Linux vs Windows 11 oyun karşılaştırması

Ahmsef

Hectopat
Makaleler
2
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar. Bugün 5 adet kendi oyunumun Windows'ta nasıl çalışıp Linux'ta nasıl çalıştığını göstereceğim. Umarım oyun performansı konusunda açıklayıcı bir rehber olur.

Kullandığım dağıtım: Nobara Linux.
Sistemim: Monster Tulpar T5 v19.1
Windows: Windows 11.

Oyunlara geçmeden önce kurduğumda Dual boot ettiğimden Windows diskime ulaşabiliyordum Linux'ta. O şekilde oyunları çalıştırdım. Hem Lutris hem de EXE'ye tıklayarak test ettim.

Alan Wake 2:
Alan Wake 2'de ekran kartınız bazı şeyleri desteklemiyor tarzı bir şey deyip açılmadı. Driver sorunu vardı yani. Driver güncel olmasına rağmen böyle bir hata vermesi ilginç.

Elden Ring:
Elden Ring de açılmadı aynı şekilde. Wine kritik bir hata verdi dedi.

GTA 5:
GTA 5 açıldı fakat ciddi FPS kaybı vardı ortada. Ben grafik modları yüklediğimden sorunsuz çalışmasını beklemiyordum ancak oynanabilir düzeyde değildi. Windows'ta 60 FPS verirken Linux'ta 20-25 FPS veriyordu.

Baldur's Gate 3:
BG3'te DirectX çalıştı fakat görüntü bozulmaları olduğundan Vulkan ile test ettim ve Vulkan'da çalışıyordu. Sanki 60 değil de 40-50 veriyor gibiydi fakat sorunu falan yoktu.

Doom Eternal:
Doom Eternal hiç ikiletmeden açtı ve sorunsuz bir şekilde çalıştı. Hem FPS kaybı olmadan açılan hem de sorun yaşatmayan tek oyun buydu. Yani kurduğum an sürücü falan kurulu olup Linux'ta sadece 5 oyunumdan 1'i Windows'u aratmadı.

Burada ben hiç uğraştırmadan Linux'ta sorunuz oyun oynanabiliyor mu onu test ettim. Eminim ki 5 oyunu ayar falan yapıp oynardım fakat Windows'taki gibi EXE'ye tıkla oyna gibi bir deneyim olmazdı. Sonuç maalesef beni üzdü. Linux'ta anladığım kadarıyla proton ve Wine gibi araçlar hala sorunsuz çalışmıyor. Umarım Windows gibi oyun performanslarına ileride ulaşabiliriz.

Nobara iyi bir dağıtım değil.
Linux oyun testi Gentoo veya Arch'ta yapılması daha güzeldir.
Benzer bir ortak konum var. Arch Linux oyun testleri şeklinde. FPS'ler muazzam. Bakabilirsiniz. @403976 yönlendirir konuya linki vardır onda.

Linux oyun konusunda geri ama performansal olarak değil. İmkanlar bakımından. Yoksa güzel performanslı bir OS. Kernel sağlam.

Benzer bir ortak konum var. Arch Linux oyun testleri şeklinde. FPS'ler muazzam. Bakabilirsiniz. @403976 yönlendirir konuya linki vardır onda.

Linux oyun konusunda geri ama performansal olarak değil. İmkanlar bakımından. Yoksa güzel performanslı bir OS. Kernel sağlam.

Biz sonra bu FPS'leri de katladık. Oradakiler az yani.

Kernel Boot Parameters gibi bir çok şey yapıldı bu sistemlerde oyun öncesi.

Hocam Linux çok zahmetli bence oyun konusunda. Oyunların %99'unun Linux'ta port'unun olmaması Wine proton gibi araçlar ile uğraştırıp sürekli delirtiyor. Windows'taki gibi indir oyna mantığı yok maalesef.

Hocam Linux çok zahmetli bence oyun konusunda. Oyunların %99'unun Linux'ta port'unun olmaması Wine proton gibi araçlar ile uğraştırıp sürekli delirtiyor. Windows'taki gibi indir oyna mantığı yok maalesef.
Linux kullanan oyun icin kullanmasin bence. Ben Linux'u kodlama + gundelik isler icin kullaniyorum, bence Windows'tan asiri pratik. Oyun olarakta Minecraft var arada kafam bunaldiginda giriyorum.

Linux kullanan oyun icin kullanmasin bence. Ben Linux'u kodlama + gundelik isler icin kullanıyorum, bence Windows'tan aşırı pratik. Oyun olarak da Minecraft var arada kafam bunaldiginda giriyorum.

Evet hocam maalesef Linux oyun için kullanılacak bir işletim sistemi değil. Linux kullanıp da oyun oynamaktan geri kalmamak için ancak Windows + Linux Dual boot yapıp Windows'ta oyun oynamak en mantıklısı gibi duruyor.

Burada test ettiğiniz oyunlar tost makinesinde falan da çalışabilen oyunlar. Linux'ta ETS 2 çalışabiliyor demek tüm oyunlar sorunsuz açılabiliyor demek değil maalesef.

Evet hocam maalesef Linux oyun için kullanılacak bir işletim sistemi değil. Linux kullanıp da oyun oynamaktan geri kalmamak için ancak Windows + Linux Dual boot yapıp Windows'ta oyun oynamak en mantıklısı gibi duruyor.

Burada test ettiğiniz oyunlar tost makinesinde falan da çalışabilen oyunlar. Linux'ta ETS 2 çalışabiliyor demek tüm oyunlar sorunsuz açılabiliyor demek değil maalesef.

Dostum 1050 ile 60FPS RDR 2 açtım ben Linux'ta, FPS çok stabildi ayrıca. O gün format atıp başka dağıtımlar denediğimiz için o oyunları test edebilmiştik.

Linux kullanan oyun icin kullanmasin bence. Ben Linux'u kodlama + gundelik isler icin kullanıyorum, bence Windows'tan aşırı pratik. Oyun olarak da Minecraft var arada kafam bunaldiginda giriyorum.

Dostum Linux gecikme konusunda çok iyi, yabancı Discord ve forumlara bakarsan görürsün oyunlar için Linux öneriyorlsr bildiğin.

Dostum 1050 ile 60FPS RDR 2 açtım ben Linux'ta, FPS çok stabildi ayrıca. O gün format atıp başka dağıtımlar denediğimiz için o oyunları test edebilmiştik.

Dostum Linux gecikme konusunda çok iyi, yabancı Discord ve forumlara bakarsan görürsün oyunlar için Linux öneriyorlsr bildiğin.

Hocam tekrar şans vereceğim fakat hangi oyunun ne düzeyde çalıştığı çok garanti değil. Arch Linux zaten kullanmak istiyordum deneyeceğim gibi.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı