Linux'ta oyun oynanır mı?

Wine emulator değil.
WINE, Wine Is Not Emulator yani Wine Emulatör Değildir. Açılışından bile belli.
Her tuttuğunu kopardığını kimse iddia etmedi sadece hangi oyunların çalışabileceği konusunda bir genelleme yaptım.

Oyun konsollarının yazılımları özeldir ve sistem özellikleri düşük olmasına rağmen oyunları iyi denilebilecek grafiklerde oynatabilmektedirler. PC'de God Of War oynayamamanın sebebi bu konsol yazılımlarının açık kaynaklı değildir. Ters mühendislik yoluyla kaynak kodu yaratılmaya çalışılan emülatörler geliştirilmesine devam edilmektedir fakat bunun bir oyun konsolunun orijinal yazılımının kalitesine gelmesi yıllar alacaktır. Bu emülatörler oyun konsolunun Kernel'inden tut oyun oynamanı sağlayacak her bir parçasının tek tek kaynak kodunun yazılmasıyla oluşturulmaktadır.

Wine ile emülatör en basitinden "Kernel" dediğimiz noktada ayrılıyor. Wine'ın, Windows Kernel'ini taklit etme gibi bir amacı yoktur. Wine bir programa çalışması için gerekli olan Windows dosyalarını verir ve Linux Kernel'ini o programa tanıtır. Bir çevirmen gibi düşünebilirsiniz.

Onun dışında evet Wine ile uğraşmak zordur. Bazı oyunları çalıştırmak için bu oyunlara özel yamaları Wine'ın koduna eklemeniz lazım ki bu herkesin yapabileceği bir iş değildir. Bu yüzden Lutris gibi bu yamaların başkaları tarafından yapılıp hazır bir şekilde bir sunucuya yüklendiği programlar geliştirilmiştir. Bu yüzden Linux'ta oyun oynamak eskisi gibi çoğu kişi için zor ve imkansız değildir.

Burada en çok sorulan soru kesin olarak çalışmayan bir şey kullanmak yerine neden gidip böyle uğraştıran bir programdan oyun oynamaya çalışıyorsun olacaktır. Bunun da cevabı yine ağırlıklı olarak Windows'ta bitmektedir. Linux geçmemdeki temel sebep "Android" ile ilgili bazı uğraştığım işlerin daha kolay olmasıdan dolayıydı fakat Linux üzerinde oyun oynamamım sebebi Microsoft'un Windows üzerinde aldığı bazı kararlardan dolayı. Windows mağlesef ki ücretsiz olmayan bir işletim sistemi olmakla birlikte ciddi anlamda kişisel kullanıcı bilgisi toplamaktadır. Bu konudan rahatsız olan bir tek ben değilim ve gittikçe bu yolda ilerlemeye devam etmektedirler. Mesela en son Windows kurulumundan çevrimdışı hesap ekleme seçeneğini gizlemişlerdi. Çevrimdışı hesap oluşturmak için ethernet kablosunu veya wifi adaptörünü sökmek lazımdı. Bu para ödediğim bir işletim sistemi için kesinlikle hoş bir şey değildir.

Onun dışında Windows'un zorunlu güncelleme politikasını zaten biliyorsunuzdur. Birkaç kez bir şey yaparken veya oyun oynarken bilgisayarım kendi kendine yeniden başlatılmıştı güncelleme zaman aralığını ayarlamama rağmen. Onun dışında internette birçok kişinin hatalı olan güncellemelerin zorunlu olarak bilgisayarına yüklenmesinden dolayı birçok sıkıntı çekmektedir (internetten çok rahat bir şekilde nelerin olduğunu bulabilirsiniz).

Sonuç olarak para verdiğim bir işletim sisteminin kontrolünü eğer ben alamayacaksam kullanmamım da bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Halen Windows bilgisayarımda 2. işletim sistemi olarak yüklü fakat sadece Linux üzerinde çalışmayan programlar için kullanıyorum ki bu da son zamanlarda çok nadir olmaya başladı. Eğer bir program Wine üzerinden yeterince iyi çalışıyorsa saçma sapan bir politikaları olan bir işletim sistemi üzerinden çalıştırmak yerine Wine üzerinden çalıştırmasını tercih ederim.
Çok haklısınız. Ama Linux işletim sistemi değildir. Lütfen GNU/Linux deyin.

Benim düşüncem Windows 7 ile GNU/Linux dağıtımını çoklu önyükleme (dual boot) ile kurun. Sonra her ikisinde de deneyin. Hangisi sizi daha çok tatmin ettiyse onu kullanın.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı