M.2 SSD ile SATA SSD performans farkı

M.2 sata ve normal sata SSD ' lerde pek fark yok. M.2 NVMe de fark var.
Mesela m.2 sata ya da normal sata ssd aldığında ortalama 550/450 civarı bir hız alabiliyorsun.
Ama M.2 NVMe alırsan ki coğu anakartta uyumlu olmuyor NVMe o zaman yazma okuma hızları çok yüksek oluyor

M2 SATA SSD dediğimiz olay, normal SATA SSD'i sata portu yerine daha az yer kaplayan küçük M2 SATA portuna bağlamaktır. Fiziksel boyut dışında bir fark yok. Sınırları SATA3 sınırlarıdır (600MB/Sn)
Nvme dediğimiz olayda M2 turbo slotlar 32Gbps destekler, saniyede 3500'lü sayılar karşımıza çıkar, olay budur.

(M2 SSD elbette normal 2.5'' SSD olmayacak)

Çünkü aslında kullandığımız uygulamaların sahip olduğumuz sata SSD' lerle ilgili bir darboğaz problemi var. Çoğu oyun motoru sahip olduğu minimum yükleme süresinde bir sınıra sahip ve normal SSD' ler de bu hızlara rahat ulaşabiliyor ki m2 SSD' ler farkını gösteremiyor. Daha uzun metrajlı işlerde farkını görürsün yine. x570 ile çok daha üst seviye hızlara ulaşabiliyoruz bu gün ama işte bu sebeple aslında biz gibi sıradan oyuncu kişilerin buna hiç ihtiyacı yok. Kapitalizm ayakta kalmak için sürekli bizi etkileyerek gerekmese de birşeyler satmak zorunda.

SATA SSD ve NVMe SSD'nin günlük kullanımda hiçbir farkı yok. Bunu deneyimleyerek yaşadım. Önceden SATA SSD kullanırken mesela bir program 5-6 saniyede açılıyordu, kendi kendime demek NVMe olsa tıkladığım gibi açılacak diyordum ama öyle bir durum yok, her şey aynı neredeyse pc açılış kapanış hızı da. Test yaptığımda vaad ettiği 1800 MB okuma hızına ulaşıyor ama normal kullanımda SATA'dan bir farkı yok.

M2 SATA SSD dediğimiz olay, normal SATA SSD'i sata portu yerine daha az yer kaplayan küçük M2 SATA portuna bağlamaktır. Fiziksel boyut dışında bir fark yok. Sınırları SATA3 sınırlarıdır (600MB/Sn)
Nvme dediğimiz olayda M2 turbo slotlar 32Gbps destekler, saniyede 3500'lü sayılar karşımıza çıkar, olay budur.

(M2 SSD elbette normal 2.5'' SSD olmayacak)

M2 SATA SSD mi yoksa normal SATA SSD mi almak daha mantıklı? Artıları eksileri var mı birbirlerine göre

@HighTechLowLife M2 SATA demektense M SATA tabiri daha doğru olur. Anlaşılması adına o şekilde yazdım. Anakartınızda destek varsa Turbo M2 32Gbps slotu var ise Nvme almayı tercih etmenizi öneririm. Fiyat olarak çok uygun SATA SSD'ler var ancak ömürleri ve sorunlar muamma. SX8200PRO Nvme SSD bugün 1GB'i 1TL'e sunabiliyor ve Samsung Nvme almadıktan sonra tercih edilebilecek bir Nvme olarak SX8200PRO'u görüyorum.

Günlük kullanımda normal bir kullanıcı neredeyse Nvme ile SATA SSD arasındaki farkı hissedemez. Oyunlarda veya programlarda hissedilir bir hız farkı yok.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı