Lucid Rüya Hakkında Bilimsel Bir Analiz

Barış Can KURT

Hectopat
Katılım
31 Ekim 2013
Mesajlar
299
Makaleler
2
Yer
Ankara
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Geçmiş Bilimde Lucid Rüya

dream-control-expectations.jpg


Başlarda bilim insanları tarafından yapılan çalışmalarda teknolojik yetersizlikler ve konuyla ilgili gerçek bilgi azlığı sebebiyle lucid rüya ile ilgili herhangi bir kanıt elde edilememişti. Kimi araştırmacılar (Ör: Celia Green) bunun REM uykusu ile ilgili bir farklılık olduğunu düşünmüşlerdir. Celia Green ayrıca ilk başlarda bu tür rüyanın sebebinin bir hatalı uyanma durumu (rüya içinde rüya veya diğer tabirle sahte uyanış) olduğunu düşünmüştür.

Paul Tholey, lucid rüyanın tam olarak beklenen şeyi ifade edebilmesi için 7 aşamalı bir farkındalık listesi kullanmıştır. Sadece bu listede bulunan tüm maddelere uyan kişi için lucid rüya gördüğü söylenebilir.

1-Rüya durumunun yönlendirebilecek kadar farkında olmak
2-Karar verebilme kapasitesinin farkında olmak
3-Hafızayı kullanabilmenin farkında olmak (Rüyalarda efektif bir hafızanız yoktur. Zaten bu sebeple rüyada beyin bilgileri işler. Eğer efektif bir hafızanız olsaydı o zaman bilgileri düzenlemek yerine yenilerinin yığılmasına sebep olurdu.)
4-Kişiliğinizin (karakterinizin) farkında olmak
5-Rüya koşullarının farkında olmak (Sınırlarınızın olmadığını fark etmek)
6-Rüyanın anlamının farkında olmak (Yine bilincinizin ne kadar etkin olduğunu gösteren bir işaret.)
7-Odaklanabilmenin ve konsantrasyonun farkında olmak (Rüyada odaklanmak neredeyse hiçbir zaman mümkün değildir. Ör: Rüya içerisinde bir kitaplığa baktığınızda farklı kitaplar görebilirsiniz. Fakat hiçbir zaman o kitaplığa odaklanıp hangi kitapların olduğuna bakmazsınız, bakamazsınız. Çünkü; rüyalarda detaylar oluşturulmaz ve beyniniz sizi o detayları algılamaya çalışmaktan uzak tutar.)

time_travel1.jpg


Zaman Algısı


Lucid rüya esnasında zaman algısı hemen hemen gerçek hayatta olduğu gibidir. LaBerge tarafından 1995 yılında yapılan zaman algısı deneylerinde elde ettiği bu sonuç 2004 yılında Alman araştırmacılar olan D. Erlacher ve M. Schredl tarafından doğrulanmıştır.

Yaygınlık

Rüya gören kişi çoğu zaman rüyada olduğunu anlayamaz. Bu durum rüyanın ne kadar saçma veya anlamsız olduğuna bağlı değildir. Bu sebeple yaygınlık oldukça azdır. Beynin mantıktan sorumlu bölgesi (lateral prefrontal cortex"Görmek, inanmaktır." metodunu yüzyıllar boyunca kullanmış ve evrimleştirmiş beynimiz rüya içinde de aynı metodu kullanır. Bu sebeple istediğiniz kadar bu bir rüya deseniz de veya Ben rüyadayım!" diyerek kendinize 150 kez çimdik atsanız da eğer ki beyniniz fizyolojik olarak izin vermezse bu deneyimi yaşamanız mümkün değildir.

FrontalRegions.jpg


Sonuç Olarak (Günümüz Biliminde Lucid Rüya)

Bilim çevrelerinden büyük bir çoğunluk, rüyanın kontrol edilmesinin tamamen fizyolojik bir duruma bağlı olduğunu kabul etmektedir. Lateral prefrontal cortexin (mantıktan sorumlu beyin bölgesi) uyku esnasında kapalı olması gerekirken nadiren açılması sayesinde rüya içerisinde "Bir dakika, bu bir rüya!" diyebilmemiz mümkün olmaktadır. Lateral prefrontal cortex kapalı olduğu sürece ne yapılırsa yapılsın rüyada mantık kuramayacağımız, günümüz uyku araştırmacıları tarafından (Dr. Matthew Walker, Berkeley) kabul edilen en güncel bilimsel açıklamalardan biridir. Yani tüm olay, mantığın ve uykunun birlikte çalışmasından ibarettir.



Kaynaklar:

http://www.nytimes.com/2007/09/16/fashion/16lucid.html?sq&_r=0

D'Hervey de Saint-Denys, Les Reves et Les Moyens de Les Diriger: Observations Pratiques, Paris/Amyot.

Sparrow, Gregory Scott (1976). Lucid Dreaming: Dawning of the Clear Light. A.R.E Press. pp. 52–53.

LaBerge, Stephen (2004). Lucid Dreaming: A Concise Guide to awakening in Your Dreams and in Your Life. Sounds True. p. 15.

Jouvet, Michel (1999). The Paradox of Sleep: The Story of Dreaming. MIT Press. p. 75.

McLeester, Ed (1976). Welcome to the Magic Theater: A Handbook for Exploring Dreams. Food for Thought. p. 99.

HowStuffWorks "Background of Lucid Dreams"
 
Son düzenleme:
İnception ve Uyumsuz filmlerindeki gibi...

Aslında tam askine, o filmler gerçeklikten oldukça uzak. Inception'da iş iyice fantastik boyuta kaymıştı yanlış hatırlamıyorsam. Aynı rüya içinde farklı kişiler mücadele ediyordu, hatta karşıt gruplar falan da giriyordu bir noktada işin içine.
 
Aslında tam askine, o filmler gerçeklikten oldukça uzak. Inception'da iş iyice fantastik boyuta kaymıştı yanlış hatırlamıyorsam. Aynı rüya içinde farklı kişiler mücadele ediyordu, hatta karşıt gruplar falan da giriyordu bir noktada işin içine.
Haklısın ama film işte. Onlar da olmazsa film izlenecek bir hale gelemez.:)
 
Bizzat kendim yapıyorum bu olayı. İnsanın uyanası gelmiyor. Yamaç paraşütü mü dersin, uzayda dolaşmak mı dersin... Her istediğimi yapabiliyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı