Eğer ki vasıflı bir eleman isen şartlar süper olmadığı halde Türkiye'de iş imkanları var hatta iş seni buluyor. En azından benim şahsi tecrübem bu şekilde oldu. Ülkedeki temel sorun insanların kendilerini mesleki olarak eğitmedikleri halde mükemmel şartlarda çalışma imkanı beklemelerinden kaynaklanıyor, sadece diploma sahibi olmak senin mükemmel iş imkanlarına sahip olabileceğin anlamına gelmez. Ülkede işsiz üniversite mezunları olduğu kadar (bu kadar üniversite mezunu olması zaten temel sorun) vasıflı eleman açığı da mevcut. Elbette bunu söylerken ülkede işsizlik yok demiyorum, tabii ki göz ardı edilmeyecek seviyede işsizlik var.
Öncelikle kendine severek yapabileceğini düşündüğün bir sektör belirlemende fayda var, başlangıç için vasıfsız (tecrübesiz anlamında, yanlış anlaşılmasın) olman sebebi ile tecrübe sahibi olana kadar bir süre kötü çalışma şartlarına göğüs germen gerekiyor. Eğer ki bir süre sabreder ve tecrübe açısından bir birikim elde edebilirsen iş hayatının kalan kısmında diğerlerinden bir adım önde gidersin. Kimse kalkıpta sıfır tecrübe birisini kıyak bir maaşla (dayısı yoksa) kurumsal firmaya almaz, küçük işletmeleri meslek hayatında bir basamak olarak kullan.
Hızlı şekilde iş bulmak istiyorsan kafeler ve marketler daha elverişli olabilir, ancak kendine maddi anlamda daha iyi bir gelecek kurabilmek istiyorsan sanayi sektörüne yönelmekte fayda var.