Linux otomatik kurulum var mı?

Linux işletim sistemin genel adı, sormak istediğiniz hangi dağıtım kurmanız, mesela ubuntu, fedora, mint, arch linux, pardus vb. dağıtımları vardır. Sizin hangi dağıtımı istiyorsanız aratarak gerekli isoyu talimatlara göre kurabilirsiniz. Yeni başlayanlar için mint veya pardus sistemlerini deneyebilirsiniz.

Windows üzerinden bunu yapamazsın. İki tane farklı işletim sistemi, dosya sistemleri farklı, disk format tipleri farklı. Nasıl olacak o? Setup.exe'ye bas ileri ileri kursun olmaz maalesef.

Hangi dağıtımı istiyorsan, gir sitesine .iso uzantılı dosyasını indir USB'ye BalenaEtcher veya Rufus ile yazdır ve o USB'yi boot et, Youtube'ta bir çok video var kurulum aşamalarına daha ayrıntılı bir şekilde bakabilirsin.

Hani Chrom'a Windows 11 indir yazınca hazır kurulum paketi var, kendi kuruyor. Linux'unda öylesi var mı? Varsa link atar mısınız?

Linux'da bu dediğin durum var ama gerek yok. Paket yöneticin aracılığıyla terminal veya mağaza uygulaman üzerinden uygulamalarını rahatlıkla kurabilirsin.

sudo apt install google-chrome

Linux işletim sistemin genel adı, sormak istediğiniz hangi dağıtım kurmanız, mesela Ubuntu, Fedora, Mint, Arch Linux, Pardus vb. dağıtımları vardır. Sizin hangi dağıtımı istiyorsanız aratarak gerekli ISO'yu talimatlara göre kurabilirsiniz. Yeni başlayanlar için Mint veya Pardus sistemlerini deneyebilirsiniz.

Aslında Linux sadece çekirdektir GNU/Linux işletim sistemidir. Fakat günümüzde direkt Linux olarak söyleniyor yanlış olsa da artık olan olmuş, aslında kısaltıp GLinux diyebiliriz.

Hani Chrom'a Windows 11 indir yazınca hazır kurulum paketi var, kendi kuruyor. Linux'unda öylesi var mı? Varsa link atar mısınız?

Yüklemek istediğiniz GLinux dağıtımını internette aratarak ISO dosyasına erişebilirsiniz. Sonrasında Rufus ya da Ventoy gibi bir araç kullanarak kurma aşamasına geçebilirsiniz fakat Mint gibi dağıtımların kurulumu kolay olurken Arch gibi dağıtımların kurulumu zorlayabilir.

@K.Makise hocam bu konulara uzak olanlar için derin anlatmaya gerek yok o yüzden basit dille anlatmak istedim, linux dünyası uzun bir mecra. Temel olarak Mint gibi dağıtımdan başlaması güzel bir tavsiye olur.

@K.Makise hocam bu konulara uzak olanlar için derin anlatmaya gerek yok o yüzden basit dille anlatmak istedim, Linux dünyası uzun bir mecra. Temel olarak Mint gibi dağıtımdan başlaması güzel bir tavsiye olur.

Bence de Mint güzel olur, ben Xfce kullanıyorum öneririm. Daha önce hiç Linux kullanmamışsa da Linux Dersleri GitHub öneririm.
Mint indirme linki: Buradan istediğiniz masaüstü ortamını seçip indire tıklayın karşınıza bir sürü sunucu çıkacak buradan Türkiye'deki bir sunucuyu seçip indirmeye başlayabilirsiniz.

Masaüstü ortamı (desktop environment), bir işletim sisteminde kullanıcıya görsel bir arayüz sağlayan yazılım koleksiyonudur. Bu ortamlar, masaüstü, Dosya Gezgini, pencere yöneticisi, sistem ayarları gibi bileşenlerden oluşur ve kullanıcının bilgisayarıyla etkileşimini kolaylaştırır.

Cinnamon, Xfce ve Mate popüler masaüstü ortamlarıdır ve her biri farklı kullanıcı ihtiyaçlarına göre tasarlanmıştır:

1. cinnamon:
- Tasarım: Modern ve Windows'a benzer bir arayüz sunar.
- Özellikler: Kullanımı kolay, görsel olarak çekici, çok sayıda özelleştirme seçeneği vardır.
- Performans: Orta düzey sistem kaynakları tüketir, görsel efektlerle doludur.
- Kullanım alanı: Özellikle Linux Mint tarafından varsayılan olarak kullanılır.

2. Xfce:
- Tasarım: Hafif, basit ve minimal bir tasarıma sahiptir.
- Özellikler: Hızlı ve sistem kaynaklarını çok az tüketir, özelleştirilebilir, ancak görsel efektler ve modern özellikler sınırlıdır.
- Performans: Eski ve düşük güçlü bilgisayarlarda mükemmel performans gösterir.
- Kullanım alanı: Hız ve performans öncelikli kullanıcılar tarafından tercih edilir.

3. Mate:
- Tasarım: GNOME 2'nin devamı niteliğindedir, klasik bir arayüze sahiptir.
- Özellikler: GNOME 2'den gelen tanıdık özellikleri sürdürür, orta düzeyde özelleştirilebilirlik ve görsellik sunar.
- Performans: Cinnamon'a kıyasla daha az kaynak tüketir, ancak Xfce kadar hafif değildir.
- Kullanım alanı: GNOME 2'nin eski tasarımını ve basitliğini seven kullanıcılar için idealdir.

Özetle, cinnamon modern bir deneyim sunar, xfce hafif ve hızlıdır, Mate ise GNOME 2'nin klasik görünümünü tercih edenler için iyi bir seçenektir.

Linux'da bu dediğin durum var ama gerek yok. Paket yöneticin aracılığıyla terminal veya mağaza uygulaman üzerinden uygulamalarını rahatlıkla kurabilirsin.

Sudo apt install Google-Chrome

Hocam galiba direkt işletim sistemini kurmak için sormuş ISO dosyası olarak.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı