M2 MacBook Air kodlama yaparken ısınıyor mu?

gmaschine

Hectopat
Yer
İzmir
Daha fazla  
Merhaba, bu videoyu izliyordum ve 9:25 civarında Flutter'da büyük bir proje yazarken 100 dereceleri gördüğünü gösteriyor. Ayrıca 11:20 civarlarında da JS projesinde 80 üstü dereceleri gösteriyor. Bu durum çok şaşırttı beni. Evet biliyorum fanı yok, m1'in gelişmiş versiyonu vs ama bu dereceler ne böyle?
Ben de yazılım öğrencisiyim ilerisi için veri bilimi alanına yöneleceğim ve çok ağır işler olmadığını biliyorum. M2 Air kullanıcılarından özellikle yazılım alanında gerçek hayat kullanım yorumları alma şansım var mı, gerçekten bu derecelerde ısınıyor mu yoksa çok çok ağır projelerde mi bu durum var?

Kız arkadaşım SEO için kullanıyor, biraz fazla ısınmasından ve pilinin M1'lere oranla daha hızlı tükendiğini söylüyor. Anlaşılan Apple M2'de pek iyi bir iş çıkaramamış :D

Not: 16GB 1TB model M2 air

M2 air'i bilmiyorum fakat bende 2019 air var ve bazen PDF dosyası, word dosyası ve browser'da 3 tab açık olduğunda bile 90 dereceleri geçebiliyor.

M2 air'i bilmiyorum fakat bende 2019 air var ve bazen PDF dosyası, word dosyası ve browser'da 3 tab açık olduğunda bile 90 dereceleri geçebiliyor.

2019 Air Intel idi. Şu ankiler ARM. Çok fark var. Yazılım işleri için kesinlikle Pro alınmalı. Air'da aktif soğutma olmadığından ısındığında felaket bir throttle yaşıyorsunuz. Pro'nun soğutması çok iyi. Düz M2 eski kasa Pro almayın ama.

2019 Air Intel idi. Şu ankiler ARM. Çok fark var. Yazılım işleri için kesinlikle Pro alınmalı. Air'da aktif soğutma olmadığından ısındığında felaket bir throttle yaşıyorsunuz. Pro'nun soğutması çok iyi. Düz M.2 eski kasa Pro almayın ama.

Maalesef o bütçelere yakın bile değilim,öğrenci indirimiyle 16 ramli m2'yi 28 bin civarına alabiliyorum üstü yok maalesef m2 pro'da 30 bin."felaket throttle" kısmına da şaşırıyorum Reddit'teki yazılımcıların %90'ı hissedilen ısınma yaşamadıklarını söylüyor.
Bahsettiğiniz ısınma ne gibi projelerde oluyor? Benim Ryzen 7 5800HS 1 senelik Windows laptopum(1.5kg mbp inceliginde bir ürün) fan açmadan 40-50 derecelerde bu işleri yapabiliyorken bu cihazlar nasıl bu durumda anlayamıyorum. Veri analizi, Swift kodlama, C# ve SQL otomasyon projeleri gibi çok düşük gereksinimleri olan, hafif projelerde nasıl bu kadar sıkıntılı olabiliyor?

Kız arkadaşım SEO için kullanıyor, biraz fazla ısınmasından ve pilinin m1'lere oranla daha hızlı tükendiğini söylüyor. Anlaşılan Apple M.2'de pek iyi bir iş çıkaramamış :D

Not: 16 GB 1TB model M2 Air.

Teşekkürler, birçok farklı kişiden farklı farklı deneyimler görmüş olmak iyice kafamı karıştırdı. Kesin Mac'e geçiyorum'dan "acaba?" ya döndürdü kullanıcı yorumlarındaki farklılık.

Maalesef o bütçelere yakın bile değilim."felaket throttle" kısmına da şaşırıyorum Reddit'teki yazılımcıların %90'ı hissedilen ısınma yaşamadıklarını söylüyor.
Bahsettiğiniz ısınma ne gibi projelerde oluyor? Benim Ryzen 7 5800HS 1 senelik Windows laptopum(1.5kg mbp inceliginde bir ürün) fan açmadan 40-50 derecelerde bu işleri yapabiliyorken bu cihazlar nasıl bu durumda anlayamıyorum. Veri analizi, Swift kodlama, C# ve SQL otomasyon projeleri gibi çok düşük gereksinimleri olan, hafif işlerde nasıl bu kadar sıkıntılı olabiliyor?

Tamam, şöyle açıklayayım size. Biraz karmaşık bir konu, özellikle de Windows'tan geçiyorsanız. Ondan bir yerde kafanıza bir şey takılırsa sorun lütfen. MacBooklar için aslında bir sınır yok sıcaklık tarafında. Windowslar gibi 100 derece olduğunda kasaya değince eliniz cayır cayır yanmıyor. Macler soğuk çalışan makineler bir bakıma.

Benim bahsettiğim bu ısınma olayı sizin bahsettiğiniz projelerde pek olmaz. Lightweight denebilecek projeler çünkü. Docker, AI, ML, DL gibi ağır işlerle ve konseptlerle uğraşıyorsanız yaşamanız muhtemel. Andres Vidoza'nın bir yazılımcının gözünden M2 Air'ı anlattığı bir sürü videosu var. Onlardan fikirler edinebilirsiniz, gayet güzel açıklanmış. Air cihazlar günümüzde fiyatlarından olsa gerek powerhouse cihazlar gibi reklam ediliyorlar ki bence pek de yanlış değil, güçlüler ama sizin ne yapacağınıza göre güçlüler. Ne olursa olsun bu cihazların giriş seviyesi Macler olduğunu unutmamak lazım. İleride projelerinizi ilerleteceğinizi ve farklı alanlara da ilginizin yönelebileceğini göz önünde bulundurarak en uzun ömürlü cihazların alınması gerektiğini düşünüyorum.

Merhaba, bu videoyu izliyordum ve 9:25 civarında Flutter'da büyük bir proje yazarken 100 dereceleri gördüğünü gösteriyor. Ayrıca 11:20 civarlarında da JS projesinde 80 üstü dereceleri gösteriyor. Bu durum çok şaşırttı beni. Evet biliyorum fanı yok, m1'in gelişmiş versiyonu vs ama bu dereceler ne böyle?
Ben de yazılım öğrencisiyim ilerisi için veri bilimi alanına yöneleceğim ve çok ağır işler olmadığını biliyorum. M2 Air kullanıcılarından özellikle yazılım alanında gerçek hayat kullanım yorumları alma şansım var mı, gerçekten bu derecelerde ısınıyor mu yoksa çok çok ağır projelerde mi bu durum var?

Hocam bu benim yorumum değil, amcam bir şirketin mobil uygulamasını kodlamada çalışıyor ve şirketin verdiği bir M.2 Pro var (8 GB RAM 512 GB SSD) onunla çalışır iken evet gayet hafif ve rahat bir bilgisayar. Fan sesi çıkarmaz herhangi bir ses sorunu yok ama bu sorun oluşturuyor. Çünkü bilgisayarın fanı yok :p YouTube'da 2 veya 4K video izlemeye çalışırken "bence" gereğinden çok ısınıyor ayrıca pil ömrü de M1'e göre hızlı olmasından dolayı pil ömrünü dengeleyemiyor ve haliylen daha az pil ömrü oluyor. Ben, amcam işini yaparken bilgisayarı kucağıma almıştım ve yani sadece Chrome, Skype bir de Visual Studio açıktı. Ona rağmen benim kendi laptopum oyun oynarken ki sıcaklıkla aynı hissettim. Fakat kapatıp kenara koyunca 1 saat içinde de bilgisayar buz kesiliyor. Yani sonuç olarak evet kodlama için gayet güzel performansına layık, hafif ve rahat bir bilgisayar fakat ısınma sorunu bunları kenara itip acaba başka hangi alternatif bilgisayarlar var? ı arkasından getiriyor. Eğer elinizde iş gören güzel bir laptopunuz var ise M2'ye o kadar para bayılacağınıza eskisi ile devam etmek daha mantıklı. Zaten amcam da çoğunlukla ya masaüstünden ya da kendi laptopundan işini hallediyor. M2'yi diğerlerine göre daha az kullanıyor.

Tamam, şöyle açıklayayım size. Biraz karmaşık bir konu, özellikle de Windows'tan geçiyorsanız. Ondan bir yerde kafanıza bir şey takılırsa sorun lütfen. MacBook'lar için aslında bir sınır yok sıcaklık tarafında. Windows'lar gibi 100 derece olduğunda kasaya değince eliniz cayır cayır yanmıyor. Mac'ler soğuk çalışan makineler bir bakıma.

Benim bahsettiğim bu ısınma olayı sizin bahsettiğiniz projelerde pek olmaz. Lightweight denebilecek projeler çünkü. Docker, AI, ML, dl gibi ağır işlerle ve konseptlerle uğraşıyorsanız yaşamanız muhtemel. Andres Vidoza'nın bir yazılımcının gözünden M2 Air'ı anlattığı bir sürü videosu var. Onlardan fikirler edinebilirsiniz, gayet güzel açıklanmış. Air cihazlar günümüzde fiyatlarından olsa gerek powerhouse cihazlar gibi reklam ediliyorlar ki bence pek de yanlış değil, güçlüler ama sizin ne yapacağınıza göre güçlüler. Ne olursa olsun bu cihazların giriş seviyesi Mac'ler olduğunu unutmamak lazım. İleride projelerinizi ilerleteceğinizi ve farklı alanlara da ilginizin yönelebileceğini göz önünde bulundurarak en uzun ömürlü cihazların alınması gerektiğini düşünüyorum.

Çok teşekkür ederim. Evet ben de andres vidozanın videosunu izlerken bu sıcaklıkları görüp şaşırmıştım aslında. Benim şu anda gayet iş gören bir laptopum var aslında(1.5kg, mbp inceliği, metal kasa, VS Code'da 8 saat civarı pil) ancak elime iyi diyebileceğim bir satma fırsatı geldi, ben de ürünümde RTX 3050 olduğu(pek geleceği olan, iç açıcı bir kart değil) ve konsol oyuncusu olduğum için elimdeki ürünü satıp üstüne az bir miktar koyup sıfır M.2 mba almayı düşünüyorum. Özellikle MacBook'ların geleceğe birer yatırım olması, OS desteklerinin uzun süre devam etmesi ve gerçekten uzun ömürlü olmaları beni bu karara iten en önemli faktörler. Bir yandan da tutku projesi olarak Swift öğrenmek de cezbedici. Mac'leri hep "kucakta" kullanmaya uygun laptoplar olarak gördüm. Benim şu anki ürünüm kod yazarken 45-55 derecelerde oluyor ve açıkçası bir süre sonra rahat çalışamıyorum. Aynısını Mac'te yaşamam diye düşünürken bu tarz kullanıcı yorumları biraz beni sarstı diyebilirim ancak kendi kullanım senaryomu göz önüne alırsam şu anki laptopum kadar ısınmayacağını ümit ediyorum. :) tekrardan çok teşekkür ederim.

Hocam bu benim yorumum değil, amcam bir şirketin mobil uygulamasını kodlamada çalışıyor ve şirketin verdiği bir M.2 Pro var (8 GB RAM 512 GB SSD) onunla çalışır iken evet gayet hafif ve rahat bir bilgisayar. Fan sesi çıkarmaz herhangi bir ses sorunu yok ama bu sorun oluşturuyor. Çünkü bilgisayarın fanı yok :p YouTube'da 2 veya 4K video izlemeye çalışırken "bence" gereğinden çok ısınıyor ayrıca pil ömrü de M1'e göre hızlı olmasından dolayı pil ömrünü dengeleyemiyor ve haliylen daha az pil ömrü oluyor. Ben, amcam işini yaparken bilgisayarı kucağıma almıştım ve yani sadece Chrome, Skype bir de Visual Studio açıktı. Ona rağmen benim kendi laptopum oyun oynarken ki sıcaklıkla aynı hissettim. Fakat kapatıp kenara koyunca 1 saat içinde de bilgisayar buz kesiliyor. Yani sonuç olarak evet kodlama için gayet güzel performansına layık, hafif ve rahat bir bilgisayar fakat ısınma sorunu bunları kenara itip acaba başka hangi alternatif bilgisayarlar var? ı arkasından getiriyor. Eğer elinizde iş gören güzel bir laptopunuz var ise M2'ye o kadar para bayılacağınıza eskisi ile devam etmek daha mantıklı. Zaten amcam da çoğunlukla ya masaüstünden ya da kendi laptopundan işini hallediyor. M2'yi diğerlerine göre daha az kullanıyor.
Aslında elime iyi bir fırsat geçmese satmayı ve mac'i düşünmüyordum ancak satıp üstüne gerçeken az bir miktar ödeyerek m2 mba+16gb ram olan modele geçme fırsatı doğdu bir anda,o sebeple düşünmeye başladım.Deneyimlerinizi aktardığınız için teşekkür ederim!

Çok teşekkür ederim. Evet ben de andres vidozanın videosunu izlerken bu sıcaklıkları görüp şaşırmıştım aslında. Benim şu anda gayet iş gören bir laptopum var aslında(1.5kg, mbp inceliği, metal kasa, VS Code'da 8 saat civarı pil) ancak elime iyi diyebileceğim bir satma fırsatı geldi, ben de ürünümde RTX 3050 olduğu(pek geleceği olan, iç açıcı bir kart değil) ve konsol oyuncusu olduğum için elimdeki ürünü satıp üstüne az bir miktar koyup sıfır M.2 mba almayı düşünüyorum. Özellikle MacBook'ların geleceğe birer yatırım olması, OS desteklerinin uzun süre devam etmesi ve gerçekten uzun ömürlü olmaları beni bu karara iten en önemli faktörler. Bir yandan da tutku projesi olarak Swift öğrenmek de cezbedici. Mac'leri hep "kucakta" kullanmaya uygun laptoplar olarak gördüm. Benim şu anki ürünüm kod yazarken 45-55 derecelerde oluyor ve açıkçası bir süre sonra rahat çalışamıyorum. Aynısını Mac'te yaşamam diye düşünürken bu tarz kullanıcı yorumları biraz beni sarstı diyebilirim ancak kendi kullanım senaryomu göz önüne alırsam şu anki laptopum kadar ısınmayacağını ümit ediyorum. :) Tekrardan çok teşekkür ederim.

Asla şu anki kadar ısınmaz. Isınır aslında ama içinde ısınır. MacBookların kasaları yasalar gereği 50 dereceyi geçmiyor. Ben render alırken bile ılık olduğunu hissettim sadece. Isınmadı. Sürekli dizimde kullanıyorum denebilir. Yatırım konusuna gelirsek evet, kesinlikle katılıyorum. Şu anki dediklerinize bakılırsa 16 GB bellekli bir M2 MacBook Air aradığınız cihaz olabilir. Depolama konusunda alabiliyorsanız 512, alamıyorsanız buluttan devam edersiniz. Uygulamalar Windows kadar yer kaplamıyor ve harici depolama kullanabiliyorsunuz. Sizin için ilk eksisi native olarak en fazla bir harici ekrana bağlayabiliyorsunuz. Daha fazlasına bağlamak istediğinizde bir dock almanız gerekiyor. Bir diğer eksisi de I/O portlarının azlığı. İki tane Type-C, bir tane de 3,5mm jak mevcut. Jak yüksek empedanslı değildi en son hatırladığım kadarıyla, araştırmak lazım. Şarj tekrar MagSafe'e döndüğünden dolayı o iki Type-C portu da şarj ederken kullanılabilir olacak. Bir de gece yarısı çok hoş duruyor ama çok parmak izi bırakıyor. Ona da dikkat etmek lazım. Şimdiden hayırlı olsun. Xcode gibi bir IDE'nin varlığı için bile geçilir Mac'e.

Asla şu anki kadar ısınmaz. Isınır aslında ama içinde ısınır. MacBook'ların kasaları yasalar gereği 50 dereceyi geçmiyor. Ben render alırken bile ılık olduğunu hissettim sadece. Isınmadı. Sürekli dizimde kullanıyorum denebilir. Yatırım konusuna gelirsek evet, kesinlikle katılıyorum. Şu anki dediklerinize bakılırsa 16 GB bellekli bir M2 MacBook Air aradığınız cihaz olabilir. Depolama konusunda alabiliyorsanız 512, alamıyorsanız buluttan devam edersiniz. Uygulamalar Windows kadar yer kaplamıyor ve harici depolama kullanabiliyorsunuz. Sizin için ilk eksisi native olarak en fazla bir harici ekrana bağlayabiliyorsunuz. Daha fazlasına bağlamak istediğinizde bir dock almanız gerekiyor. Bir diğer eksisi de ı/o portlarının azlığı. İki tane Type-C, bir tane de 3, 5mm jak mevcut. Jak yüksek empedanslı değildi en son hatırladığım kadarıyla, araştırmak lazım. Şarj tekrar MagSafe'e döndüğünden dolayı o iki Type-C portu da şarj ederken kullanılabilir olacak. Bir de gece yarısı çok hoş duruyor ama çok parmak izi bırakıyor. Ona da dikkat etmek lazım. Şimdiden hayırlı olsun. Xcode gibi bir IDE'nin varlığı için bile geçilir Mac'e.

Çok teşekkürler! Elimdeki üründe de pek port olmadığından bir Type-C dock almıştım Ugreen'in. Bir de ek olarak Sandisk'in Type-C 1 TB SSD'si var elimde. Söylediğiniz gibi gece yarısı harika görünüyor. Benim şu anki ürünümün(siyah-gri tonları) klavyesinde ne kadar mikrofiber bez ile silersem sileyim geçiremediğim leke tarzı izler oluştu 1 senelik kullanımda. Gece yarısı renginde de aynı durumu yaşar mıyım bilmiyorum ama her gün laptopunu silen, temizleyen birisiyim. Almadan sanırsam bir gidip görsem iyi olacak 😅.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı