LoL'e başlamalı mıyım?

Eğer arkadasinizla oynayacaksaniz olur ama arkadassiz oynayacagim dersiniz ingilizceniz varsa eu ya da West serverinde oynayin derim.
 
Birisi Dota'ya başla demiş. Sanıyorum ki Dota'dan kastı Dota 2. Dota 2 ile LoL aslında birbirinin aynısı. İkisi birbirinden farklı güzel özelliklere sahip, fakat Dota 2 biraz daha konseptler bakımından zorlu.

Benim de önerim diğerleri gibi bu iki oyundan birine hatta hiçbir MOBA oyununa bulaşmamandır. Çünkü bu oyunlardaki rekabet ve lig-MMR (matchmaking rate) mantığı insanı içinden çıkmadı güç bir bağımlılığa sürüklüyor. Her oyun kazandığında lig veya MMR yükselerek daha da çok kazanmak istiyorsun. Her maç kendi içinde ayrı ödül-ceza sistemine sahip, maçta her seviye atladığı da o güçlenmenin verdiği duygu bağımlı yapıyor, her öldürdüğünü rakip, her satın aldığın eşya seni bağımlı yapıyor ve daha çok istiyorsun.

Ben şahsen ilk MOBA oyunumu 2016 yılında Dota 2 ile oynadım. Bu oyunda en az 4000 saatlik oynama sürem var ve eskiden ortalama haftalık oynama sürem 55-60 saat civarındaydı. Yani günde yaklaşık 8 saat bu oyunu oynuyordum. Kendim bu durumun kötü olduğunun farkındaydım fakat kendimi alıkoyamıyordum, her sabah uyandığımda yapacak bir şey bulamayıp Dota 2 oynardım. Akşam kafamı yastığa koyunca bu kadar saatimi harcadığım için pişman olurdum fakat ertesi gün yine aynı olurdu. Bazı günler 8-9 maç kaybetme serisi yapınca 2-3 gün ara verirdim oyuna. Bu şekilde oynamayacağını düşünüyorsan oynayabilirsin belki. Ama bu sefer de lig-MMR yükselmek zor olur. Yani günde 2-3 maç ile. Zaten bünyesi lig-MMR tuzağına düşmeyecek kadar iyi olan bireyler günde 2-3 maçı yeterli bulurlar. Benim gibi bu rekabet ve lig-MMR konularına düşkün kişiler de genelde bağımlılık yapıyor, tuzağa düşüyoruz.

Diğer arkadaşların da söylediği gibi her iki oyunun da topluluğu rezalet. Çok çok hakaret eden, çocuksu davranışlarda bulunan, tatmin olmayan kişiler var. Çok nazik, sakin insanlar da var ama onlar zaten sana problem yaşatmıyorlar. Bu kişiler senin oyundan alacağın zevki engelleyebilir. Ama bu kişiler daha çok rekabetin olduğu dereceli-lig modlarında oynuyorlar, derecesiz modlarda bunlarla karşılaşman daha az.

Peki bu oyundan ne anlamda zevk alabilirsin? Bence bu iki oyunu da öğrenirken çok eğlenebilirsin. Ben şahsen ilk Dota 2'ye başladığımda çok meraklıydım oyuna. Her maç sürekli ölüyordum, ne olduğunu bile anlamak zor oluyordu. Ama zamanla her kahramanın özelliklerini, güçlü ve zayıf yönlerini öğrenmek, oyunun genel konseptlerine daha hakim olmak gerçekten eğlenceli. Yani oyunu oynamayı öğrenmek ve ilk öldürmelerini almak baya zevkli. Eğer öğrenmesi zaman alan bu tarz oyunları seviyorsan, bence deneyebilirsin. Oynamayı öğrenip belli bir noktada tatmin olduktan sonra bırakmanı tavsiye ederim. Dota 2'yi hiç bilmiyor olup tekrardan her şeyi öğrenmek, oyunu tekrardan öğrenebilmek isterdim. İlk adımları atıp oyunu öğrenmesi çok zevkliydi.
 
LoL'ü bıraktım miss gibi bir hayatım var. Git adam akıllı MMORPG bul oyna misal guild wars 2, Path of Exile,
Ya da illa LoL mu oynayacaksın? Dereceli girme, normal oyun da, girme bot maç gir. Heroes of storm da oynanabilir. Ayrica DotA'dan da uzak dur.
 
Ben başlayacaktım. 4 ay önce bilgisayar aldığımda aklıma gelmemişti ama 1. ayında yüklüyordum. Türk Telekom sağ olsun yükletmemişti. Sonrasında adc rolündeki karakterlerin çok kullanışsız olduğunu duydum ve bir daha indirmeye yeltenmedim bile. Adc zevk aldığım tek rol çünkü. Strike of kings(şimdi ki adı ile arena of valor), Mobile Legends, Wild Rift'te hep adc oynamıştım ve tek zevk aldığım rol olduğunu görmüştüm. Kısacası adc iseniz başlamayın hocam. Ama zevk alacağınızı düşünüyorsanız bir el atmaktan zarar gelmez. Eğer bu mesajdan sonra oyuna başlarsanız ve bilgisayarınızın ekranı ikiye ayrılırsa mesuliyet kabul etmiyorum:D.
 
Evet konu gayet açık. Çevremde değilse de sosyal medyada birçok kişiden görüyorum. Zamanında (bunun büyük bir aptallık olduğunu yeni fark ediyorum) birçok oyun için ekipman mahveden biriyim ama artık zarar vermiyorum ekipmanlara :D LoL'ü kolay öğrenir miyim veya başlamalı mıyım? LoL oynayanlar yazsa daha iyi olur.

LoL'e başlamanı çok tavsiye etmem. Ama diyorsan ki ben seviyorum bu tarz oyunları o zaman kesinlikle EU West sunucusunda başlamalısın. TR serveri aşırı kanser kitlesi var. Yani küfür falan değil. Direk oyuna girip kaybettirmeye yönelik. Ya da 40 dakika boyunca dikkatli oynayıp sonra birden canı sıkıldığı için oyunu satan mahfeden 40 dakikalık emeğini çöpe atıyor. Haliyle eğer günlük 2 3 saat oynarsan çok sıkıntı yaşarsın yani 3 oyunun 2 tanesini kaybetmek gibi düşün. Başlamanı tavsiye ederim oyunda hile yoktur. P2W değildir. Kesinlikle tavsiye ederim. Ama TR'de oynama. Ya da kesinlikle sağlam birkaç arkadaş bul. En az 3 kişi olun ki diğer gelenler kötü oynasa bile siz idare edebilin. Ama diğer insanların da dediği gibi biraz zaman alır. Mekanik vs. olarak öğrenirsin çok sürmez. Ama bir sürü karakter onların yetenekleri ve yükseldikçe karşına çıkan zorlu rakipler ve bu oyunu çok ciddi hayatsız gibi oynayanlar oyun tadını kaçırır. Ya hiç başlama ya da başlayacaksan arkadaş edin ve eu sunucusunda oyna.
 
Ben sezon 6'dan beri parça parça arada bir giriyorum (çünkü PC yok, internet kafe var, anladın sen) ve TR server'ında düşük liglerde çok toksik insan var, sürekli flame atılıyor. Eğer eğlencesine lig kasmak değil de arada bir maç atıp çıkmaya odaklıysan bunu yapamazsın çünkü ya takımdaki çoğu kişi kötü oynuyor ya da LoL'e daha yeni başlamış oluyor. Lig kasarsan bir sıkıntı olmaz, sadece platin ve altın ligi seni zorlar. Onun dışında sana bu konuda söyleyebileceğim şeyler bunlar. Son kararı sen vericeksin, sen nasıl istersen onu yap.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı