Linux'u öğretmek için yapılmış bir dağıtım var mı?

Sucuklu1Menemen

Femtopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Intel Core i5-7200U CPU 2.50GHz (4 CPUs), ~2.7GHz
Intel HD Graphics 620, AMD Radeon 520
12GB Ram
Meslek
Öğrenci
Linux'u daha kullanmadan sevdim ama Linux kullanmayı bilmiyorum. Özellikle terminal kısmını öğretmek için yapılan bir dağıtım veya site falan var mı? okumadan değil uygulayarak öğrenmek istiyorum.

Terminalde ezbere kullanacağın maks. komutlar (Debian tabanlı dağıtımlar için):
Bash:
sudo apt update
sudo apt upgrade

Sorun yaşadığında Google amcaya soracaksın, oradaki komutları teker teker kopyalayıp yapıştıracaksın. Uygulama indireceğin zaman sitesindeki komutları teker teker kopyalayacaksın, sırayla yapıştıracaksın.

Nasıl bir şey hayal ediyorsun ki sen? Linux da Windows gibi artık. Hemen hemen her şeyi arayüzden yapabiliyorsun. Fantezisine kopyala/yapıştırı bile terminalden yapanlar var da sağ tıkladığında da çıkıyor yani😀

Terminalde ezbere kullanacağın maksimum komutlar (Debian tabanlı dağıtımlar için):
Bash:
sudo apt update.
sudo apt upgrade

Sorun yaşadığında Google amcaya soracaksın, oradaki komutları teker teker kopyalayıp yapıştıracaksın. Uygulama indireceğin zaman sitesindeki komutları teker teker kopyalayacaksın, sırayla yapıştıracaksın.

Nasıl bir şey hayal ediyorsun ki sen? Linux da Windows gibi artık. Hemen hemen her şeyi arayüzden yapabiliyorsun. Fantezisine kopyala/yapıştırı bile terminalden yapanlar var da sağ tıkladığında da çıkıyor yani😀

Hocam tabii ki de internetten araştıracağım, ama benim istediğim sanki özel bir dersmiş gibi öğrenmek istiyorum kendime aktivite arıyorum boş zamanlarımda yapacağım zaten. Linuxuda sevdiğim için benim hoşuma gider.

Hocam tabii ki de internetten araştıracağım, ama benim istediğim sanki özel bir dersmiş gibi öğrenmek istiyorum kendime aktivite arıyorum boş zamanlarımda yapacağım zaten. Linuxuda sevdiğim için benim hoşuma gider.

Her şeyle oynayın. Rice yapmaya çalışın, program indirip konfigüre edin. Yeter ki Linux'u bir oyuncak gibi görün.

Her paket yöneticisinin temel komutlarını wikilerinden okuyup öğrenmeyi deneyebilirsiniz. Mesela bu komutları küçük bir deftere yazarak aklınızda ya da elinizin altında tutmaya da çalışabilirsiniz çünkü bilgisayar kullanırken her daim İnternet erişiminiz olmayabiliyor zaman zaman.

Arch kurulumu zorlayıcı olsa da geniş wikiye sahiptir mesela.

Herhangi bir distroyu uzun sure kullanirsan epey ogrenirsin. Ben server kullanarak ogrendim bildigim cogu seyi, GUI olmaksizin CLI kullanarak.

Zaten dosya yapisi, terminal komut yapisi cok mantikli gelmeye basliyor takip ettigi POSIX standartlari nedeniyle. Ayrica bazi gereksinimleri zaten GUI'den yapamiyorsun. Ornegin son 24 saatte tum process'ler icinde en cok RAM tuketen hangisiydi ve ne kadar RAM tuketti gibi sorularin cevabini GUI uzerinden alamazsin.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı