Rehber M1 Air alınır mı? Dev rehber! Uzun kullanım testi

Makaleler
15
Not: Daha sonra güncellenecektir!

Esenlikler arkadaşlar, ortalama olarak 5 gündür bende olan bir cihaz. Satılması için gönderildi fakat kullanmama da izin verildi. Şu anda Süperonline hediyesi olarak internetim 100 megabit oldu fakat hevesim pek kalmadı. Teker teker her şeyi yazacağım, sadece Premier Pro render testi kaldı fakat onu yapmasına yaparım ama hangi kanala atacağımı bilemiyorum. Kişisel kanalıma mı yoksa telefon hesabıma mı atsam bilemedim. Bu hafta Pazar gününe kadar hepsi eklenecektir. Meraklısı arkadaşlar bildirimlerden takip edebilir.

IMG-20230906-WA0006.jpg

Özelliklere boğmuyorum, teknik özellikler için: M1 Çipli MacBook Air - Teknik Özellikler
  1. Yapı kalitesi: Mükemmel, cidden bu alüminyum gövde kadar hoş bir tasarım yok. Bendeki 2012'ye göre tek güvensizliği kenarlarının çok ince olması. Kullanacak arkadaşların kılıf gibi şeylerle kullanmasını şiddetle tavsiye ederim.​
  2. Klavyesi diğer Pro modellere göre kötü, 2012 Pro olana göre sanki betondan klavye kullanıyormuşsunuz gibi oluyor. Sekme mesafesi çok kısa olduğundan tok bir ses çıkartıyor. Yazarken kalitesi belli oluyor fakat Intel işlemcili Retina sürüm klavyelerin zamanında ne kadar rezil olduğunu unutmayın.​
  3. Hoparlörler: Ses sistemi falan varsa satın gitsin, en baz modelde bile manyak ötesi bir ses var. Bass bile veriyor olduğu kadar. Müzik dinlemeye, film izlemeye ve oyunlara birebir. Normalde CS oynarken sesi çoğu zaman sonuna kadar açmayız, ama bunda ben test ederken açtım. Çok güzel savaş ortamı verdi.​
  4. Kamera: Güzel, Twitch yayınında DC üzerinden misafir oldum ve bayağı tatlı bir görüntüsü var. Bunlar zaten iş-ofis laptopu olarak geçiyor.​
  5. Ekran: Sanırım 2K 16:10 olarak geçiyor. Bu da süper ötesi. Çok net, çok parlak ve renk gamutları çok geniş. 2012 Pro'daki ekran bu son çıkan oyuncu laptoplarında yok.​
  6. Portlar: 2 tane USB 4 yani Thunderbolt 3 40G var. Bir de kulaklık jak var o kadar.​
  7. Mouse bağlayamama rağmen 1 kere bile mouse ihtiyacı duymadım şimdiye kadar.​
  8. Ağırlık: 1,29Kg.​
  9. İlk 2 gün 5W iPhone 7 şarj aleti ile, daha sonra Mcdodo CH-717 20W Type-C ile oyun testleri yapıldı. Ne verirseniz oluyor fakat 15W altında ağır yükte işlemci pilden yiyor.​
Teknik iç yapı ve alacaklara tavsiyelerim:

Parallels ve gerçekleri:

Arkadaşlar şimdi baştan söyleyeyim, bunu alacaklarda eğer 3D işin içine giriyorsa 16GB RAM almadan olmaz. Parallels ile Solidworks veya Autocad gibi şeylere girecekseniz Parallels en iyi 4 Core ve 4GB RAM ile çalışıyor. Hatta işlemci bile biraz zayıf geliyor çünkü macOS arkada yük yapıyor. Normalde Parallels üzerinde oyun testi yapacaktım fakat hiç hevesim kalmadı, o kadar iyi internet varken bile. O yüzden malesef testlerimiz yarıda kaldı. 4GB RAM ile hiç GTA 5 bile indiresim gelmedi. Crossover'dan çok daha stabil çalışıyor ve oyun seçmiyor. Fakat bir o kadar da verimsiz.

Crossover ve gerçekleri:

ETS 2 indirdim, native olandan daha kötü bir sonuç verdi. Witcher 3 Next Gen indirdim hiç açılmadı, Outlast indirdim yine açılmadı, Cry Of Fear indirdim acayip kasmalar. Kısacası DX11-12 olmayan oyunlarda bunu tercih etmeyin. Ben mi beceremedim bilmiyorum ama hiç güzel olmadı. Deneme sürümü indirdim ilk kurduktan sonra açılmadı, sources kısmından bir dosyadaki bir şeyi değiştirip öyle açabildim.

Native = mükemmellik:

Native destekleyen oyunlarda (Outlast hariç) çok güzel skorlar verdi. GTX 1050M'den güzel Metro Exodus oynattı. Şimdi tek tek oyunları anlatıyorum:

(CO = Crossover, Native = N)
Half Life (CO): 2560x1600 çözünürlükte denediğimde ani mouse döndürmelerinde FPS düşmesi yaşadım. Hiçbir şekilde FPS 100'e çakılı kalmadı. Hep düştü veya rahatsız etti.​
Witcher 3 Next Gen (CO): Açılmadı. O kadar boşa indirdim, sanırım eski versiyonla uyumlu.​
Cry Of Fear (CO): Half Life ile aynı oyun motoru. Değişen yok.​
Metro Exodus (N): Mükemmel ötesi, fansız olmasına rağmen ısındığında işlemci kendini kısarsa da 30'un altına düşmedim. 1440x900P Low ayarlarda sıkıntısız oynatır.
ETS 2 (N): İyiydi, high ayarlarda 1650x1050'de 30-50 arası dalgalı performans veriyor. Grafik ayarlarında inceye kaçılırsa kullanılır dereye gelir.​
Batman Arkham City (N): Bilgisayarın çalıştırdığı en iyi oyun. Ultra grafikler ve 1650x1050 grafiklerde 60FPS sabit verdi, cidden yağ gibi. VSync açmazsam throotle oluyor.​
Outlast (N, CO): Hiçbirinde açılmadı. Native olanda bile açılmadı oyun, logo geliyor ama menü gelecekken atıyor.​
CS:GO (N): 4:3 Texture ve shader kalitesi en yüksekte diğerleri lowda iken basit eğlencede çatışmalarda FPS 30-40'a kadar düştü. Sadece shader yüksekte iken 10-15FPS arttı, hepsi en düşükteyken genelde 80-100 gördüm, çatışmada 50 falandı. Ama 5vs5'de bu FPS bayağı artar. Başarılı.​
CS2 testi eklenecektir.​
Dying Light (N): 1440x900'de medium ayarlarda oynanabilir. 30-60 arası değişiyor. Pişman olmazsınız.​

Steam kütüphanemdeki native macOS destekli oyunlarımla bu kadar yapabildim. DX9 ve 10 oyunlarını rahatlıkla Parallels üzerinden açabilirsiniz. Onları zaten teste almıyorum bile. Gidip de 2005 GTA:SA'yı teste alıcak değiliz. Telefonlar bile açıyor onu.

Oyunlar için özet:

Native harici diğer oyunlarda tatmin olmayabilirisiniz. Bu düz M1 çipli bilgisayar alırken oyun 2. planda olsun. Tamamen oynatmaz demiyorum gördüğünüz gibi Batman'i kapatmak dahi istemedim. O oyun oynatmaz diyenler tamamen palavracı. 2012 Pro i7 ile HD4000 üzerinden gölgeler kapalı GTA 5 oynuyorum ben. Okulda Outlast gibi oyunları da oynadım. İş tamamen beceride kalıyor.

IMG-20230906-WA0009.jpg

IMG-20230906-WA0008.jpg

Hangisini satın almalısınız? Kritik soru:

Arkadaşlar işin içine 3D girecekse kesinlikle düşük bütçede 2 (3) tane seçeneğiniz var.

Ya 8GB RAM'li Pro 13" fanlı alacaksınız ya da 16GB RAM'li fansız Air alacaksınız. Air alırsanız o kadar para saydığınız bilgisayarı soğutma için uğraşırken, Pro olanda SSD'den daha yavaş bellek takviyesi ile performansını düşüreceksiniz. Burada bütçesi olanlar için en ama en mükemmeli 16 GB RAM Pro versiyonu.

Benim 40K ve üstü param var diyorsanız yine 16GB RAM'li 14" M1 Pro çipli alabilirsiniz. Oyun ve render performansı ikiye katlanıyor.

Kesinlikle renderda orada burada iyi diye Air modeli savunmaya çalışmayın çünkü bu laptop tek başına so-ğu-ya-maz. Telefon veya bilgisayar soğutucları ile desteklemeniz gerekiyor, o da çok saçma. Madem böyle zahmetlere gireceksin git Pro al? İkinci elde bu ikisinin arasında en fazla 5 bin lira fark vardır. Pro alamıyorsan da böyle işlere girme. İşin sonunda zorlandığında tık kendini düşüren bir işlemcin olacak.

Sonuç:

Kendisini de çok severim @56153 moderatörümüz ile aramızda geçen sohbetlerde hiçbir M1'i oyun için almamamı söylemişti. Fakat düşündüm de evinizde iyi bir oyuncu kasası veya RTX kartlı laptop varsa böyle laptoplar alınabilir. Buradaki listeden native macOS destekli Steam oyunlarına ulaşabilirsiniz. Buradan da hangi oyunların hangi simulasyonda en iyi çalıştığına bakabilirsiniz.

Genel kullanımda mükemmel. Fakat işin içine 3D giriyorsa en azından Air almamanızı şiddetle öneririm.

Oyun testi videolarını ve render testindeki görüntüleri belki paylaşabilirim. Kendimi iflaşayabilirim bu yüzden, emin değilim.

Kendimden de bir söz bırakayım, telefonları rezalet ama bilgisayarları mükemmel olan marka.

IMG-20230906-WA0007.jpg

IMG-20230906-WA0004.jpg

IMG-20230906-WA0005.jpg

IMG-20230906-WA0003.jpg

Son düzenleme:
İşiniz Grafik Tasarımsa falan alınmaz kesinlikle. Ekran kartı 3050 olan modeller var onlara bakılmalı.

Bu arada konu çok güzel olmuş. Zamanım olunca hepsini okuyacağım.

İşiniz Grafik Tasarımsa falan alınmaz kesinlikle. Ekran kartı 3050 olan modeller var onlara bakılmalı.

Bu arada konu çok güzel olmuş. Zamanım olunca hepsini okuyacağım.
Pro alınmalı zaten o işler için. Bu Starbucks laptopu. Fanı dahi yok, az yüke girse 105 dereceye dayanıyor zaten.

Neden bu kadar para verilir boyle bir urune bilmiyorum. Tek isiniz basit yazilim ve yazi yazmaksa anca iş gorur gibi geliyor. E tek işiniz oysa da daha uyguna daha performansli ürünler var. Bence Apple, IPad dışında hiçbir ürününe para verilmemesi gereken bir marka. 16gb ram icin bilmem kaç bin lira istemeleri komik.

Neden bu kadar para verilir boyle bir urune bilmiyorum. Tek isiniz basit yazilim ve yazi yazmaksa anca iş gorur gibi geliyor. E tek işiniz oysa da daha uyguna daha performansli ürünler var. Bence Apple, IPad dışında hiçbir ürününe para verilmemesi gereken bir marka. 16gb ram icin bilmem kaç bin lira istemeleri komik.
Verilir. Kullanımı çok keyifli. Kullanılmadığı sürece anlaşılmıyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı