Linux'a yeni geçerken Arch Linux kullanılır mı?

Son düzenleme:
Hocam archinstall ile son deneme yapacağım olmazsa endovauros yükleyeceğim fakat swap etkin mesela bende kapatmalı mıyım?

Hocam kuramadım saf Arch yerine cachy karar verdim Hyprland iyiymiş diyorlar Hyprland nedir?
@Fueren
@Rona

Hyprland bir penecere yöneticisi. İlgilenmeyen kullanıcı için külfet olur sadece. Endeaovuros kurun geçin derim.
 
Hocam vallahi her kafadan bir ses geçiyor kimisi endeaovuros diyor kimisi cachy OS diyor kimisi Garuda diyor karar veremiyorum.

Cachy her kullanıcıya yönelik bir dağıtım değil. Saf performans odaklı.

Garuda ve EndeavourOS daha kullanıcı dostular. Ha ben Garuda'yı düzenlemelerinden ötürü sevmiyorum, o yüzden EndeavourOS seviyorum, siz seviyorsanız ona geçin.
 
Cachy her kullanıcıya yönelik bir dağıtım değil. Saf performans odaklı.

Garuda ve EndeavourOS daha kullanıcı dostular. Ha ben Garuda'yı düzenlemelerinden ötürü sevmiyorum, o yüzden EndeavourOS seviyorum, siz seviyorsanız ona geçin.

Hocam peki cachy mesela güzel görünüyor EndeavourOS da cachy gibi görünüm yapabilir miyiz mesela.

Vallahi hocam dağıtım değiştirip depiştirip deneyeceğim galiba.

@Rona hocam bu arada bazıları güncelleme için sudo pacman -syu kullanın diyor bazıları sudo pacman -syy bu 2sinin birbirinden farkı nedir?

Hocam bu arada CachyOS bana systemdboot mu GRUB mu refind mi sordu hangisi. @Rona @Fueren
 
Son düzenleme:
Linux'ta çok eski değilim. Yaklaşık 2-3 haftadır hatta belki 1 haftadır Linux kullanıyorum. Fakat her bilgisayarda gezindiğimde Arch Linux kurmak istiyorum. Sizce erken bir şekilde Arch Linux kurulursa çok sıkıntı olur mu?

Konu sayfalarca ilerliyor.
Oldukça da güzel farklı cevablar geliyor. Okudukça mutlu oluyorum ama bence burada adımı siz atın.

Bırakın Ali mi veli mi diye. Çünkü tek yumurta ikizi bile farklı beğenileri var. Burada herkesin Linux de aradığı farklı bir olay.
Ben ilk defa slacware ile tanıştığımda beraberinde VMware Workstation ile de tanışmış oldum. Bana 2 programı da tanıtan kişi sayesinde tüm iş hayatımın akışı değişti. Makinem de VMware'siz bir hayat düşünemiyorum. Çünkü her şüpheli veya farklı işi orada deniyorum.

O zamanlar X11 bile oturmamış idi. Sco UNIX ile Oracle database'imizi yerleştirdiğimizde NT 3.5 ve 4 de sürünen Oracle şaha kalktı. Extra bir not: ErP'ler için her türlü database de sorunsuz çalışır ifadesi görürseniz yalandır. Oracle gibi bir DB'nin Windows veya UNIX performansı - Tuning'i bile çok aşırı farklıdır.

Linux; örgür yazılım mıdır?
aslında evet. Code yazma geliştirme bilginiz var ise. Benim gibi son kullanıcı iseniz özgürlüğünüz bir firmanın size dikte ettiği ve kişisel çıkarları için sizin hardware performansınızı ve kişisel bilgilerinizi çalmasından dolayı özgür olan yazılım değil kullanıcı olarak siz özgür oluyorsunuz.
Çünkü firma artık sizin bilgilerinizi çalmıyor. Ama kullanacağınız yazılımları seçerken yine dikkatli olmalısınız. Çünkü Linux'ler de artık hedef listesine girmeye başladı.

Yapacağınız en iyi ve kolay iş;
En bilindik bir ISO olan Fedora veya Ubuntu bir gibi dağılımı yüklemeniz. Masaüstü olarak ister KDE ister GNOME şu an için 2 side önemsiz.
Çalışın. Uğraşın deneyin. Sistem çökertecek hatalar çıksın. Bunların hepsi içinde ayrı bir heyecan var. Ben 2 monitör için çözüm sorununu bulmam çok uzun zaman aldı meğerse benim gibi kimse 1'den fazla monitör kurmuyormuş. Şimdi sorunun çözümü basit ve eski o stresli günlerime gülüyorum.

En bilindik seriler ile başlayın ki forumları sayesinde çok kısa sürede soruna cevap bulursunuz. Ki birçok sorunun cevabı Google hala da var. Ya da YouTube'da görsel anlatımı var.
Program yükleyin, oyun yükleyin, silin; disk kapasiteniz veya hardware performansınızı zorlayacak işleri deneyin.
Farklı masaüstü deneyimlerini ister manuel yükleyerek ister hazır ISO'lar ile deneyin.
Burada yazacağımız kod veya anlatımlar kendi yaşayacağınız deneyimin yanına yaklaşamaz.

Linux'ü ve çıkabilecek sorunları - yapabileceğiniz hataları kendiniz keşfedin.

Hemen ilk bulduğunuz ISO ile kurulup yapın. Denemeler yanılmalar alınan hatalar sorunları not alın 1 hafta sonrasında yeniden "1 haftalık Linux deneyimi" adında topic açın yeni ama farklı sohbet konumuz olsun. 😇

Selamlar
 
archinstall son sürüm yayınlamalarda eskisi gibi kararlı çalışmamakta. Linux'a yeni geçen birisi olarak Ubuntu en iyi seçenektir. Bazıları sana Mint önerebilir fakat Mint güncel bir sistem değildir. O yüzden ben önermiyorum. Daha sonra geçerli bir sebebin var ise başka bir distroya geçebilirsin. Sebepsiz yere distro değiştirirsen geri döneceğin yer Windows olacaktır.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı