M.2 SSD nasıl soğutulur?

daghanmustafa

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar laptopumda M.2 SSD ısındığı için drop yediğimi düşündüm ve SATA SSD taktım Windows'u ve Valorant'ı SATA SSD'ye kurdum ama hala ekran kartı kullanımı aniden düşüyor. Sorum şu: M.2 SSD'ye termal macun sürsem ısınması azalır mı drop gider mi? Ve oyunlar SATA'ya kuruluyken M.2 neden ısınıyor?

Dosya Ekleri

• IMG_1704.jpeg
    IMG_1704.jpeg
    149,9 KB · Görüntüleme: 102
Son düzenleyen: Moderatör:
Soğutma bloğu alabilirsin dostum.

Böyle bir blok var pad in altına termal macun sürsem nasıl olur?

Laptop kullanıyorum.

Dosya Ekleri

• IMG_1696.jpeg
    IMG_1696.jpeg
    180,8 KB · Görüntüleme: 95
Hocam resimde gösterdiğiniz zaten gördüğüm kadarıyla soğutma bloğu oraya macun sürülmez ne kadar işlevsel bilmiyorum ama yeni de alsanız onu da kullansanız SSD'nin üstünde ki beyaz kağıtları sökmeniz lazım onlar soğutmayı engelliyor, fakat bu SSD'yi garanti dışı bırakır bilginiz olsun.

Garantisi yok zaten bir de boştayken ısınıyor bu SSD yüzünden mi drop yiyorum diye düşünüyorum ama oyun ve Windows SATA'ya kurulu yine de etkiler mi?

Garantisi yok zaten bir de boştayken ısınıyor bu SSD yüzünden mi drop yiyorum diye düşünüyorum ama oyun ve Windows SATA'ya kurulu yine de etkiler mi?
Ekran kartı ile alakası olduğunu sanmıyorum, resimdeki gibi 63 derece yük altında işlem yaparken ki sıcaklık ise normal zaten. Ama 70 üstlerine çıkıyorsa ısınmadan bahsedebiliriz.ssd üstündeki beyaz kağıtları sökün.

63 derece gibi bir sıcaklıkta hiçbir SSD zarar görmez. Hiçbirisinin hız kestiğini de görmedim. Oyun esnasında yaşanan droplar daha çok CPU ve GPU tarafında yaşanan termal throttling kaynaklıdır. Zaten çoğu oyun anlık olarak disk erişimi sağlamaz. Olsa bile ancak kısa takılmalar olabilir. FPS düşüşlerinin onunla alakası yok.

Laptop üreticisi tarafından belirlenmiş düşük throttling sınırı sebebiyle CPU/GPU çok da tehlikeli olmayan bir noktada aniden frekans düşürebilir. Burada ekran kartı kullanım oranı çakıldığına göre CPU kaynaklı bir darboğaz mevcut. Donanım izlemeyi detaylandırıp oyun esnasında frekansın da düştüğüne şahitlik edersen bu tahmin doğrulanmış olur. ThrottleStop gibi programlarla bu sorunu aşmak mümkün olabilir. O da her cihaz ve CPU ile uyumlu değil.

Bu yüzden oyun için laptop almaktan soğumuştum zamanında. Masaüstü bilgisayarda ağız tadıyla oynuyorum. Böyle bir sorun asla olmuyor, olsa da kolaylıkla çözülüyor.

Not: Yukarıda önerilen Jonsbo soğutucu her SSD'yi kurtaracak kadar soğutabilir ama neredeyse hiçbir laptopa takılamaz, kalın gelir. Akasa olana bir şey diyemiyorum bile. İnsanlar yine okumadan ve düşünmeden tavsiye vermiş. Kullanılabilecek tek şey ince ve düz bir alüminyum plaka olabilir ki sende zaten var. Aradaki pedi çok kaliteli bir marka ile değiştirerek etkiyi arttırmak mümkün ama hem pahalıya patlar hem de kayda değer etki de görülmez. Zaten dediğim gibi o sıcaklık SSD performansını bozamaz.

Düzenleme: Görülen SSD 512 GB kapasiteli olmasına rağmen tek NAND konulmuş. Veyahut diğer NAND arka tarafa yerleştirilmiş. Aradaki alan boş. O etiketleri sökmek de etki etmez. Buradan bakınca esas soğutulması gereken parçanın tam termal ped hizasında olmadığı görülüyor. Sandisk markalı kontrolcü çipi tam örtülecek şekilde pedi çıkarıp kaydırabilirsin.
IMG_1696.jpeg

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı