Linux'a verilen destek

Macbook donanimlari kalbur ustu cogu bilgisayardan daha kotu. Tartismasiz iyi oldugu 4 alan speaker, batarya omru, monitor ve touchpad. Eger MacOS a ozel bir yazilima muhtac degilsen ayni isi daha performansli diger isletim sistemlerinde de gayet yapabilirsin.

Linux için evet belki diğer İ. S.'Ler içinde ama Windows 10 için asla. Gereksiz birçok hizmeti var o yüzden Mac'lerin o güzel işlemcilerinin performanslarını engeller.

O yüzden bu makinelere Windows 10 kurup kirletmemeliyiz.
Windows 7 olabilir.

Windows 10 yenilikçi ama çok kaynak tüketiyor ya. Bir de SSD şart olmuş yani.

Zaten artık Linux kullanan bir kişi oyunlar dışında uygulama sıkıntısı çekmiyor.

Evet muhakkak öyle ama kastettiğim o değil. Örneğin Microsoft Office kullanmaya alışmış biri LibreOffice kullanmak istemiyor. Özellikle kurumsal bir yerde çalışıyorsa verimliliğim düşer diye asla alternatif programlar kullanmıyor. Alternatifler olsa da sıfırdan bir şeyler öğrenmek insanların zoruna gidiyor.

Microsoft Office Online var.

Fazla bilinmeyenler nedir?
1- GNU/Linux'un rekabet eden bir ortam olduğu sanılıyor, oysa öyle bir sorunu yok, çünkü pazar malı değil, insanların özgürlük hakkını kullandığı bir ortamdır, örneğin biz burada nasıl birbirimize maddi bir karşılık beklemeden yardım ediyorsak, GNU/Linux alemi de aynen böyledir.
2- İnsanlar gözünü Windows'ta açıyor, çoğu kişi bilgisayarı bile Windows sanıyor, alıştığı bir sistemden farklı bir sisteme geçmek Çince yazı gibi geliyor, kendince Çinceyi öğrenme gereği duymuyor. Oysa özgürlüğü kullanma hakkından mahrum kaldığının farkında değiller.
3- Web tarayıcıyı açacaksın, arama yerine yazacaksın, çeşitli sitelerde dolaşacaksın, programı bulup indireceksin, güvenli yerden indirdiğine emin olacaksın, yanında verilen ıvır-zıvırlara razı olacaksın, belki de korsana takılacaksın, anti virüsle taratacaksın, next-next-next diyeceksin, bunu kolay ama sudo apt install falan-filan yazmayı zor zan ediyorlar. Oysa yazmaya bile gerek yok, GUI paket yöneticisine tek tık ile ahan da bunu kur demen yetiyor.

Ee, insanlar böyle yaparsa destek kendiliğinden gelmez, en büyük destek onu kullanmaktır.

11 sayfayı okumaya daldım bir kaç cümle ile kendi görüşümü belirteyim.
Ekibimle bir yazılım geliştiriyor olsam hedef kitlemin en çok kullandığı işletim sistemine öncelik veririm. Eğer özellikle Linux üzerindeki bir işlemi geliştirmiyorsa her ne kadar sevsem de Linux'e üvey evlat muamelesi yapmak zorunda kalırım.
Ama Cross platform bir alt yapı kullanıyorsam kesinlikle Linux'u unutmam.

macOS kullanımı çok rahat. Bilgisayar ile boğuşmak zorunda kalmıyorsunuz. Neredeyse tüm odağınızı yapacağınız işe/projeye verebiliyorsunuz. Windows üzerinden ıvır zıvır her şeyin benden izin istemesinden o kadar sıkıldım ki artık format attıktan sonra Edge üzerinden Chrome'u kurarken arka planda UAC'yi kapatıyorum. macOS üzerinde her işlemin benden tek tek izin istemesi acayip şekilde hoşuma gitti. Windows'taki her processin izin vs almadan kafasında göre rastgele update, download yapması canımı çok sıkıyor.

Daha bu konuyu açmadan 10 dakika önce OneDrive'ı kapatmaya çalışıyordum . En son güncelleme ile tekrar kurmuş kendini.
Varsayılan Word, Excell vs ofis programlarının kayıt konumunu OneDrive yapmış.

Kapatabilmek için "Grup ilkesi düzenleyici" kullanmak zorunda kaldım. Yazan ilkelere bakar mısınız?
Benzer şekilde dün Kali ISO'su taratmak için Windows Defender(ismi Microsoft Defender olmuş bu arada :/) aktif edip kullandım kapatmak için yine 10-15 dakika uğraştım. Bu kadar gereksiz şeylerle uğraşmak zorunda kalınca bütün odağınız dağılıyor. macOS uzun sayılabilecek bir süredir kullanıyorum. Bir ara TimeMachine yedeği yüzünden SSD'im şişti. Onu da Terminal üzerinden tek bir komut ile çözdüm. Bir kaç cümle demiştim ama biraz fazla uzun yazmışım kusura bakmayın .

Son düzenleme:

Ulan 100 yorum var senden iyi kimse anlatamadı helal olsun be reis.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…