Linux'un hangi sürümüne geçilmeli?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Heyotakire

Hectopat
Daha fazla  
Meslek
Yağcı
Merhaba yakın zamanda Linux'a geçmeyi düşünüyorum. Kodlama, yazılım vs ile uğraşacağım ama ekstradan oyun da oynanacağım. Hangi Linux sürümüne geçmeliyim?

Sistemim:
i5 10300H 16 GB RAM tek kanal.
GTX 1650 Ti 512 GB SSD.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sanırım en çok desteği Ubuntu ile bulabilirsiniz. Ubuntu'nun LTS dağıtımlarından birini kullanırsanız uzun süre destek alırsınız. Onun dışında bence oyun konusu biraz sıkıntılı olabilir. O yüzden tavsiyem diskten yer ayırıp o ayırdığınız yere Linux dağıtımı kurmanız olacaktır.

Oyun oynuyorsanız Pop!OS Distro'sunu tavsiye ederim. Yanına Wine HQ ve protondb ve PlayOnLinux öneririm.

Windows'u geride bırakmamı sağlayan ve distrohoppingime çare olan Fedora Linux'ü tavsiye ederim. Nvidia sürücüleri için sadece RPM Fusion Non-Free reposunu açıp Gnome Software üzerinden "Install" tuşuna basmam yetti. Oyunlarımın tamamını Fedora'da oynuyorum. (Sanal Gerçeklik oyunları hariç.) Gnome masaüstünü beğenmiyorsanız Fedora Spins'den istediğiniz masaüstü ortamı ile de indirebilirsiniz. 🤠👍

Windows'u geride bırakmamı sağlayan ve distrohoppingime çare olan Fedora Linux'ü tavsiye ederim. Nvidia sürücüleri için sadece RPM Fusion Non-Free reposunu açıp Gnome Software üzerinden "Install" tuşuna basmam yetti. Oyunlarımın tamamını Fedora'da oynuyorum. (Sanal Gerçeklik oyunları hariç.) Gnome masaüstünü beğenmiyorsanız Fedora Spins'den istediğiniz masaüstü ortamı ile de indirebilirsiniz. 🤠👍
Sizce hocam sanal makine kurmalı mıyım ve de sanal makine kurarsam pc yavaşlar mı laptopta sadece ssd var.
Oynadığım oyunlar Apex Legends ve PUBG Mobile LoL de oynamayı düşünüyordum fakat desteklenmiyormuş.
Fedora'ya mı Ubuntu ya mı geçeyim sizce?

Son düzenleme:
@Heyotakire Sanal makineye kuracaksanız Windows'da kalacaksınız demek oluyor. Oyunlarınızı Windows'da oynar, yazılımınızı sanal makine ile Linux'de geliştirirsiniz. Windows 11 kurabiliyorsanız WSL 2'yi aktifleştirmeniz belki daha iyi olabilir. Performans konusunda bir şey söyleyemeyeceğim. Sanal makine ile uğraşmadan direkt masaüstü bilgisayarıma kurdum. Dizüstü bilgisayarlarda sisteme kurulduğunda genel olarak batarya süresinin kısa olması ve Nvidia Optimus'un çalışmaması gibi sorunlar olabiliyor aklınızda bulunsun.

Anti-Cheat desteği olmadığı için bazı oyunlar oynanamıyor. Lutris yada Wine ile LoL oynanabiliyor. PUBG'nin bilgisayar sürümü oynanamıyor ama Mobil'i bilmiyorum. (Aslında anti-cheat desteği yeni geldi ama oyun yapımcılarının kendi oyunlarında aktifleştirmeleri gerekiyor. Steamworks Development - Steam Deck Anti-Cheat Update - Steam News)

Şahsen kullandığım için Fedora derim. Ubuntu'yu Fedora kadar uzun süreli kullanmadım. Aklınızdaki Linux dağıtımlarını önce sanal makine ile yada sisteme kurmadan live-boot üzerinde (USB'ye .iso dosyasını Ballena Etcher gibi bir yazılımla yazdıktan sonra USB'ye bootlamanız yeterli) denemeninizi tavsiye ederim. Kullanmayı düşündüğünüz yazılımların olup olmadığını veya istediğiniz gibi çalıştığını, kullanırken hangisiyle daha rahat olacağınızı görün. Masaüstü ortamıları değiştirilebilir veya özelleştirilebilir şeyler olduğundan fazla takılmayın. Bir sorunuz veya sıkıntınız olursa sormaya çekinmeyin. Linux, topluluğundan güç alır.

Screenshot from 2022-01-31 13-19-04.png

Son düzenleme:
@Heyotakire sanal makineye kuracaksanız Windows'da kalacaksınız demek oluyor. Oyunlarınızı Windows'da oynar, yazılımınızı sanal makine ile Linux'de geliştirirsiniz. Windows 11 kurabiliyorsanız WSL 2'yi aktifleştirmeniz belki daha iyi olabilir. Performans konusunda bir şey söyleyemeyeceğim. Sanal makine ile uğraşmadan direkt masaüstü bilgisayarıma kurdum. Dizüstü bilgisayarlarda sisteme kurulduğunda genel olarak batarya süresinin kısa olması ve NVIDIA Optimus'un çalışmaması gibi sorunlar olabiliyor aklınızda bulunsun.

Anti-cheat desteği olmadığı için bazı oyunlar oynanamıyor. Lutris ya da Wine ile LoL oynanabiliyor. PUBG'nin bilgisayar sürümü oynanamıyor ama Mobil'i bilmiyorum. (aslında anti-cheat desteği yeni geldi ama oyun yapımcılarının kendi oyunlarında aktifleştirmeleri gerekiyor. Steamworks Development - Steam Deck Anti-Cheat Update - Steam News)

Şahsen kullandığım için Fedora derim. Ubuntu'yu Fedora kadar uzun süreli kullanmadım. Aklınızdaki Linux dağıtımlarını önce sanal makine ile ya da sisteme kurmadan Live-boot üzerinde (USB'ye. ISO dosyasını ballena etcher gibi bir yazılımla yazdıktan sonra USB'ye bootlamanız yeterli) denemeninizi tavsiye ederim. Kullanmayı düşündüğünüz yazılımların olup olmadığını veya istediğiniz gibi çalıştığını, kullanırken hangisiyle daha rahat olacağınızı görün. Masaüstü ortamıları değiştirilebilir veya özelleştirilebilir şeyler olduğundan fazla takılmayın. Bir sorunuz veya sıkıntınız olursa sormaya çekinmeyin. Linux, topluluğundan güç alır.

Eki Görüntüle 1289674

Teşekkür ederim zaman ayırdığınız için sanal makine kurarsam windows'da performans düşüklüğü yaşar mıyım? Ve de Fedora'nın offical indirme linkini atabilir misiniz acaba virüs yemeyeyim durup dururken.
Ayrıca fotoğraf ve belgelerimi ne ile yedeklememi tavsiye edersiniz?

@Heyotakire
Fedora Workstation: Get Fedora
Fedora Spins: Fedora Spins

Ubuntu: Ubuntu
Pop! OS: Pop!_OS by System76
Linux Mint: Home - Linux Mint

Etcher: balenaEtcher - Flash OS images to SD cards & USB drives

Sanal makine konusunda deneyip görmeniz lazım. Kullandığınız sanal makine istemcisine, dağıtıma, masaüstü ortamına, sisteminize ve ayırdığınız sistem kaynaklarına göre performans değişebiliyor.

Yedekleme konusunda 2 tane 1TB diskim var. İkisine de aynı verilerimi 2 kopya olması açısından yedekliyorum. Biri bozulursa diğerinden kurtarmak için. Ayrıca özellikle kaybedemeyeceğim verilerim için bulut depolama hizmetleri kullanıyorum. Bulut depolama servislerini ve/veya harici bir disk kullanabilirsiniz. Geç cevap verirsem kusura bakmayın bir yandan sanal makineye Gentoo kurmaya çalışıyorum. 👍

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı