@Heyotakire sanal makineye kuracaksanız Windows'da kalacaksınız demek oluyor. Oyunlarınızı Windows'da oynar, yazılımınızı sanal makine ile Linux'de geliştirirsiniz. Windows 11 kurabiliyorsanız WSL 2'yi aktifleştirmeniz belki daha iyi olabilir. Performans konusunda bir şey söyleyemeyeceğim. Sanal makine ile uğraşmadan direkt masaüstü bilgisayarıma kurdum. Dizüstü bilgisayarlarda sisteme kurulduğunda genel olarak batarya süresinin kısa olması ve NVIDIA Optimus'un çalışmaması gibi sorunlar olabiliyor aklınızda bulunsun.
Anti-cheat desteği olmadığı için bazı oyunlar oynanamıyor. Lutris ya da Wine ile LoL oynanabiliyor. PUBG'nin bilgisayar sürümü oynanamıyor ama Mobil'i bilmiyorum. (aslında anti-cheat desteği yeni geldi ama oyun yapımcılarının kendi oyunlarında aktifleştirmeleri gerekiyor. 
Steamworks Development - Steam Deck Anti-Cheat Update - Steam News)
Şahsen kullandığım için Fedora derim. Ubuntu'yu Fedora kadar uzun süreli kullanmadım. Aklınızdaki Linux dağıtımlarını önce sanal makine ile ya da sisteme kurmadan Live-boot üzerinde (USB'ye. ISO dosyasını ballena etcher gibi bir yazılımla yazdıktan sonra USB'ye bootlamanız yeterli) denemeninizi tavsiye ederim. Kullanmayı düşündüğünüz yazılımların olup olmadığını veya istediğiniz gibi çalıştığını, kullanırken hangisiyle daha rahat olacağınızı görün. Masaüstü ortamıları değiştirilebilir veya özelleştirilebilir şeyler olduğundan fazla takılmayın. Bir sorunuz veya sıkıntınız olursa sormaya çekinmeyin. Linux, topluluğundan güç alır.
Eki Görüntüle 1289674