Maaşa ve akabinde her şeye zam

Amaç dalgalı enflasyon nedeniyle vatandaşın cebini rahatlatmak. Ne zaman ki enflasyon azalır, döviz düşer o zaman sabit maaşlara geçilir. Sıfırlar atılmadan önce para biriminin bu kadar artmış olmasının temel nedeni de budur. 25 kuruş, 25 bin türk lirası olmuştu. Ne kadar ilerleyebileceğini sen tahmin et. Sıfırların atılmaya karar verildiği dönem Türkiye ekonomik anlamda altın devrini yaşıyordu. Bu yüzden bu karar rahatlıkla uygulanabildi. Enflasyon düşer ve döviz sabitlenirse yine aynı durum yaşanacak. Ben 2005-2010'lu yıllarda geçim sıkıntısı yaşamış tek bir kişi bile görmedim, duymadım.

Paradan sıfır atmayla bu konunun bir ilgisi var mı?
İlerde asgari ücret 35k olduğu zaman bir sıfırı atıp artık 3.5k falan mı diyecekler nasıl çıkılacak yani bu cendereden ?
Müthiş yurt dışı politikaları sayesinde TL'nin değeri düşüyor, açığı kapatmak için vatandaştan alınan vergilere, cezalara, elektriğe, suya, yakıta, doğalgaza vs. her şeye zam geliyor, bunun sonucunda üretim maaliyeti artıyor, her şeyin fiyatı artıyor, seçmenin gazını almak için yıl sonu TUİK enflasyonu ile maaşlara zam yapıyorlar. Bu döngü her sene devam ediyor.

Bu sorunun temel çıkış noktası asgari ücrete yapılan aşırı zamanlar ve olay 2014-2015 yılına dayanıyor.

Günümüz koşullarına gelince, enflasyonun yüksek olduğu ortamda 2 seçeneğiniz var. Enflasyon beklentisi altında zam yapmak veya hiç zam yapmamak.

Mantıklı olan seçenek hiç zam yapmayıp enflasyonun kontrol altında tutmaktır. Bunu yaptığınız an oy kaybedersiniz. Bunu yapmak için devletin kesintilere gidip vatandaşı desteklemesi gerekir. Mesela vergi oranlarına zam yapmazsınız. Düşük ve orta gelirli vatandaştan aldığınız vergi kesintisini azaltırsınız. Yüksek gelirli vatandaştan aldığınız vergide artışa gidersiniz. Zenginden al fakire ver durumu olur. Adaletli olan budur.

En acı durum ise asgari ücrette indirime gitmektir. Keskin ve acı vericidir. Devlet her türlü harcamadan kaçınır ve aradaki farkı kapatır. Tabii bizim MV'lerin altından arabasını, odasından sekreterini alırsanız medeniyetsizce kendilerini düşünürler. Böyle bir duruma izin vermezler.
En acı durum indirime gitmek olsa bile en iyisinin bu seçenek olduğunu düşünüyorum.
Cebimde değeri kağıttan farksız 50 adet 200 lük banknot taşımayı niye isteyim ki, 20 adet olsun ama değeri de ona göre olsun.
Gene dediğime çıkıyor iş, bankadan nakit şekilde maaşını almaya gideceksin sanki servet alacakmış gibi önünde yığınla para koyacaklar çantaya dolduracaksın, ama halbuki o paranın heybeti kadar değeri olmayacak.

Cebimde değeri kağıttan farksız 50 adet 200'lük banknot taşımayı niye isteyim ki, 20 adet olsun ama değeri de ona göre olsun.

Üstelik hala birçok yer 200 lirayı bozmuyor. Berbere gidiyorum 100 lira istiyor 200 bozmuyor. İnsanlar hala yüksek bir meblağ gibi düşünüyor oysaki 10 sene öncesinin 20 lirası kadar değerli.

En acı durum indirime gitmek olsa bile en iyisinin bu seçenek olduğunu düşünüyorum.
Aynı fikirdeyim ama mevcut çalışanları hem gelirinden hem de işinden etmeden bunu yapmak çok zor.

İş vereni desteklerseniz bu sefer cebini doldurmaya bakıyor. İşçiyi desteklerseniz işten atılmayacağını bildiği için çalışmamaya başlıyor. Düzgün formül bulmak oldukça güç ve kafa patlamak gerekiyor.

Aynı fikirdeyim ama mevcut çalışanları hem gelirinden hem de işinden etmeden bunu yapmak çok zor.

İş vereni desteklerseniz bu sefer cebini doldurmaya bakıyor. İşçiyi desteklerseniz işten atılmayacağını bildiği için çalışmamaya başlıyor. Düzgün formül bulmak oldukça güç ve kafa patlamak gerekiyor.
Paradan sıfır atılmasıyla bunun bir ilgisi var mı peki tamamen cahilliğimden soruyorum ?

Ülkedeki mantık ters. Asgari ücret zammı değil önemli olan, önemli olan ne kadar kişinin asgari ücret üzerinde zam aldığı olmalı. Yani normal bir ülkede ne kadar az kişi asgari ücret alıyorsa durum o kadar iyi şeklinde yorumlanırken bizde bakııın asgari ücrete bilmem kaç kaaaaaa zam yaptık şeklinde algılanıyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı