Linux tabanlı Windows çıkar mı?

Neden öyle bir şey yapsın ayrıca dediğinde hiç mantıklı değil Windows kendine ayrı bir işletim sistemi diye hatırlamaktayım yani herhangi bir başka işletim sisteminin tabanından yapılmış bir işletim sistemi değil.
Linux bir isletim sistemi degil bir cekirdek. Konu sahibinin sorusu mantikli. NT gibi les bir cekirdegi Linux cekirdegiyle degistirebilirler.
 
Maalesef politikaları uymuyor, Microsoft Windows'un kaynak kodlarını paylaşacak bir şirket değil. Yapılabilir olanı ise büyük şirketlerin(Apple-Spotify-Netflix) yaptığı gibi BSD kernelini kullanmak olacaktır. BSD kerneli, açık kaynak kodunu kapalıya çevirip yazılımı kullanmaya olanak sağlıyor. Keşke bunu yapsalar diyorum bazen, BSD gayet iyi ve güvenlidir.
 
Evet, çıkabilir. NT çekirdeğinin çok eskidiği, hantallaştığı, bakımının gittikçe zorlaştığı ve bu nedenle Microsoft´un gelecekte Windows´u tamamen Linux çekirdeğine taşıyacağı iddia ediliyor.

2019 yılında yayınlanmış bir haber:

Birçok kullanıcının da dile getirdiği üzere Windows işletim sistemlerinin çok fazla problemi var. Ortaya atılan bir teoriye göre bu problemler yüzeysel değil, çekirdek kaynaklı. Dolayısıyla Microsoft, Windows 11 işletim sistemlerinde kendi NT çekirdeği yerine Linux NT çekirdeğini tercih edebilir.


2020 yılında yayınlanan bir haber:

Raymond, yeni blog gönderisinde Microsoft'un geçtiğimiz günlerde Windows System for Linux 2'yi (WSL2) yayınladığına değindi ve şu an Edge'i Linux'a uyarlamak için çalıştığını söyledi. Bundan yola çıkan geliştiriciye göre Microsoft, bir gün Windows çekirdeğini (kernel) bırakarak Linux çekirdeğine geçebilir. WSL2, değiştirilmemiş Linux ikili (binary) dosyalarının Windows 10'da herhangi bir emülasyona gerek olmadan çalışmasına izin veriyor. Bunun yanında Microsoft geliştiricileri, WSL'yi geliştirmek için Linux çekirdeğine de işlevler ekliyorlar.


Şimdilik görünürde bir şey yok. Windows 11 çıkmasına rağmen Linux çekirdeğini kullanmıyor ancak gelecekte gelmeyeceği anlamına gelmez.
 
O zaman Windows, Windows olmaz ki. Standart bir Linux dağıtımı olur. Bunu yapmak demek yılların emeği olan Win32 ve UWP'yi terk edip 0'dan işletim sistemi çıkarmak demek. 10'dan 11'e geçmek gibi olmaz bu, direkt 0'dan işletim sistemi yazmak bu olay.
 
Yapacak olursa Windows'u özgür yazılım yapmak zorunda kalır. Çünkü Linux GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılıyor ve GNU Genel Kamu Lisansı, onunla lisanslandığı programın sahipli yazılımın içine katılmasına izin vermiyor. Bakınız, GNU Genel Kamu Lisansı'nın son paragrafı:
Ekran Resmi 2022-06-08 09.36.57.png

"Bu Genel Kamu Lisansı programınızın sahipli yazılımlara dahil edilmesine izin vermez. Eğer programınız bir program alt kitaplığı ise sahipli yazılımların bu kitaplıkla ilişkilendirilmesine izin vermenin daha yararlı olduğunu düşünebilirsiniz. Eğer bunu yapmak istiyorsanız bu lisansın yerine GNU Kısıtlı Genel Kamu lisansını kullanın."
Bu yüzden Microsoft bunu yapmaz diye düşünüyorum.

Bir de oluyormuş. Windows/Linux.
kedi.jpg
O zaman Windows, Windows olmaz ki. Standart bir Linux dağıtımı olur. Bunu yapmak demek yılların emeği olan Win32 ve UWP'yi terk edip 0'dan işletim sistemi çıkarmak demek. 10'dan 11'e geçmek gibi olmaz bu, direkt 0'dan işletim sistemi yazmak bu olay.
Linux bir işletim sistemi değil, çekirdek. Günümüzdeki birçok "Linux dağıtımı" olarak andığımız şeyler aslında GNU işletim sisteminin değiştirilmiş sürümleri, dolayısıyla o dağıtımlar GNU/Linux dağıtımı. Windows için bu söz konusu olucak olursa (yukarıda bahsettiğim nedenlerden dolayı olmayacağını düşünüyorum) Windows bir GNU/Linux dağıtımı değil, Windows/Linux dağıtımı olur, çünkü Windows çekirdek değil, başlı başına bir işletim sistemidir. Burada yanlızca NT çekirdeğinin değişmesinden bahsediyoruz. Bu durumda "0'dan işletim sistemi yazmak" olmuyor bu. Windows'un ve bileşenlerinin Linux'a entegre edilme konusunda bizler yorum yapamayız çünkü kaynak kodları herkese açık değil. Eğer kodlar herkese açık olsaydı o zaman Linux'a entegre edilip edilemeyeceği hakkında yorum yapmamız mümkün olurdu.
CBL-Mariner var. Soruyu yanlış mı anladım ben? Microsoft'un Linux Distro'su değil mi?
CBL-Mariner bildiğim kadarıyla GNU tabanlı, Windows değil.
Evet, GNU tabanlıymış.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı