Lossless Scaling gerçekten kullanışlı mı?

Oyunda aktif fps'inin düşük olduğu bir noktada yaparsan daha doğru sonuçlar alırsın. FPS limiti koyarken en önemli gereksinimlerden birisi hiçbir fps düşüklüğü olmadan her zaman alınan bir fps değeri olması gerekiyor. Yani 60fps oynanan bir oyunda low fps değeri 47'e düşüyorsa fps limiti 47 veya daha altında olmalı. Oyun oynarken her zaman ekran kartı tam yük altında olmaz, bu tamamen ekran kartının kapasitesine ve dolaylı olarak oyununun grafik ayarları ile çözünürlüğüne bağlı.

Eğer program açıkken %100'e yaklaşırsa fpsinin düştüğü alanlarda daha fazla ekran kartı kullanılmaya çalışacağından bu ghosting ve gecikme sorunları yaratmaya başlar. Ancak program da kullandığından dolayı bu ekran kartı kapasitesinin yetmeyerek programın olması gerektiği gibi çalışamaması ve performans sorunları oluşması demek oluyor.
Intel ARC A770 var bende. 3440x1440 çözünürlüğünde Black Desert Online oynuyorum Remastered modda. Skill kullanırken patlama, çatlama efektlerinin olduğu anlarda GPU kullanımının %95'i geçmemesi pek mümkün değil gibi. FPS'i 45'e limitlesem bile.

Intel ARC A770 var bende. 3440x1440 çözünürlüğünde Black Desert Online oynuyorum Remastered modda. Skill kullanırken patlama, çatlama efektlerinin olduğu anlarda GPU kullanımının %95'i geçmemesi pek mümkün değil gibi. FPS'i 45'e limitlesem bile.
1080p çözünürlükte 1.33x scaling factor ile programdan upscale veya oyun için FSR upscale ile oynarsan GPU kullanımını oldukça düşürecektir. Oyun içi upscale kullanacaksan programdan 1.0x scaling factor ile sadece sharpening amaçlı da kullanabilirsin programın upscaling seçeneklerini.

Eğer bulanık görünürse 720p ile 2.0x scaling factor daha net gösterebilir pixel sayısı tam sayı ile çarpıldığından dolayı.

Uygulama üzerinden gecikme için yapabileceğin tek ayar "allow tearing". Upscaling ve Frame Generation tamamen farklı şeyler. Upscaling gecikme yaratmaz, yeni frame oluşturmuyor sadece çözünürlüğü pixelleri arttırarak yükseltiyorsun. Ancak öncelikle oyun içi çözünürlüğü düşürmen (veya pencereyi küçültmen) ve upscale ile eski çözünürlüğüne getirmen ekran kartı üzerindeki yükü azaltır bu da programa daha fazla ekran kartı gücü ayrılabileceğinden dolayı gecikmeyi azaltıyordur.
Eki Görüntüle 2245990

Allow tearing yani türkçesi yırtılmalara izin ver özelliğini açtım GPU kullanımı stabil olarak 30'larda gezmeye başladı reis ama gecikme hissediyorum hala ufakta olsa emulator PUBG Mobile'de.

Allow tearing yani türkçesi yırtılmalara izin ver özelliğini açtım GPU kullanımı stabil olarak 30'larda gezmeye başladı reis ama gecikme hissediyorum hala ufakta olsa emulator PUBG Mobile'de.
Fps limiti ne kadar fazla olursa gecikme o kadar az oluyor. Nvidia kartlar için özel Nvidia Reflex var gecikmeyi oldukça azaltan ancak AMD'de böyle bir çözüm yok. Eğer alabildiğin en yüksek fps değerinde programı fps sorunu yaşamadan ayarladıysan maalesef yapılacak başka bir çözüm yok.

FPS limiti ne kadar fazla olursa gecikme o kadar az oluyor. NVIDIA kartlar için özel NVIDIA Reflex var gecikmeyi oldukça azaltan ancak AMD'de böyle bir çözüm yok. Eğer alabildiğin en yüksek FPS değerinde programı FPS sorunu yaşamadan ayarladıysan maalesef yapılacak başka bir çözüm yok.

Kral benim sorunumu sana kısaca şöyle anlatayım. Ben genelde GameLoop emulator üzerinden PUBG Mobile oynuyorum mobil oyun olduğu için ne kadar iyi bir bilgisayar olursa olsun illaki FPS düşmesi oluyor benim sorunum FPS değil kalabalık maplerde fight sırasında FPS düşmesi çok oluyordu onun olmasını istemiyorum yıllardır bu sorunu araştırıyorum denemediğim şeyler kalmadı timer Resolution'lar Islc'ler Mem Reduct'lar Regedit tweaks aklına gelebilecek her şey. Ama bu lossless sanki sorunu çözüyor gibi fightlarda FPS düşmesi yemiyorum ama dediğim gibi gecikme oluyor şu an işte gecikmeyi en aza indirmek için bir şeyler deniyorum seninde yardımınla. Umarım sorunumu anlatabildim :)

1080p çözünürlükte 1.33x scaling factor ile programdan upscale veya oyun için FSR upscale ile oynarsan GPU kullanımını oldukça düşürecektir. Oyun içi upscale kullanacaksan programdan 1.0x scaling factor ile sadece sharpening amaçlı da kullanabilirsin programın upscaling seçeneklerini.

Eğer bulanık görünürse 720p ile 2.0x scaling factor daha net gösterebilir pixel sayısı tam sayı ile çarpıldığından dolayı.
Scaling mode'da auto full screen seçmiştim ama bidahakine bu dediğini denicem. 👍

Fps limiti ne kadar fazla olursa gecikme o kadar az oluyor. Nvidia kartlar için özel Nvidia Reflex var gecikmeyi oldukça azaltan ancak AMD'de böyle bir çözüm yok. Eğer alabildiğin en yüksek fps değerinde programı fps sorunu yaşamadan ayarladıysan maalesef yapılacak başka bir çözüm yok.
Ve sence uygulamadan V-Sync açmalı mıyım?

Kral benim sorunumu sana kısaca şöyle anlatayım. Ben genelde GameLoop emulator üzerinden PUBG Mobile oynuyorum mobil oyun olduğu için ne kadar iyi bir bilgisayar olursa olsun illaki FPS düşmesi oluyor benim sorunum FPS değil kalabalık maplerde fight sırasında FPS düşmesi çok oluyordu onun olmasını istemiyorum yıllardır bu sorunu araştırıyorum denemediğim şeyler kalmadı timer Resolution'lar Islc'ler Mem Reduct'lar Regedit tweaks aklına gelebilecek her şey. Ama bu lossless sanki sorunu çözüyor gibi fightlarda FPS düşmesi yemiyorum ama dediğim gibi gecikme oluyor şu an işte gecikmeyi en aza indirmek için bir şeyler deniyorum seninde yardımınla. Umarım sorunumu anlatabildim :)
Gecikmeyi daha da optimize etmek istiyorsan fps limitini kaç ayarlıyorsan monitörünün çözünürlük ayarlarından custom çözünürlük yaratarak limitin 2 katı bir hz değerinde çözünürlük yaratabilirsin. "Vsync" > "max refresh rate" seçeneğini seçebilirsin program üzerinden. Oyun içi vsync açman bir işe yaramaz bu konuda.

Bu şekilde fps limitin ekran çözünürlüğünün tam yarısı değerinde olur ve yaratılan framelerin ekranda görünme sırası optimize olmuş olur, bu da gecikmeyi biraz daha azaltır.

Gecikmeyi daha da optimize etmek istiyorsan FPS limitini kaç ayarlıyorsan monitörünün çözünürlük ayarlarından Custom çözünürlük yaratarak limitin 2 katı bir Hz değerinde çözünürlük yaratabilirsin. "V-Sync" > "Max Refresh rate" seçeneğini seçebilirsin program üzerinden. Oyun içi V-Sync açman bir işe yaramaz bu konuda.

Bu şekilde FPS limitin ekran çözünürlüğünün tam yarısı değerinde olur ve yaratılan framelerin ekranda görünme sırası optimize olmuş olur, bu da gecikmeyi biraz daha azaltır.

Monitörüm 144Hz fakat uygulamadan FPS ayarı yapamıyoruz ki nasıl 75 FPS'e ayarlayacağım?

Gecikmeyi daha da optimize etmek istiyorsan FPS limitini kaç ayarlıyorsan monitörünün çözünürlük ayarlarından Custom çözünürlük yaratarak limitin 2 katı bir Hz değerinde çözünürlük yaratabilirsin. "V-Sync" > "Max Refresh rate" seçeneğini seçebilirsin program üzerinden. Oyun içi V-Sync açman bir işe yaramaz bu konuda.

Bu şekilde FPS limitin ekran çözünürlüğünün tam yarısı değerinde olur ve yaratılan framelerin ekranda görünme sırası optimize olmuş olur, bu da gecikmeyi biraz daha azaltır.

Ayrıca reis benim PC'de şöyle bir sıkıntı var oyunları 60 FPS'te oynarken bile akıcılık olmuyor bu neden? Normalde önceden 60 FPS oynarken bir sorun olmuyordu Single Player oyunlar dahil fakat bir ayar yaptım ondan sonra mı oldu ne oldu bilmiyorum bir oyunu 60 FPS'te oynarken akıcı olmuyor oyun droplu şekilde oynanıyor

Rica ederim; iyi Sosyaller, iyi günler olsun.

Hocam emulator PUBG Mobile için input lag hissediyorum var mı özel yapabileceğim bir ayar vs?

Son düzenleme:
Monitörüm 144Hz fakat uygulamadan FPS ayarı yapamıyoruz ki nasıl 75 FPS'e ayarlayacağım?

Ayrıca reis benim PC'de şöyle bir sıkıntı var oyunları 60 FPS'te oynarken bile akıcılık olmuyor bu neden? Normalde önceden 60 FPS oynarken bir sorun olmuyordu Single Player oyunlar dahil fakat bir ayar yaptım ondan sonra mı oldu ne oldu bilmiyorum bir oyunu 60 FPS'te oynarken akıcı olmuyor oyun droplu şekilde oynanıyor

Hocam emulator PUBG Mobile için input lag hissediyorum var mı özel yapabileceğim bir ayar vs?
FPS sınırlamak için bunu kullanmalısın. Ayrıca monitörüne istediğin hz ve çözünürlükte özel çözünürlük ayarı oluşturabilirsin (monitürünün max kapasitesi dahilinde). AMD driver ayarlarında olması gerekiyor bunun seçeneği "create custom resolution" yada "kişileştirilmiş çözünürlük" gibi bir şekilde geçmesi lazım.

FPS'inde rastgele droplar olması ekran kartının fazla ısınmasından veya driver sorunlarından dolayı olabilir. PC'nin içinin temiz ve ekran kartının ısınmadığını kontrol edebilirsin. Ayrıca DDU ile tamamen ekran kartı driverini silip yeniden güncel driver yüklemeyi deneyebilirsin. Eğer regedit'de yaptığın bir ayar sonrasında bu sorunlar başladıysa yapabileceğin en kolay şey format atıp tamamen resetlemek regedit'i.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı