Hız bakımından Linux BSD ya da UNIX kernelinin farkı nedir?

Linux, BSD'den kat ve kat hızlı gelişiyor. Bu sebeple güncel bir çekirdek sürümünde bazı regresyonların olması normal. Ama kurumsal bir ortam için, LTS çekirdek tercih edilirse, kararlılık açısından bir fark kalmaz. Bir de bazı dağıtımların live-patch sistemleri var, bunlar kurumsal destekler oluyor genellikle. Yani çekirdeğin güvenlik güncellemesini alıp, bunun uygulanması için yeniden başlatma gerekmiyor. Güvenlik açısından da Linux daha ileride bence, çok daha fazla gözönünde, çok daha fazla sınanıyor ve düzeltiliyor.

Güzel bir tartışma dönmüş konuda.

Ben aslında hız veya stabiliteden ziyade BSD'nin büyük sistemlerdeki kullanımını daha çok network tarafındaki güce bağlıyorum. BSD network tarafında inanılmaz güçlü bir kernel. Diğer işletim sistemlerinde de BSD'nin TCP/IP yapısına dair kodlar bulunması buna bir örnek.

Stabilitede Linux kerneli son zamanlarda bana göre pek iyi olmasa da, genel konuşacak olursak LTS veya hardened kernel kullanmanız durumunda tabiri caizse ömürlük stabiliteye sahip olabiliyor. Güvenlik anlamında bakacak olursak da BSD üzerine inşa edilen OpenBSD gibi dağıtımlar ipi göğüslüyor.

Bir de sanki BSD sistemler böyle daha Unixvari. Linux falan da Unix-Like ama BSD bunu daha iyi hissettiriyor.

Güzel bir tartışma dönmüş konuda.

Ben aslında hız veya stabiliteden ziyade BSD'nin büyük sistemlerdeki kullanımını daha çok network tarafındaki güce bağlıyorum. BSD network tarafında inanılmaz güçlü bir kernel. Diğer işletim sistemlerinde de BSD'nin TCP/IP yapısına dair kodlar bulunması buna bir örnek.

Stabilitede Linux kerneli son zamanlarda bana göre pek iyi olmasa da, genel konuşacak olursak LTS veya hardened kernel kullanmanız durumunda tabiri caizse ömürlük stabiliteye sahip olabiliyor. Güvenlik anlamında bakacak olursak da BSD üzerine inşa edilen OpenBSD gibi dağıtımlar ipi göğüslüyor.

Bir de sanki BSD sistemler böyle daha Unixvari. Linux falan da Unix-Like ama BSD bunu daha iyi hissettiriyor.
rc.d ile iliklerime kadar hissediyorum şu an.

Ben öyle düşünmüyorum, bence kararlılık açısından bir fark yok. Süper bilgisayar listesine bakınca tamamı Linux dağıtımlarından oluşuyor. Oysa ki böyle bir sistemde BSD'de tercih edilebilirdi, böyle sistemleri çalıştıranlar sıradan sistem yöneticileri değildir. Yani isterlerse BSD de koşturabilirler. Linux'un baskın biçimde tercih edilmesi, bence kararlılık ile ilgili bir karşılaştırmanın gereksiz olduğu sonucunu üretir. Donanım desteği açısından ise karşılaştırma mantıksız.
BSD'nin bu kadar övülüp de süper bilgisayarlarda tercih edilmemesinin bir sebebi olmalı. Sadece BSD değil. UNIX, Windows, macOS hiçbiri tercih edilmiyor. Sadece Linux'un tercih edilmesinin bir sebebi olmalı. Linux'un tercih edilmesinin sebebi gelişime çok daha açık ve esnek yapısı olabilir mi? Doğru mu bilmiyorum ama BSD'nin Linux kadar esnek olmadığını okumuştum bir yerde.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı