Lossless Scaling gerçekten kullanışlı mı?

Biri bana bu programi tam olarak aciklayabilir mi bir suredir kullanıyorum daha dogrusu kullanmaya calisiyorum ama bir turlu cozemedim tam olarak ne yapmam gerekli ya da neleri acmaliyim biri yardimci olabilir mi sistem olarak 1050 mobil ve i5 8500h kullanıyorum bu uygulamayi nasıl kullanacagim hakkimda biri yardimci olursa sevinirim.

Biri bana bu programi tam olarak aciklayabilir mi bir suredir kullanıyorum daha dogrusu kullanmaya calisiyorum ama bir turlu cozemedim tam olarak ne yapmam gerekli ya da neleri acmaliyim biri yardimci olabilir mi sistem olarak 1050 mobil ve i5 8500h kullanıyorum bu uygulamayi nasıl kullanacagim hakkimda biri yardimci olursa sevinirim.
Boşuna uğraşma, bir işe yaramıyor.

Altta yazan yoruma aldanma kullanım aşamalarını okumadan kullanmaya çalışıp sonradan çalışmadı diye çocukça davranıyor yazan kişi.

Kullanmak için öncelikle monitörünün hz değeri önemli. Ardından da fps'ini limtilemen gerekiyor. FPS limitlemek için RivaTuner programını kullanabilirsin. Buradan dilersen uygulama ekleyerek fps limiti koyabiliyorsun. RivaTuner üzerinden Setup'a girip en altta yer alan "async" seçeneğini "Nvidia Reflex" olarak değiştirmeyi unutma.

Örnekten yola çıkarak kullanımını açıklayacağım. Örneğin 60hz bir ekranın var. İstediğin oyunda 47fps alıyorsun. Ekran kartının kullanım oranı 90% üzerinde ancak vram kullanımında boşluk var. Yani 2gb vram'a sahip 1050'de örneğin sadece 1gb'ını kullanıyorsun, bu nokta oldukça önemli. Bu aşamada FPS limitleyici ile fps'ini 30'a limitlemen gerekiyor. Ardından da 2x seçeneğini seçenerek ve scaling type "off" yaparak programı ayarlıyorsun.

Bunu yaptıktan sonra oyununu borderless windowed ya da windowed moda alman gerekiyor. En son oyun pencerene dönerek alt+ctrl+S tuş kısa yolu ile programı aktif hale getiriyorsun ve sol üst köşede solda sınırladığın fps değeri sağda ise framegeneration ile yükseltilen fps değerini görüyorsun.

Limitlediğin fps değeri mouse hareketlerini de bu fps'e kilitliyor bu nedenle eğer 60hz bir ekranın varsa mouse hareketlerini fazla kullanmayacağın oyunlarda ya da controller ile kullanmanı tavsiye ederim. Bundan kastım shooter oyunlarındaki mouse hareketleri değil, envanter düzenleme veya strateji gibi seçeneklere tıklama gerektiren mouse hareketleri. Oyun dışı amaçlarda örneğin filmler gibi hala kullanabilirsin. Sorun olursa da yazabilirsin.

Oyunlarda performans sorunu yaşayabilirsin çünkü kullanımı vram kullanımını arttırıyor ve 2gb vram oldukça az. Ancak çözünürlük düşürerek sorunsuz kullanabilirsin.

Son düzenleme:
Boşuna uğraşma, bir işe yaramıyor.

Dun ugrasma sansim olduda biraz Astroneer oyununda denedim ama 50 FPS aldigim oyunu 30 FPS'lere 20 FPS'lere indiriyor performans ayarlari vs yaptığımda 40 FPS'ye kadar cikti ama bir turlu anlamadim neyi nasıl yapacagimi.

Altta yazan yoruma aldanma kullanım aşamalarını okumadan kullanmaya çalışıp sonradan çalışmadı diye çocukça davranıyor yazan kişi.

Kullanmak için öncelikle monitörünün Hz değeri önemli. Ardından da FPS'ini limtilemen gerekiyor. FPS limitlemek için RivaTuner programını kullanabilirsin. Buradan dilersen uygulama ekleyerek FPS limiti koyabiliyorsun. RivaTuner üzerinden Setup'a girip en altta yer alan "async" seçeneğini "NVIDIA Reflex" olarak değiştirmeyi unutma.

Örnekten yola çıkarak kullanımını açıklayacağım. Örneğin 60Hz bir ekranın var. İstediğin oyunda 47FPS alıyorsun. Ekran kartının kullanım oranı 90% üzerinde ancak VRAM kullanımında boşluk var. Yani 2 GB VRAM'a sahip 1050'de örneğin sadece 1GB'ını kullanıyorsun, bu nokta oldukça önemli. Bu aşamada FPS limitleyici ile FPS'ini 30'a limitlemen gerekiyor. Ardından da 2X seçeneğini seçenerek ve scaling type "off" yaparak programı ayarlıyorsun.

Bunu yaptıktan sonra oyununu borderless windowed ya da windowed moda alman gerekiyor. Tüm bunları yaptıktan sonra oyun pencerene dönerek alt+CTRL+s tuş kısa yolu ile programı aktif hale getiriyorsun ve sol üst köşede solda sınırladığın FPS değeri sağda ise Frame Generation ile yükseltilen FPS değerini görüyorsun.

Limitlediğin FPS değeri mouse hareketlerini de bu FPS'e kilitliyor bu nedenle eğer 60Hz bir ekranın varsa mouse hareketlerini fazla kullanmayacağın oyunlarda ya da Controller ile kullanmanı tavsiye ederim. Bundan kastım shooter oyunlarındaki mouse hareketleri değil, envanter düzenleme veya strateji gibi seçeneklere tıklama gerektiren mouse hareketleri. Oyun dışı amaçlarda örneğin filmler gibi hala kullanabilirsin. Sorun olursa da yazabilirsin.

Oyunlarda performans sorunu yaşayabilirsin çünkü kullanımı VRAM kullanımını arttırıyor ve 2 GB VRAM oldukça az. Ancak çözünürlük düşürerek sorunsuz kullanabilirsin.

Hocam sistem 4 GB VRAM'e sahip bir de uygulama ici ayarlari nasıl yapmam gerekiyor sende mevcutsa fotograflarini atma sansin var mı?

Dun ugrasma sansim olduda biraz Astroneer oyununda denedim ama 50 FPS aldigim oyunu 30 FPS'lere 20 FPS'lere indiriyor performans ayarlari vs yaptığımda 40 FPS'ye kadar cikti ama bir turlu anlamadim neyi nasıl yapacagimi.

Hocam sistem 4 GB VRAM'e sahip bir de uygulama ici ayarlari nasıl yapmam gerekiyor sende mevcutsa fotograflarini atma sansin var mı?
Uygulama içi fazla bir ayar yapmana gerek yok hepsini açıkladım. Yapman gereken ayarlar öncelikle fps'ini düzenli düşüş olmadan alabileceğin bir fps değerine kilitleyip ekran hz değerine göre 2x veya 3x ayar seçerek kullanman. Oyununu da windowed mode veya borderless windowed'e alman.

Bahsettiğin fps düşüş olayının sebebi VRAM veya GPU yükünü %100'de kullanmaya çalışman dolayısıyla muhtemelen. Programın kullanımı her iki yükü de arttırıyor eğer bunlarda boşluk yoksa fps değerlerinde düşüş oluyor. FPS değerlerini normalde aldığından daha aşağı değerlere limitlemek ve çözünürlüğü düşürmek bunlarda boşluk açmak amacıyla özellikle düşük ekran kartlarında. Bu değerleri HWiNFO gibi bir program ile görüntüleyebilirsin. Ayrıca fps'ini limitlemen gerekiyor limitlemeden de aynı sorunları yaşarsın.

Uygulama içi fazla bir ayar yapmana gerek yok hepsini açıkladım. Yapman gereken ayarlar öncelikle FPS'ini düzenli düşüş olmadan alabileceğin bir FPS değerine kilitleyip ekran Hz değerine göre 2X veya 3X ayar seçerek kullanman. Oyununu da windowed mode veya borderless Windowed'e alman.

Bahsettiğin FPS düşüş olayının sebebi VRAM veya GPU yükünü %100'de kullanmaya çalışman dolayısıyla muhtemelen. Programın kullanımı her iki yükü de arttırıyor eğer bunlarda boşluk yoksa FPS değerlerinde düşüş oluyor. FPS değerlerini normalde aldığından daha aşağı değerlere limitlemek ve çözünürlüğü düşürmek bunlarda boşluk açmak amacıyla özellikle düşük ekran kartlarında. Bu değerleri HWiNFO gibi bir program ile görüntüleyebilirsin. Ayrıca FPS'ini limitlemen gerekiyor limitlemeden de aynı sorunları yaşarsın.

Hocam ekran karti kullanimini %20'lere kadar indiriyorum fakat programi calistridigim anda ekran karti kullanimi %100 oluyor ve gene FPS 25'lerde takili kalıyor bunun icin ne yapmam gerek.
Assagidaki fotograflar program calisirken ve kapaliykenki FPS (30 FPS limiti acik)

Dosya Ekleri

• resim_2024-07-06_114656640.png
    resim_2024-07-06_114656640.png
    1,4 MB · Görüntüleme: 71
  • resim_2024-07-06_114716199.png
    resim_2024-07-06_114716199.png
    1,4 MB · Görüntüleme: 79
Hocam ekran karti kullanimini %20'lere kadar indiriyorum fakat programi calistridigim anda ekran karti kullanimi %100 oluyor ve gene FPS 25'lerde takili kalıyor bunun icin ne yapmam gerek.
Assagidaki fotograflar program calisirken ve kapaliykenki FPS (30 FPS limiti acik)
Oyun çözünürlüğü ile ekranının çözünürlüğü aynı mı?

Ayrıca LSFG 2.1'i 1.1 olarak değiştirip de deneyebilir misin?

Bu programı açtığınız zaman oyundaki FPS düşüyor, ancak program, işlevi gereği FPS'nizi yükseltiyor (frame generation açarak). Ancak programı açtığınızda düşen FPS değeriniz Frame Gen'den gelen FPS artırma değerinden yüksek. Yani bir oyunda 60 alıyorsanız programı açtığınızda FPS 40'a düşüyor ama programda frame generation açıldığı için FPS 50-55 civarına çıkıyor. Sanki FPS değeriniz daha düşükmüş de program bu değerinizi arttırmış gibi gözüktüğü için psikolojik olarak FPS değeriniz arttı sanıyorsunuz. Hiç bir işlevi yok. İnanmayın.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı