Linux'e nasıl alışılır?

BilalÇağan

Hectopat
Daha fazla  
Bilgisayar mühendisliği 2. sınıf öğrencisiyim. Yaklaşık 1 aydır Linux'a alışabilmek için distrolar arasında atlıyorum. KDE, Neon, Zorin OS, Garuda Linux Mint, Cinnamon filan denedim nedense hep sıkıntılar çıktı. İster oyunlar olsun ister uyumluluk olsun bir türlü alışamadım. Her seferinde Windows'a geri göndüm. Nedense ya oyunlarda ya da paket kurulumunda bir sıkıntı çıkıyor. Linux'a nasıl alışabilirim? Mint'le başlamak istedim ama arayüzü pek hoşuma gitmedi. KDE Neon denedim oyunlarda hep sıkıntı verdi CS'de asla tam ekran yapamadım ve tam ekran yaptığımda da çözünürlük istediğim gibi olmadı. FPS düşüşleri de cabası. Oyun oynamak haricinde bilgisayarı pek kullanmıyorum bir de kod yazıyorum. Ama son zamanlarda oyun oynayasım gelmiyor. CS'den de soğudum iyice, o yüzden tamamen Linux'a geçme kararı aldım. Sorum şu Linux'a nasıl alışabilirim? Dualboot değil de tamamen geçsem daha hızlı mı olur?

Son düzenleyen: Moderatör:
Her ne kadar iyi kötü bazı oyunları desteklese de sorunsuz bir şekilde pek oyun oynayamazsın. Benim tavsiyem dual boot olarak başla. Derslerine vs. çalışırken veya günlük işlerde Linux kullan. Oyun oynamak için Windows'a geç.

Ben böyle çözüm ürettim.
SSD'leri rahatça çıkarıp takmak için kasa önünde dolap gibi yer yaptım SSD'leri oraya yerleştiriyorum.

3 SSD aldım.

1 SSD - 3D tasarım programlarım için Windows 10 yukledim.

2 SSD - oyunlarım için Windows 10 yukledim. Korsan morsan her şey yüklerim virüs bulaşınca direk format atarım.

3 SSD - internette profil hesaplarımı kullanmak için Mint Cinnamon yükledim. Virüssüz sade ve internette güvenli gezinmek için.

PC çalıştırmadan önce bu belleklerden 1 tanesini PC'ye bağlayıp kullanırım. GRUB özelliği çoğu zaman sıkıntı çıkaracağı için Dualboot kullanmam.

Dualboot ile bir süre kullanmanızı öneriririm. Tamamen alıştıktan sonra geçmeniz daha mantıklı olur. Ben ilk yüklediğimde hiç yabancılık çekmedim ve şu an sadece Linux kullanıyorum. Diğer SSD'ye LoL için Windows kurdum. İş yerinde Windows kullanmak bile bazen eziyet gibi geliyor. Sanırım tamamen alıştım :)

Eğer gerçekten kalıcı olarak geçmek istiyorsan alışkanlıklarından vaz geçebileceğin bir dağıtım kur ve başka bir dağıtıma atlamaya çalışma. Alışman için kurduğun dağıtımı asıl sistemin yapıp silmemeye çalış. Ancak bu şekilde alışabilirsin.

Yani bunun en basit örneği Android cihazdan iOS cihaza geçmektir. Android'in kuralları yerine IOS'un kurallarına alışmaya çalışırsın kullanırken ama Android'de kullandığın çoğu özellik IOS'ta olmaz. Burada Android'e Windows desek, Linux'a da iOS diyebiliriz. Dediklerim sadece örnek, kalıcı kullanmak istiyorsan gemileri yakmayı göze alman gerek bence.

Bir süre kullanıp Masaüstü ortamındaki ve ya dağıtımdaki bağlıyıcı özelliklere alışırsanız başka birşey aramazsınız.

Tavsiyem doğrudan Ubuntu kullanman olur. Ubuntu tabanlı değil Ubuntu yada Ubuntu flavors.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı