Linux'ta oyun oynanır mı?

Evet bal gibi de oynanır nedense Linux kullanmayıp bir kere bir uğraşmayan herkes bu çalışmaz şu çalışmaz diye yorum atmış. 6-7 aydır tamamiyle Linux kullanan ve Linux üzerinde her türlü işini yapıp oyun da oynayan birisi olarak şunu diyebilirim Easy Anti Cheat, BattlEye gibi bazı anti-cheat yazılımı içeren oyunların dışında neredeyse tüm oyunlar çalışacaktır. Bu tarz anti-cheatlere sahip olan oyunlar için de Valve'ın öncülüğünde anti-cheat firmaları ile Wine'ın birbiriyle uyumlu olması için çalışmalara yürütülmektedir.

Oyunları kurması da artık eskisi gibi sıfırdan Wine koduna eklemeler yaparak kendi Wine kodunuzu oluşturmak gibi zor şeylere artık gerek yoktur. Onun yerine topluluk tarafından geliştirilen Lutris'i size tavsiye ederim (Lutris - Open Gaming Platform). Burada neredeyse her türlü Windows oyununu bulabilir nasıl çalışıyor diye yorumlardan görebilirsiniz. Kurması da Windows gibidir, sitesinden istediğiniz oyunu bulun, oyunun istediğiniz versiyonunu seçin ve Lutris üzerinden kurun. Komut sistemine tek ihtiyaç duyduğunuz yer kurarken olacaktır. Oraya da yazacağınız komutları Lutris'in internet sitesinden bulabilirsiniz.
Bazı pooöler Lutris üzerinden çalışan oyunlar:
LOL: League of Legends
BF 1: Battlefield 1
BF V: Battlefield V
OW: Overwatch
Ve daha birçok oyun...

Benden önce yazanlar zaten Steam'in steamplay (proton) özelliğinden bahsetmişler. Valve kendi bütün oyunlarını (CS:GO, HF2...) zaten Linux platformuna taşımıştır bu yüzden onları çalıştırmak için Proton ve Wine tarzı yazılımlara ihtiyaç yoktur. Steam üzerinde bulunan ve Proton ile birlikte nasıl çalıştığına öğrenmek istediğiniz oyun varsa şu siteye bakabilirsiniz: https://www.protondb.com/

Sonuç olarak çalışması sıkıntılı olan tek oyunlar özel anti-cheat programları olan oyunlardır onun dışında ciddi problem yaratan bir oyun varsa zaten bu problemler topluluk tarafından çözülecektir.

Niye 3 kişi gülücük attı :D anlamadım.
Çünkü hatalı bir bilgilendirmede bulundun, Linux hacking dışında kullanılmıyor dedin oysa ki hacking için kullanılan Linux dağıtımları bir elin parmağını geçmiyor. Bu yüzden güldüler. Lutris ve Wine gibi çöp ekosistemlere dayanıp "her oyun oynanır" demeyin arkadaşlar, bu sistemlerin hiçbiri güvenilir ve sağlam sistemler değil.

Bir kere Battlefield V, Windows'ta bile yüksek sistem isteyen bir oyun bir de emülatörle mi oynayacaksın? Emülatörle oyun oynamak işkencedir ve Litrus da hiçbir zaman kesinlik taşımaz. Wine için de aynısını hep söyledim, hep de söylerim. C#'la yazılmış basit bir yazılımı dahi çalıştıramayan Wine istediğiniz her oyunu çalıştıracak değil. Bana soracak olursanız Windows emülatörlerine güvenip Linux yüklemeyin.

Çünkü hatalı bir bilgilendirmede bulundun, Linux hacking dışında kullanılmıyor dedin oysa ki hacking için kullanılan Linux dağıtımları bir elin parmağını geçmiyor. Bu yüzden güldüler. Lutris ve Wine gibi çöp ekosistemlere dayanıp "her oyun oynanır" demeyin arkadaşlar, bu sistemlerin hiçbiri güvenilir ve sağlam sistemler değil.

Bir kere Battlefield V, Windows'ta bile yüksek sistem isteyen bir oyun bir de emülatörle mi oynayacaksın? Emülatörle oyun oynamak işkencedir ve Litrus da hiçbir zaman kesinlik taşımaz. Wine için de aynısını hep söyledim, hep de söylerim. C#'la yazılmış basit bir yazılımı dahi çalıştıramayan Wine istediğiniz her oyunu çalıştıracak değil. Bana soracak olursanız Windows emülatörlerine güvenip Linux yüklemeyin.
Çok doğru bir bilgilendirme, Windows emülatörlerine güvenip Ubuntu LTS 18.04 indirmiştim ve pişman kalmıştım.

"Wine Is Not an Emulator" Wine'ın açılımı. Wine bir emülatör değil Windows programları ile Linux Kernel'inin uyumunu sağlayan bir ara parçadır. Emülatörlerde ciddi performans sorunları yaşanırken bu tarz uyumluluğu sağlayan programlarda maks %5-%10 performans düşüşü görebilirsiniz. Ve evet Wine'ın kendi sitesinden indirdiğiniz hali ile kullanmayı çalışırsanız doğal olarak çoğu programda sıkıntı çıkacaktır çünkü saf Wine'ın içinde her programın ihtiyacını karşılayan bileşenler bulunmayabilir. Bu yüzden Lutris gibi platformlarda oyunlara özel olarak topluluk tarafından oluşturulmuş Wine versiyonları vardır ve bu Wine versiyonlarında dxvk (dx11'i, dx10'u, dx9'u vulkan çeviren yazılım), vkd3d (dx12'yi vulkan'a çeviren yazılım) gibi oyunların ihtiyaç duyacağı bileşenler bulunur.

Onun dışında BFV'i "emülatörden" mi oynacaksın demişsiniz evet sizin tabirinizle "emülatörden" oynuyorum ve R9 380 ekran kartım, i7 6700 işlemcim ile neredeyse Windows ile aynı derecede performans alabiliyorum. Peki bu bende oldu diye herkeste olacak mı? Hayır olmak zorunda değil ama genel anlamda çoğu sistemde oluyor. Eğer bir sıkıntı yaşarsanız bu gibi forumların Linux kısmından yardım isteyebilirsiniz.

Wine denemiyorum zaten, PlayOnLinux deniyorum. Bu da aynı Lutris gibi gerekli olan tüm bileşenleri otomatik yüklüyor ve çalıştırıyor. PoL ile başarıyla açabildiğim oyun sayısı 2 veya 3'tür. Yani bu sözde emülatör olmayan sistemler performanslı ve sağlam değiller. Emülatör değil diyorsun ama bir dosya açmaya çalıştığında Win32 APi'si karşına çıkıyor, düpedüz Windows emülatörü Wine :D

snap_screen_20170809134548.png

Bu arayüz Windows değil bence Linux kopyalamış, düpedüz Linux üzerinde Windows çalıştırmaktır bu emülatörden hiçbir farkı yok bu sistemlerin.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı