Mac Mini 2012 İ7 vs 2014 İ5 işlemci

volkan düzenli

Hectopat
Daha fazla  
Başlık biraz karışık olmuş olabilir ama tam derdimi şimdi açıklayacağım. Harıl harıl Mac Mini arıyorum. Ve sıfır bir şekilde almak istiyorum. 2012 yılında Mac mini içerisinde kullanılan İ7 işlemci ile, 2014 yılında Mac Mini içerisinde kullanılan İ5 işlemci arasında ne kadar performans farkı olduğunu merak ediyorum. Kullanacağım DAW (Cubase 8, Logic Pro X, Studio One) programları yüksek performanslı işlemci gerektiren programlar.

2014 modellerde İ7 işlemcili Mac Mini'ye rastlayamadım, ya da Türkiye'de yok. Hal böyle olunca acaba yeni nesil İ5 işlemciler bir kaç yıl öncesinin İ7 işlemcilerinin performans seviyesine mi yükseltildi diye düşünmeden edemiyor insan.

Mac Mini'ler ve İntel işlemciler hakkında bilgisi olanlar yardımcı olursa çok memnun olacağım.
Şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum...

2012 model işlemci derken sanırım 3.nesil Intel işlemcilerden bahsediyorsun, 2014 ise 4.nesil oluyor. 3.nesil ve 4.nesil işlemciler arasında performans farkı yok ama senin bahsettiğin i5 ve i7 arasında tabiki performans farkı olacaktır. Aslında bu soruyu tam anlamıyla cevap vermek için işlemcilerin modelini vermen gerek ama kabaca böyle cevap verebilirim. Bir farkta 4.nesil işlemciler 3.nesile göre daha az ısınıyor. Yüksek performanslı işlemci istiyorsa programlar o zaman i7 alman senin için daha iyi olacaktır tabiki.

İkinci paragrafta yazdığını tam anlayamadım ama 4.nesil 2014 model i5'ler 2012 model i7 performansına erişmedi yada tam terside bu şekilde perfomansta bir değişiklik olmadı. 3.nesil ve 4.nesil işlemciler arasında tek fark daha az ısınması.

Son düzenleme:
Şu sayfada bahsettiğim modelleri karşılaştırmışlar ama pek anlayabildiğimi söyleyemem. İnceleyip yardımcı olabilir misiniz?

macmini-october-2014-singlecore-thumb.png

Bu tabloya baktığında tek çekirdek performansını görüyorsun. Bu işlemcilerde 4 ile başlayanlar 4.nesil işlemciler (i7-4578U gibi), 3 ile başlayanlar 3.nesil işlemciler (i5-3210M gibi).

Intel işlemcilerin içinde toplamda 1Milyar 400 Milyon transitör bulunmakta. i7-3720QM ve i7-3615QM dışındaki tüm işelmciler 2 çekirdekli işlemci yani çekirdek başına 700 milyon transistör bulunuyor, sonu QM olanlar yani Quadcore mobil işlemci olanlar ise 4 çekirdekli olduğu için çekirdek başına 350Milyon transistör bulunuyor.

Şimdi sen bana sanırım neden i5-4308U, i7-3720QM'den daha yüksek puan almış gibi bir soru yöneltiyorsun bu tabloadan. Bu tablo tek çekirdek performansı olduğu için ve i5-4308U'nun yukarıda belirttiğim gibi tek çekirdeğinin içinde i7-3720QM'den 2 kat daha fazla transistör olduğu için daha yüksek puan almış ama i7'nin çekirdeğinin içindeki transistörlerin kristal yapısı i5'den daha iyi olduğu için arada öyle 2 kat fark yok.

macmini-october-2014-multicore.png

Bu tabloda ise çoklu çekirdek performansı gösterilmiş. Grafikten anlaşılacağı üzere 4 çekirdekli sonu QM olan i7 işlemciler daha yüksek puan almış, daha sonra çift çekirdekliler sıralanmış.

Sonuç olarak senin kullanmak istediğin programlar tek çekirdek mi kullanıyor yoksa çoklu çekirdek mi? Bunu bilmek lazım. Eğer çoklu çekirdekli programlar kullanıyorsa ikinci tabloya göre işlemcini seçmelisin ama tek çekirdek kullanıyorsa 1. tabloya göre işlemcini seçmelisin.

Son düzenleme:
Tam aradığım yanıtı buldum. Detaylı bilgilendirme için nasıl teşekkür etsem az.
Kullanacağım programlar çoklu çekirdek kullanıyor. Hatta bazılarında programı açıp proje hazırlamaya başlarken o projede programın işlemcinizin kaç çekirdeğini kullanmasına izin verdiğinizi soruyor.
İkinci tabloya göre alacağım. Kime sorsam böyle kesin ve açıklayıcı yanıt alamazdım. Resmen hayatımı kurtardınız.. :)

Şimdi tek dert Late 2012 MD388TU/A modelini stoklarda bulabilmek. Malum araştırınca herkesin yeni nesillerin Upgrade ( RAM ve SSD ) edilememesinden şikayetçi olduğunu gördüm ver herkes birbirine 2012 model almasını tavsiye ediyor.
Aslında açıklama istediğim bir diğer konu da buydu.
Ama yanıtımı fazlasıyla aldım.
Tekrar teşekkür ederim, iyi geceler diliyorum.

Senin araman gereken işlemci sonunda QM bulunan işlemciler. QM, Quad core mobile işlemci demek oluyor. Quad biliyorsun 4 demek, o yüzden illaki i7-3720QM olmasa bile örneğin Core i7-4702HQ, Core i7-4702MQ, Core i7-4710HQ yada Core i7-4700MQ gibi 4 çekirdekli işlemcilere yönelebilirsin eğer bulursan. Ama i7 olsa dahi işlemci sonunda U harfi bulunan örneğin i7-4578U gibi işlemciler alma, bunlar Ultrabook yada Ultralow işlemciler olduğu için daha düşük performanslıdır ve çift çekirdeklidir. O yüzden sonu U harfiyle başlayanların çoklu çekirdek performansı düşük ikinci tabloda.

Sen alırken sonu U harfi olan işlemcilerden uzak dur yeter, 4.nesil i5'lerdende uzak dur çünkü onlarda çift çekirdekli.

Sonunda HQ ve MQ yazan 4.nesil i7 işlemciler 4 çekirdekli , Hyperthreading teknolojisi sayesinde 8 çekirdekli gibi çalışan işlemcilerdir.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı