Linux'ta Windows'tan farklı neler yapılabilir?

• Konuyu başlatan Silinen üye 106715
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 37
  • Görüntüleme 6.043
GNOME kullandım ve KDE Plasma da kullandım. En çok etki eden KDE Plasma oldu. 😅

KDE Plasma tamamen animasyonlarla donatılmış, sisteme etki etmesi normaldir.
Ama Gnome'nin hem GNU/Linux'un varsayılan masaüstü olarak dayatılması hem de sisteme aşırı yük bindirmesi, performanstan düşmesi kabul edilemez. Bence Gnome yerine Cinnamon varsayılan yapılmalı. Cinnamon kaynak kullanımında, performansta ve kullanımda Gnome'den çok daha üstün. Cinnamon ayrıca özelleştirmeye ve animasyon ortamına oldukça uygundur. Üstelik Cinnamon bütün araçlarıyla birlikte kurulur, Gnome gibi neyi nasıl yapacağım ile uğraştırmaz.
Bence Debian dışında dağıtım geliştiricileri Linux Mint'e haksızlık yapıyorlar, bu kadar kullanışlı bir masaüstünü pas geçiyorlar. Debian'a gerçekten helal olsun, bir o Cinnamon üzerinde gerekli desteği veriyor.

Aslında Gnome Desktop GDM ile kullanılmadığında fazla RAM ihtiyacı duymuyor. İşlemci kullanımı da düşük. Ben Gnome vs Plasma karşılaştırması yaptığında kazanan hep Gnome oluyor. Açıkcası 16 GB RAM olduğu için harcanan hafızayı pek önemsemiyorum. Benim için performans daha önce geliyor.
Screenshot from 2020-09-09 11-30-04.png

Linux'la yapabilecekleriniz hayallerinizle sınırlı ama en güzellerinden bir özelliği Linux'u USB'ye kurarak Windows'taki silinmeyen kaldırılamayan uygulamaları silebilirsiniz virüsler dahil açılmayan mavi ekran veren bilgisayardan veri kurtarma yapılabilir resim oyun müzik dahil öasa üstünü değiştirebilir linuxun kaynak kodlarına ulaşabilir ve kodlarını değiştirerek istediğinizi yapabilirsiniz .

Neler yapılmaz ki?
En küçük noktasına kadar kendi zevkine göre değiştirebilirsin. Hatta açık kaynak olduğu için kodlarla bile oynayıp sistemi dahi değiştirebilirsin. GNU/Linux'ta özelleştirme sınırsızdır, sadece senin hayal dünyana bakar.

Şöyle yapılabilir mi? PC/Laptop un şifresi var diyelim ve şifre menü ekranını, orayı istediğimiz gibi photoshop yapar gibi kodlarla vs. istediğimiz gibi tasarlayabilirmiyiz.

Şöyle yapılabilir mi? PC/Laptop un şifresi var diyelim ve şifre menü ekranını, orayı istediğimiz gibi photoshop yapar gibi kodlarla vs. istediğimiz gibi tasarlayabilirmiyiz.
Evet, sanırım. Şifre ekranının yazılımı değiştirilebiliyor en azından. O da yapılıyordur.

En stabil Debian tabanli dagitim Ubuntu dur.
Uygulamalar en iyi performansi verir lakin Bug fazladir. O yuzden Mint oneririm.

En stabil Debian tabanli dagitim Ubuntu dur.
Uygulamalar en iyi performansi verir lakin Bug fazladir. O yuzden Mint oneririm.

En iyi ve en kolay yapilan şey tarayici ile ugrasmayip terminalden uygulama indirmek.

Sudo snap install paket-adi
Veya paket yoneticisine gore.

@OLDüyedir3 Bahsettiğiniz özelleştirme GNU/Linux'da en kolay işlerden biri. Giriş yönetici ekranında kendi hazırladığın avatarı ekleyebilirsin, arka plana yine kendi hazırladığın resmi ekleyebilirsin, görünümü mat veya şeffaf yapabilirsin, arka plan resimlerini gif veya otomatik değişmeli yapabilirsin, görünüme slogan atayabilirsin, yazı karakterlerini veya boyutlarını değiştirebilirsin, hatta istersen o ekranda web tarayıcının açılmasını sağlayabilirsin.
Nihayetinde açık kaynak, dosyaları bizzat açıp yeteneğin doğrultusunda kodlarla oynayıp istediğin değişikliği yapabiliyorsun. Zaten GNU/Linux'un amacı, anlamı ve felsefesi budur, herkesin özgürlüğü kullanma hakkını kullanmasıdır.
Aslında ne yapılır sorusu GNU/Linux için geçersiz bir soru, ne yapılır yerine nasıl yapılır olmalı.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı