Rehber Linux'ta oyun oynamak için ayrıntılı rehber

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Oyunun kendisi mükemmel kullanmayabilir ancak Vulkan'ın kendisi çok daha düşük seviyeli bir arabirim ki sistem kaynaklarını DirectX'in eski sürümlerine göre daha iyi kullanabilir. Her geçen gün DXVK ve VKD3D'ye Vulkan'da olup DirectX'de olmayan optimizasyonlar da ekleniyor ki bu da performans artışına sebep oluyor. DXVK gibi araçların işlemcilerin AVX-512 gibi gelişmiş komut setlerinden faydanalabileceği şekilde de derlenebilir ki çoğu Windows uygulaması bu avantajlardan faydalanmıyor, Gentoo geçmişi olarak sizin bildiğiniz bir olay ki bu da fazladan performans artışa sebep olabilir. Elbette bir fark olacaktır ancak Vulkan bazında her geçen gün eklenen eklentilerin DXVK ve VKD3D'ye entegre edilmesi ve yapılan optimizasyonlar bu farkı delip geçiyor. GPU darboğazı olan oyunlarda çok fark yok ancak CPU darboğazı olan ve eski oyunlarda performans farkı Linux lehine daha fazla. VKD3D daha yeni yeni olgunlaşan bir arabirim olduğundan performans farkı olumsuz olarak var ama zamanla o da geçecektir diye düşünüyorum. Bunun haricinde Windows her gün yerinde sayarken Linux'un her geçen gün daha gelişmiş ve optimize CPU, Bellek, Disk I/O ve Ağ optimizasyonları aldığını unutmamak gerek.

DXVK daha cok GPU bound oldugu icin AVX512 gibi komut setlerinin avantajlarindan pek de faydalanamiyor. Ayrica Wine'in yarattigi bir overhead var. Bu kadar emin konusabilmek icin herhalde elinde sagdan soldan toplamadigin daha guvenilir bir kanit vardir diye dusunuyorum. Paylasirsan veya konusmadan once iddia ettiklerini kendine kanitlarsan sevinirim. Windows oyle sandigin gibi yavas/ilkel bir isletim sistemi degil bu arada.

Attığım videoda zaten gözükebiliyor. Aynı donanımda Windows ve Linux üzerinde yapılmış testler. Segmentlere ayrılmış video yani rahatça inceleyebilirsiniz, DXVK yani DX9, 10 ve 11'de çoğu oyunda performans artışları gözüküyor. Önceki sene yapılmış testler. Elimizde çoğu oyunun motoru ve kaynak kodu olmadığı için gerçek anlamda tersine mühendislik yapmak imkansız. Elimizdeki genel araçlara baktığımız zaman performans farkı Linux lehine ortada. Eğer varsa elinizde buna yönelik bir çalışma veya kendi verileriniz elbette incelemek isterim.

Phoronix tavsiye edebilirim en guvenilir kaynaklardan bir tanesidir. Michael Larabel ne yaptigini iyi bilen bir adam. Baska guvenilir bir kaynak yok internet uzerinde. Bazi gelistiriciler mesela Larian, Blizzard oyunlarini Linux'te daha iyi calismasi icin optimize ediyor bu tarz durumlarda Linux'un nadir de olsa Windows'a karsi bir avantaji olabilir cunku Linux'un bellek altsistemi Windows'unkinden daha hizli, bu da oyunlarda avantaj saglamasina sebep oluyor. Dedigim gibi bu bir istisna Windows icin gelistirilmis ve optimize edilmis bir oyunu Linux uzerinde bir uyumluluk katmaniyla oynuyorsun ancak gelistiriciler beceriksiz olursa ve ne yaptiklarini bilmiyorlarsa veya Windows'da bir regresyon durumu var ise Linux one gecebilir.

Son düzenleme:
Phoronix tavsiye edebilirim en guvenilir kaynaklardan bir tanesidir. Michael Larabel ne yaptigini iyi bilen bir adam. Baska guvenilir bir kaynak yok internet uzerinde.
Phoronix'in yaptığı birsürü test var. O'nun yerine direkt link bıraksanız? Veya bahsettiklerinizi açıklayan bir makale, bülten ve e-posta? Yaptığınız şey ayrımcılık olur sadece x'e güvenilebilir derseniz.

Buradan gorundugu gibi Linux, native programlarda onde bu potansiyelinin oldugunu gosteriyor burada hemfikiriz. Ancak testlerde goruldugu gibi araya Wine girince Windows one geciyor. Ekstra olarak cozunurluk yukseldikce Linux'un gerilemesi durumu var. Bu Linux'un hala hazir olmadiginin gostergesi. Bu konuda bu kadar inatci olmamin sebebi forumlarda ve Turk Linux kullanici kitlesinde Linux Windows oyunlarini Windows'tan daha hizli calistiriyor gibi bir yanilgi var ki ben bunu fanboyluktan baska bir sey ile aciklayamadim daha dogrusu. Keske gercek olsa o ayri konu, demiyorum ki kendim Linux fanboyu degilim. Sadece biraz daha olgun bir bakis acisina sahibim. Uzun suredir Linux ve Wine kullanan biri olarak bu sozun gercekleri yansitmadigini coktan kendime kanitlamis durumdayim.

Ubuntu ile test edilmiş. En ağır ve optimizasyon sıkıntısı olan Linux dağıtımlarından birtanesi. Zaten benim iddiam her oyunda değildi. CPU darboğazı yaşanan veya eski olan DXVK ile çalışan oyunlardı. VKD3D'nin zaten hazır olduğunu ve mükemmel olduğunu da kimse söyleyemez. Çok eksik bir tablo, hangi renderer ile yapıldığı yazmıyor, bazı oyunların birden fazla renderer desteği var DX11 mi DX12 mi olduğu da yazmıyor, oyun sayısı da çok az test edilen.

Son düzenleme:

Phoronix'te buna benzer onlarca karsilastirma konusu bulabilirsin ben bu isi Michael Larabel'den daha iyi yapabilen bir insan daha olduguna inanmiyorum. Benim soylemek istedigim su Linux'un onde oldugu oyunlarda tahminde bulundugun sebepler soz konusu olmayabilir. O kadar cok degisken var ki Windows'ta kullanilan suruculer, kullanilan Windows versiyonu aldigi Update'ler, regresyonlar gibi bircok şey performansta oynamalara sebep olabilir. Oyun optimizasyonu diye bir şey yok zaten Linux dagitimlarinda, hepsi kullanicinin elinde olan sonradan yapilabilecek seyler performansa da fazla bir etkileri yok zaten. Su optimizasyon olayini gereksiz konu yapiyorsunuz 15 yildir Gentoo kullaniyorum dibine kadar optimize ediyorum ama Arch Linux daha guncel paketleriyle daha iyi performans veriyor. Bence once Linux uzerinde biraz daha hakimiyet sahibi olmaya calisin, soyledikleriniz pek anlam ifade etmiyor.

Zaten testleri "çok fazla değişken var" olayını ortadan kaldırmak için aynı cihazlarda aynı seviye sürücülerle çalıştırıyoruz. Sürücülerin eşit olmaması bizim sorunumuz değil, elimizdeki olanla test yapıyor ve karşılaştırıyoruz. Benim bahsettiğim performans artışları zaten eski oyunlarda ve CPU darboğazının yoğun olduğu alanlarda. Optimizasyon meselesi çok önemli. DX 11 ve öncesi için bu API'ler çok eski, yüksek seviye çalışan ve günümüz donanımlarını mükemmel olarak kullanamıyorlar, Vulkan'ın düşük seviye avantajı sayesinde donanımı çok daha efektif kullanıyor. Bahsettiğiniz "overhead olmak zorunda" olmak zorunda değil. Vulkan düşük seviye bir API, açıkça donanımı daha iyi kullanıyor ve her geçen gün Vulkan bazında gelen eklentiler ve optimizasyonlar DXVK ve VKD3D'ye entegre edildikçe DirectX'in içinde olan muadillerinden dahi daha iyi ve daha performansı olabiliyor. Aynı şeyleri gerçekten tekrarlamaktan sıkıldım. Sizin performansınız ise öznel bir konu, bir şeyi eksik veya hatalı yapıyorsunuz.

Sürücülerin eşit olmaması bizim sorunumuz değil, elimizdeki olanla test yapıyor ve karşılaştırıyoruz.

O zaman aldığın sonuç saglikli olmuyor ve susundan hizlidir bu bu yuzden daha hizli diyemiyoruz iste.

Benim bahsettiğim performans artışları zaten eski oyunlarda ve CPU darboğazının yoğun olduğu alanlarda.

Buyur kardesim o zaman AC Phoronix'i Windows ile Linux arasinda ne kadar islem performans farki var gor, belki arada fark olma ihtimalini de yeniden degerlendirmis olursun.

Optimizasyon meselesi çok önemli.

Tabii bunun da ne kadar fark yarattigina Clear Linux ile diger dagitimlarin karsilastirmalarindan gorebilirsin. Bir tüyo vereyim fark %5'ten daha fazla degil.

Vulkan'ın düşük seviye avantajı sayesinde donanımı çok daha efektif kullanıyor.

Bu bahsettigin Wine icin gecerli degil cunku sadece Windows ortamini ve uzerinde yapilan islemleri replike ediyor.

Bahsettiğiniz "overhead olmak zorunda" olmak zorunda değil.

Tabii ki olmak zorunda.

Bu bahsettigin sadece native oyunlar icin gecerli, gerekli cevabi ustte verdim zaten.

Sizin performansınız ise öznel bir konu, bir şeyi eksik veya hatalı yapıyorsunuz.

Buyur kendi testlerini paylas gorelim, sorun bu zaten, hayatinda karsilastirma bile yapmadigin bir konuda konusman sorun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…