Rehber Linux'ta oyun oynamak için ayrıntılı rehber

O zaman aldığın sonuç saglikli olmuyor ve susundan hizlidir bu bu yuzden daha hizli diyemiyoruz iste.
Donanımın aynı olması yeterli. Zaten aynı donanımda en yüksek performansı almaya çalışıyoruz. DX 11 ve öncesini kullanan oyunlarda, CPU darboğazının olduğu oyunlarda daha yüksek performans alabiliyoruz. DXVK daha olgunlaşmış, daha uzun süredir var olan bir uyumluluk katmanı olduğu için bu şekilde. VKD3D daha yeni geliştirilmeye başlanan bir API olduğundan DX12'den faydalanan oyunlarda bu kadar fazla fark etmiyor.
Buyur kardesim o zaman AC Phoronix'i Windows ile Linux arasinda ne kadar islem performans farki var gor, belki arada fark olma ihtimalini de yeniden degerlendirmis olursun.
Attığın testlerde zaten çok az örnek bulunmakta, sonuçları sağlıksız hale getiren örneğin azlığı, sürücü farklılığı değil. Attığınız koskoca testte sadece 3 farklı oyunla test edilmiş ki bunlardan sonuç çıkarmak doğru sonuca ulaştırmaz. Kendi attığım testlerde her kategoride en azından 5-6 oyun bulunuyor. Belirgin bir şekilde de eski oyunlarda performans artışlarını görebiliyor. Aradaki en büyük farkın da DXVK'nın olgunlaşmış ve VKD3D'nin de yeni bir proje olmasından kaynaklı. Oyunlardaki kazancımız zaten DXVK ve VKD3D üzerinde olacak ki oyunda en çok performansı etkileyen yer orası.
Tabii bunun da ne kadar fark yarattigina Clear Linux ile diger dagitimlarin karsilastirmalarindan gorebilirsin. Bir tüyo vereyim fark %5'ten daha fazla degil.
Clear Linux birçok optimizasyona sahip olduğu doğru fakat yazılımlarda en büyük performans kazancı işlemcinin özel komut setlerini kullanarak derlenmiş yazılımlar. Bu yazılımlarda ek 10%'a varan performans artışları sağlanabiliyor. Bizim olayımızda yani oyunlara bakacak olursak en büyük fark zaten DXVK ve VKD3D'de ortaya çıkıyor, buradaki optimizasyonlar bizim için önemli. Bunların arkaplanında da Vulkan'a gelen yeni eklentiler ve özellikler önem taşıyor. Oyun için bakacaksak Vulkan-DXVK-VKD3D üçlüsünü görmezden gelemeyiz.
Bu bahsettigin Wine icin gecerli degil cunku sadece Windows ortamini ve uzerinde yapilan islemleri replike ediyor.
Gayet Wine için geçerli çünkü oyunların grafik arkaplanını direkt Vulkan'ın güçlendirdiği DXVK ve VKD3D karşılıyor. Her şey burada bitiyor zaten ki en çok güncelleme DXVK ve VKD3D üzerine geliyor ve bundan performans kazanımları ya da daha stabil performans elde ediyoruz.
Tabii ki olmak zorunda.
Olmak zorunda değil. Vulkan sistem kaynaklarına çok daha iyi erişebilen bir API ve her geçen gün de farklı özellikler kazanıyor. Bu özellikler entegre edildikçe native çalışan DirectX'den yüksek kazanımlar sağlanabiliyor. Overhead olmak zorunda diyorsanız DirectX'in mükemmel yazılmış bir kod olduğunu ve hiçbir optimizasyonun onu daha iyi hale getiremeyeceğini kabul ederseniz ancak mümkün olabilir. Ama öyle mi? Değil. DXVK yani DX11'den önceki DX sürümleri çok eski, yeni shader derleme yazılımları, grafiği işleme konusunda daha iyi yaklaşımlar ortaya çıkıyor. Bunları da entegre ettiğimizde ki ediliyor Linux lehine avantaja çıkıyoruz.
Bu bahsettigin sadece native oyunlar icin gecerli, gerekli cevabi ustte verdim zaten.
Linux'da oyunculuğun neredeyse tamamı DXVK ve VKD3D üzerinden dönüyor. Bu yadsınamaz bir gerçek. Bugün elimizde SPIR-V gibi daha iyi ve daha hızlı çalışan bir gölgelendirici bulunmakta. DX11'in gölgelendiricisinden kat kat daha iyi, bunu DXVK'ya entegre edince elbette daha yüksek performans ediyoruz. Kod ve teknoloji daha iyi ya da yenilikçi olduğu için performans artıyor. Eğer DX11 mükemmel bir kod olsaydı dediğiniz gibi olurdu ama değil. DX11 daha iyi olabilir derseniz de olmazdı çünkü DX11 geliştirilmeyen ve yerini DX12 ye bırakmış bir API. Biz peki nasıl geliştiriyoruz. Vulkan gibi daha güçlü bir API üzerinde daha iyi sistem kaynaklarını kullanan bir yazılımla. O da DXVK oluyor. DX12 ve VKD3D için kısmen haklı olabilirsiniz. Vulkan ve VKD3D aynı klasmanda yani düşük seviye API'ler. Ancak Vulkan sürekli güncelleme ve eklenti alırken DX sürümleri arasındaki geçişler daha uzun süreli oluyor. Vulkan daha hızlı bir şekilde yeni yaklaşımları, daha kaliteli kodu vs. alabiliyor.
Buyur kendi testlerini paylas gorelim, sorun bu zaten, hayatinda karsilastirma bile yapmadigin bir konuda konusman sorun.
Kendim uzun zaman Windows kullandım. Gerek benchmarklarımla da kendi gözlerimle bu performans farkının Linux lehine olduğunu gördüm. Sırf senin gönlünü eğlendireceğim diye bütün bilgisayarımdaki düzeni bozup tekrar Windows kurup da o testleri tekrar tekrar gerçekleştirmeyeceğim.
 

Benim gibi Linux severler için çok güzel olmuş ellerinize sağlık!
 

Bir insan hicbir seyin farkinda olmadigini bu kadar guzel belli edebilirdi gercekten. Evet Clear Linux hicbir komut setini kullanmiyor. Tabii kardesim sen bunlara inanmaya devam et, ben de biraz dengim olan kullanicilarla muhattab olayim.
 
xf86-video-intel Bu paketi kurmanıza gerek yok gereksiz bir kasmaya sebep oluyor.
VKBasalt için Config dosyası lazım bir de.

Bir de ek olarak benim rehberim ve diğer arkadaşımın rehberinden alıntıladığın bazı şeyleri görmedim değil dipnot olarak yazsaydın keşke
 
Son düzenleme:
xf86-video-intel Bu paketi kurmanıza gerek yok gereksiz bir kasmaya sebep oluyor.
VKBasalt için Config dosyası lazım bir de.
Söylediğin iyi oldu. Yakın bir zamanda düzenleyeceğim. Teşekkürler.
Bir de ek olarak benim rehberim ve diğer arkadaşımın rehberinden alıntıladığın bazı şeyleri görmedim değil dipnot olarak yazsaydın keşke
Evet, bu rehber için birçok yerden bilgi aldım. Normalde kaynakça ekleyecektim. Bu bilgileri aldığım yerler aşırı karmaşık olduğundan ve bazılarını nereden aldığımı hatırlayamadığımdan ekleyemedim. Ama rehberi düzenlediğim zaman söz, rehberi hazırlarken bilgi edindiğim kaynakları yazacağım.
 
Neden Feral Gamemode, Wine gibi uygulamaları Lutris bağımlılığı olarak kurmuyorsunuz? Protonup-qt ve Lutris içindeki bağlantıdan kurulumu hem pratik hem de daha stabil oluyor. Masaüstü, uygulama yöneticisi (adını hatırlayamadım) Wine araçları ile de dolmamış olur. Direkt wine xxx.exe komutu vermedikçe Wine'a harici paket olarak da gerek yok ki onu da Bottles veya Lutris içinden açmak mümkün. Kirliliği azaltmak açısından önerilebilir.

Dahası Zen kernel ile Liquorix birebir aynı kerneller değiller. Zen ve Liquorix'in yapımcıları aynı olsa da Liquorix'in daha atik olduğunu birkaç yerde okumuştum. Tabii dezavantajları da var.

Distro seçiminde masaüstü ortamı olarak da öneri olmasını beklerdim. Çok şey fark ettiriyor. Örneğin compositor performansı etkileyen bir özellik ve kapatılması, açılması ile ilgili bir bölüm olsa güzel olur.
 
Aslında Lutris, pek tercihim olan bir uygulama değil. Genel olarak Steam ve Heroic kullandığım için bu sistemler dışındaki oyunları Steam dışı oyun ekleyerek oynamayı öneriyorum. Bazı oyunlar için Lutris gerektiğinden dolayı da onlarda da Lutris üzerinden oynamayı öneriyorum. Şu ana kadar oyun oynamak için Bottles kullanmadığımdan dolayı rehbere eklemedim.

Uygulama menüsünün Wine araçlarıyla dolma olayı yanlış hatırlamıyorsam Fedora için olan bir şeydi. Çünkü birçok dağıtım kurdum ve sadece Fedora'da dediğin şey vardı.
Dahası Zen kernel ile Liquorix birebir aynı kerneller değiller. Zen ve Liquorix'in yapımcıları aynı olsa da Liquorix'in daha atik olduğunu birkaç yerde okumuştum. Tabii dezavantajları da var.
Aynı olmadıklarını biliyorum ama benzer özellikteler. Liquorix, Debian için önerilirken Zen ise genel olarak Arch için önerilir.
Distro seçiminde masaüstü ortamı olarak da öneri olmasını beklerdim. Çok şey fark ettiriyor.
İleride bunun ile ilgili ayrı bir rehbr yapmak istediğimden buraya eklememiştim.
Örneğin compositor performansı etkileyen bir özellik ve kapatılması, açılması ile ilgili bir bölüm olsa güzel olur.
Compositor olayı bayağı bir karışık. Ama ekleyeceğim. Tavsiyen için teşekkürler.
 
Yakın zamanda çok işime yarayacak, teşekkürler
 
HD5450 için güncel linux sürücüsü yok ne yapacağım? Linux kullanmama sebebim bu.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…