Linux'a verilen destek

AMDGPU-Pro sürücüleri ile geliyor diye biliyorum. Kurmaya üşenmezseniz kurabilirsiniz.

Ya Elemantary OS zaten AMDGPU-Pro ile geliyor. Son sürümünü indirdim. Zaten mevcut diyor ve internette kuranları izledim Radeon Ayarları diye bir kısım göremedim maalesef.

Merak ettiğim tek bir şey var. Linux geriye dönük destek konusunda nasıl? Mesela şu an yaygınlaşan programları 20 yıl sonra da kullanabilecek miyiz?
Normal programlar kullanılabilir diye düşünüyorum fakat masaüstü ortamlarına eklenen eklentiler için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Mesela GNOME'a eklenen eski bir eklenti çalışmayabilir. Aynı şekilde KDE Plasma'ya eski bir tema uygularsanız buglu olabilir veya çökebilir.

Merak ettiğim tek bir şey var. Linux geriye dönük destek konusunda nasıl? Mesela şu an yaygınlaşan programları 20 yıl sonra da kullanabilecek miyiz?

Bunu öğrenmenin en kolay yollarından birisi 20 yıl önceki bir programı çalıştırmayı denemektir. Ben denemediğim için bir şey diyemeyeceğim. Deneyen varsa ve sonuçları yazarsa güzel olur.

Kim ne derse desin, ülkemidze destek falan yok, varsa da yok denecek kadar az. Pardus'u tamamen Debian tabanına geçirmek en büyük hata oldu, en azından yerli olan bir kaç şey vardı, tamam Pisi Linux var, ama bu sadece bir örnek. Ayrıca en büyük eksikliği bu yıl Corona sürecinde EBA'daki uzaktan eğitim uygulamasında gördüm. Linux için script kullanarak bağlanmak zorunda kalıyorum.

Ubuntu'dan örnek verirsek normal Ubuntu sürümü sadece 6 ay desteklenir ve 6 ay bitince Ubuntu desteğini çeker bir de Ubuntu'nun LTS yani uzun zamanlı destek sürümleri vardır bunlar ise 5 yıl boyunca destek alır 5 yılın sonunda Ubuntu desteğini çeker.

Kim ne derse desin, ülkemizde destek falan yok, varsa da yok denecek kadar az. Pardus'u tamamen Debian tabanına geçirmek en büyük hata oldu, en azından yerli olan bir kaç şey vardı, tamam Pisi Linux var, ama bu sadece bir örnek. Ayrıca en büyük eksikliği bu yıl Corona sürecinde EBA'daki uzaktan eğitim uygulamasında gördüm. Linux için script kullanarak bağlanmak zorunda kalıyorum.

Desteği devletten beklemek en büyük yanlış zaten. GNU/Linux topluluk ürünüdür. Sonuç olarak, topluluk sizin sorununuza bir çözüm bulmuş. Devlet desteksiz hem de.

Ubuntu'dan örnek verirsek normal Ubuntu sürümü sadece 6 ay desteklenir ve 6 ay bitince Ubuntu desteğini çeker bir de Ubuntu'nun LTS yani uzun zamanlı destek sürümleri vardır bunlar ise 3 yıl boyunca destek alır 3 yılın sonunda Ubuntu desteğini çeker.
Bu bilgi eski. LTS sürümler artık 5 yıl destek alıyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı