Linux'a geçiş ve oyun performansı hakkında sorular

UranusWASTAKEN

Hectopat
Yer
Istanbul
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
CPU: Ryzen 5 5600 4.4GHz - GPU: Nvidia GTX 1060 6GB - RAM: 2x8 G.SKILL 3000 MHz - PSU: Rampage 600Watt 80+ CERT - 1x 250 GBSATA SSD - 1x 500 GB M2 SSD - 1x 500GB HDD - Keyboard: SteelSeries APEX 7 TKL - Mouse: SteelSeries Aerox 3
Merhaba, uzun süredir Windows (10/11) kullanıyorum ve şu anda Windows 11'i aktif olarak kullanıyorum. Ancak artık yeni bir şeyler öğrenmek ve farklı deneyimler yaşamak istiyorum. Windows'tan biraz sıkıldım diyebilirim.

Bu durumu çevremdeki birkaç deneyimli arkadaşımla paylaştım ve bana Linux'un oyunlar ve günlük kullanım açısından pek uygun olmayabileceğini söylediler. Bu yüzden sizin de önerilerinizi almak istedim.

Kısa bir süre Fedora kullanmıştım (yaklaşık 2 ay), ancak yanlışlıkla diskleri Mount ederken C diskini silince tekrar Windows'a dönmek zorunda kaldım.

Linux'ta oyun oynamanın mümkün olduğunu biliyorum ve birçok Windows oyununun (%80) Linux'ta da çalıştığını duydum. Ancak popüler oyunlar için bir performans testi veya karşılaştırma bulmakta zorlanıyorum.

Aklımda birkaç soru var:

• Linux'ta FPS gibi performans değerleri nasıl değişiyor?
  • Fazla oyun oynamayan biriyim, ama Linux'a alışır ve oyun oynamaya devam edersem performans açısından ne gibi farklılıklar yaşarım?
Sistem özelliklerim:

• NVIDIA GTX 1060 6 GB.
  • Ryzen 5 5600.
  • 2x8 16 GB 3000MHz.
Yardımcı olursanız sevinirim.

Merhaba, uzun süredir Windows (10/11) kullanıyorum ve şu anda Windows 11'i aktif olarak kullanıyorum. Ancak artık yeni bir şeyler öğrenmek ve farklı deneyimler yaşamak istiyorum. Windows'tan biraz sıkıldım diyebilirim.

Bu durumu çevremdeki birkaç deneyimli arkadaşımla paylaştım ve bana Linux'un oyunlar ve günlük kullanım açısından pek uygun olmayabileceğini söylediler. Bu yüzden sizin de önerilerinizi almak istedim.

Kısa bir süre Fedora kullanmıştım (yaklaşık 2 ay), ancak yanlışlıkla diskleri Mount ederken C diskini silince tekrar Windows'a dönmek zorunda kaldım.

Linux'ta oyun oynamanın mümkün olduğunu biliyorum ve birçok Windows oyununun (%80) Linux'ta da çalıştığını duydum. Ancak popüler oyunlar için bir performans testi veya karşılaştırma bulmakta zorlanıyorum.

Aklımda birkaç soru var:

• Linux'ta FPS gibi performans değerleri nasıl değişiyor?
  • Fazla oyun oynamayan biriyim, ama Linux'a alışır ve oyun oynamaya devam edersem performans açısından ne gibi farklılıklar yaşarım?
Sistem özelliklerim:

• NVIDIA GTX 1060 6 GB.
  • Ryzen 5 5600.
  • 2x8 16 GB 3000MHz.
Yardımcı olursanız sevinirim.

Performans artar.
proton.db sitesinden hangi oyunları desteklediğine bakabilirsin.
O uygun olmaz diyenler Windows kölesi olmuş insanlar veya sadece Kali Linux bilenler,
Linux Windows'tan daha günlük kullanıma uygun ve daha güvenli.

Son düzenleme:
Hocam oyun konusunda endişeniz olmasın. Linux her türlü daha performanslı ve daha iyi. Ayrıca Windows'ta ücretli olan çoğu programın ücretsiz açık kaynak muadilleri mevcut olduğundan Linux çok güzel. Ben eski kasamda Linux kullanıyorum. Oyuncu laptopumla yapamadığım bazı montaj işlerini bile yapmama olanak sağlıyor. Tabi ben bazı uygulamaları Windows'ta kullanmam gerektiğinden mecburen bir yandan Windows kullanmaya devam ediyorum.

Hocam oyun konusunda endişeniz olmasın. Linux her türlü daha performanslı ve daha iyi. Ayrıca Windows'ta ücretli olan çoğu programın ücretsiz açık kaynak muadilleri mevcut olduğundan Linux çok güzel. Ben eski kasamda Linux kullanıyorum. Oyuncu laptopumla yapamadığım bazı montaj işlerini bile yapmama olanak sağlıyor. Tabii ben bazı uygulamaları Windows'ta kullanmam gerektiğinden mecburen bir yandan Windows kullanmaya devam ediyorum.

Wine veya Bottles ile kurabilirsin.

@sado01 her Linux yazıma dislike atıyorsun?

Ekran kartınız Vulkan destekliyor uyumluluk katmanı gerektiren Platinum ve Gold oyunları rahatlık ile oynayabilirsin.
Günlük kullanım açısından sorun yaşaman için bir sebep yok.

Başlangıç için bir tavsiyem olacak OpenSUSE Tumbleweed dağıtımını KDE Plasma ile kullanırsanız hem Windows'a benzer bir arayüz ile modern bir deneyim yaşarsız.
Önerdiğiniz dağıtımı inceleyeceğim hocam teşekkür ederim. Peki Silver kupası olan oyunlar oynanır mı sizce?

Önerdiğiniz dağıtımı inceleyeceğim hocam teşekkür ederim. Peki Silver kupası olan oyunlar oynanır mı sizce?

Silver için sağlıklı bir deneyim yaşayamayabilirsiniz. Derecelendirme sistemi ne kadar iyi çalıştığını ve çözülebilir olup olmadığını açıklıyor bize. Gold ve Platinum sorunsuz iken Silver değerlendirmesi alan oyunlar için çözülebilir sorunlar olabilir.
Gold zaten sorunsuz olduğunu belirtiyor neden Platinum var diye düşündüyseniz Platinum Windows'tan daha iyi çalıştığını belirtir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı