (embedded), endüstriyel, sanallaştırma (donanım, işletim sistemi, yazılım, ağ, vs. tabanlı), emulasyon gibi mevzulara girmedim. Girersek, Windows, iki gözü iki çeşme kaçar.

Son düzenleme:
Yazilimcisiniz ve en basitinden git kurmak istiyorsunuz. Windows'ta tarayicidan EXE indirip, kurulumunu yapip EXE'yi silip bir de geri donusumu temizlemeniz gerekiyor.

Linux direkt yukluyor terminalden.

Bu en basiti. Bir paketin belirli bir versiyonunu kurmak istiyorsunuz, Linux direkt terminalden klasik konforlu. Windows icin Dark Web'e girmediginiz kalıyor :D bazen bulamiyorsunuz.

Havali olsun diye kullaniyorsunuz diyorsan demek ki havali bulmussun. E ne guzel sen de hava at iste :D

Havalı olduğu için değil, bilgisayarıma yeni bir hayat verdiği için Linux'u seviyorum, kullanıyorum. Uçbirim de büyük rahatlık ayrıca. Windows tarafında yaşadığım sorunların hattı var hesabı yok. El alışkanlığım ve zorunluluklarım olmasa durulacak gibi değil.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı