Linux ve Unix ilişkisi nedir?

G harfi nereden geliyor?

GNU İngilizceden çeviride Afrika antilopu olarak geçiyor. Zaten GNU logosu da bir antilop simgesi.
GNU- GNU is not UNIX diye geçiyor.
Buraa olan G sanırım "gnu", yani antilopu temsil ediyor.

UNIX ile Linux arasında tasarımsal benzerlikler var. Örneğin bütün işletim sistemlerinde dosya, dizin, klasör gibi kavramlar var. Neden var? Normalde bu terimler bir bilgisayar için hiçbir şey ifade etmez. Olması da gerekmez ama varlar çünkü insanlar bilgisayarları günlük hayattaki sorunlarını çözmek ve işlerini yapmak amacıyla kullandıklarından gerçek hayattaki pek çok kavramı bilgisayarlara uydurmuş. UNIX´i yazanlar dizin/dizin/dizin/dosya şeklinde giden bir yapıyı benimsemişler. Linux da öyle. Windows´ta farklıdır mesela. / yerine \ kullanılır.

Windows´ta zaten farklı. Peki o zaman Linux ve UNIX arasındaki fark nerede? UNIX ya da Linux işletim sistemine / yerine Windows´taki gibi \ işaretini versek ne olur? Evet bildiniz, hata verir. 😀 Hata vermesi bile tesadüf değil aslında. Bu ne demek? Normalde böyle basit bir hatada işletim sistemi komple çökebilirdi. Çökmesin diye işletim sistemi bu girdiğimiz ifadeyi anlayıp bize hata veriyor. Yani arka planda bu hatayı üretecek bir program çalışıyor. UNIX´i yapan adam bu kodu sıfırdan yani baştan yazmış. Linux´u yazan adamlar da bunu oturup sıfırdan baştan yazmış. UNIX´in kodlarını kullanmamışlar. Zaten kullansalardı Linux = UNIX olurdu. Linux sıfırdan yazıldığı için ve UNIX´in kodlarını kullanmadığı için farklı fakat az önceki örnekte belirttiğim gibi tasarımsal benzerlikler var.

Eğer bu konulara ilginiz varsa scholar.google.com.tr sitesinde akademik makaleleri okuyabilirsiniz. Çok detaylı, sistematik ve doğru bilgileri gerçekten orada bulabilirsiniz. GNU neden yazılmış, Linux nasıl ve neden yazılmış, Unix neden yazılmış.

Donanımhaber'den yapılan alıntı kısa ve öz olarak anlatmış, eğer biraz daha ayrıntılı öğrenmek isterseniz dediğim sitede arama yapabilirsiniz.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı